Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začínající pěstitelé se už těší na první sklizeň a čekají, až zelenina doroste na správnou velikost. Jenže pak se snadno stane, že některý "host" bude rychlejší a pro nás už nebude co sklízet. Navíc u některých druhů zeleniny včasná sklizeň "povzbuzuje" rostlinu k nasazování na další plody.

Pěstitelé zeleniny se musí naučit vystihnout správný čas pro sklizeň. Někdy je lepší počkat, ale často se vyplatí příliš neotálet. Během sezony se naučíme vystihnout správný čas pro sklizeň, aby úroda byla co nejlepší.

Správný čas pro sklizeň

Mladá zelenina je svěží, křupavá a lahodná. Přezrálá zelenina nebo taková, která jde do květu, už ztrácí tu nejlepší chuť. Pro začínající pěstitele máme několik praktických tipů:

  • Salát je krásný a lákavý k jídlu, není nutné čekat na velké hlávky, zvlášť pokud máme vysazeno dostatek sazenic. Vyplatí se rostliny sklízet postupně. Mezi největší škůdce patří slimáci, ale saláty ohrožuje také zahnívání listů nebo vykvétání rostlin.
  • Pažitku a další naťovou zeleninu i bylinky je potřeba průběžně zastřihávat a sklízet, aby rostliny nevybíhaly do květu a poskytovaly nám co nejchutnější listy nebo natě.
  • Ředkvičky chutnají báječně, ale zapomenuté dřevnatí a k jídlu se už nehodí.
  • Kedlubny, které včas nesklidíme, také začínají dřevnatět. Nepravidelná nebo přílišná zálivka může způsobit jejich praskání.
  • Špenát, který včas nesklidíme, začne vybíhat do květu a ztrácet tu správnou chuť.
  • Mladý hrášek chutná báječně, je ale potřeba vystihnout správnou zralost. Předčasně sklizený je jen maličký, ale pozdě sklizený ztrácí sladkost, zmenšuje se a sesychá.
  • Zralost cibule poznáme podle poléhající natě, naopak zralý česnek zvedá svůj květní stvol vzhůru.

Uvedené druhy zeleniny jsou jen příklady. Každý další jednotlivý druh má své specifické potřeby a znaky správné konzumní velikosti nebo zralosti.

Více plodové zeleniny

Pěstitelé plodové zeleniny jistě znají základní pravidlo, že plody je potřeba sklízet včas, abychom podpořili nasazování květů na další plody. Včasná sklizeň okurek, rajčat, paprik, lilků a tykví povzbuzuje rostliny k tvorbě dalších plodů. Otálení se nevyplácí. Navíc mladé plody jsou chutné, ale přezrálé mají příliš tuhá semínka a slupku (např. u cuket a patizonů). Rostliny soustředí svou sílu do plodů, které na nich jsou. Když zralé včas sklidíme, mohou se zabývat tvorbou dalších.

Kdy sklízet fazolové lusky

Pravidelná sklizeň je důležitá také pro úrodu fazolových lusků. Lusky sice nesklízíme maličké, ale dorostlé, nicméně je nenecháme přezrávat a zasychat. Je potřeba vystihnout správnou dobu zralosti, kdy jsou lusky chutné a akorát velké. 

Správná denní doba

Každou zeleninu je potřeba sklízet nejen v čase správné zralosti, ale také ve správnou denní dobu. Sklízíme obvykle ráno, když oschne rosa, nebo naopak v pozdní odpoledne, když už tolik nehřeje slunce. Po sklizni zeleninu co nejdříve zpracujeme nebo alespoň dáme do chladna.
Na novou úrodu se můžete naladit s naším videoreceptem na lečo:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli