Sladkovodní ryby skvěle zpestří jídelníček, to dobře věděly i naše babičky
Říjen býval a stále je ve znamení výlovů našich četných rybníků. Při výlovu se v sítích zachytí i druhy ryb, které běžně na pultech obchodů nevidíme. Naše babičky je vítaly jako možnost pestřejšího jídelníčku.
Kromě běžných domácích kaprů, karasů, štik, cejnů nebo línů u nás zdomácněly i cizí druhy jako amur nebo tolstolobik. Při výlovu velkých rybníků můžeme leckde vidět i perlíny, mníky nebo sumce. Děti v mělké vodě chytají plotice, bělice (cejnky) i malé plevelné rybky, které jsou skvělé pražené v oleji jako grundle.

Ryby
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně, jelikož mají vysoký podíl prospěšných omega 3 kyselin a navíc báječně chutnají. Chuťového zlepšení některých druhů ryb, zejména mořských, dosáhneme tím… Podívejte se na všechny ryby.
Jak ryby připravovat
Mlsné jazýčky našich předků už dávno přišly na to, že jemné maso sladkovodních ryb nejlépe chutná s jednoduchým kořeněním a běžně dostupnými domácími surovinami. Máslo nebo olej, sůl, kmín, mletá paprika, cibule, česnek, bylinky, případně kořenová nebo jiná zelenina - to bohatě stačí pro dokonalý chuťový výsledek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nejlépe ochutit ryby
Nic víc většinou není potřeba k tomu, abychom si rybí maso vychutnali, i když potravinářský průmysl nabízí mnoho různých ochucovadel. Není žádoucí rybám odebírat jejich vlastní chuť. Proto také lidové recepty, ke kterým se stále vracíme, toto pravidlo většinou respektovaly. Výjimkou potvrzující pravidlo může být staročeský recept na vánočního kapra načerno, který plave v kořeněné ovocné omáčce, zahuštěné strouhaným perníkem, a podává se s knedlíkem.
Rozmanitá kuchyňská úprava ryb
Zato kuchyňských úprav ryb je téměř nepřeberně. Ryby můžeme marinovat syrové, vařit je v páře i ve vodě, smažit v trojobalu i po mlynářsku (obalené jen v mouce), péct na pekáči v troubě, grilovat nebo udit, vyrábět z nich paštiky, sekaniny, karbanátky i klobásy, dokonce je i zavařovat. Záleží jen na kuchařské fantazii a chuti strávníků.
Komentáře