Švestková marmeláda z pánve: Výborně chutná, dlouho vydrží a uvařená je během chvilky
Báječně sladké švestky jsou skvělou surovinou k sušení i k vaření povidel. Podobnou službu jako povidla udělá hustá švestková marmeláda, která výborně chutná na palačinkách i na pečivu. Poradíme jednoduchý způsob, jak ji uvařit. Kromě švestek budete potřebovat jen cukr a kvalitní pánev.
Na marmeládu se nejlépe hodí dobře vyzrálé švestky nebo pološvestky, které v sobě mají přirozenou sladkost a není je potřeba příliš doslazovat. Švestky zpracujte co nejdříve po natrhání, protože plody začínají brzy podléhat zkáze. Na vaření švestkových marmelád i povidel je celá řada receptů, které se liší způsobem vaření. Můžeme vám doporučit rychlé vaření na pánvi, možná si ho také oblíbíte.
Švestková marmeláda z pánve
Postup je snadný a kromě švestek budete potřebovat pouze cukr.
- Švestky umyjte a poté vypeckujte, odstraňte všechny červivé plody.
- Vypeckované švestky zvažte. Na 1 kg švestek budete potřebovat cca 50–70 dkg krystalového cukru, množství cukru si můžete upravit podle chuti.
- Švestky rozmixujte - díky malým kouskům švestek bude konzistence hotového produktu velmi příjemná. Pokud máte švestek větší množství, umixujte je postupně a dávejte je do velké nádoby.
- K švestkám přidejte odvážený krystalový cukr a vše společně dobře promíchejte.
- Připravte si sklenice (nejlépe se šroubovacími víčky), do kterých budete marmeládu dávat. Sklenice předem dobře umyjte a vypařte - jde to snadno v troubě na plechu nebo také v myčce na nádobí.
- Na plotýnky dejte pánve nebo kastrolky z kvalitního materiálu a se silným dnem, marmeládu vařte zároveň na více plotýnkách (např. na dvou), aby vám šla práce rychleji. Do každé pánve dejte přibližně tři naběračky směsi (švestek s cukrem).
- Marmeládu vařte za velmi častého míchání, aby se nezačala připalovat.
- Jakmile zhoustne, hned ji dávejte do připravených skleniček. K plnění používejte nálevku, aby zůstaly okraje sklenic čisté.
- Hned po naplnění skleničky uzavřete.
- Tip: Víčka můžete před uzavřením vytřít ubrouskem namočeným do alkoholu (např. rum nebo vodka) a poté ještě suchým ubrouskem. Marmeláda je velmi horká, proto buďte při práci opatrní.
- Naplněné a uzavřené skleničky pro jistotu zavařte (20 minut). Můžete použít jednoduchou metodu našich babiček a zavařit je v hrnci, do kterého dáte poskládanou utěrku a přibližně 3 cm vody.
- Po zavařování skleničky rovnejte vedle sebe na ručník a dalším ručníkem je přikryjte. Nechte je takto pomalu zchladnout.
- Po zchladnutí sklenice ještě označte samolepkami, na které napíšete rok zavaření, a uložte je do spíže.
- Počítejte s tím, že po vaření marmelády budete mít pocákaný sporák - vyčistěte ho co nejdříve, po vychladnutí by to bylo pracnější.
Švestková marmeláda se vyplatí
Švestková marmeláda je velmi chutná a vaření tímto způsobem jde opravdu rychle. Malé množství surovin na pánvi rychle houstne, proto se vám bude hodit další pomocník na zavírání sklenic. Pokud potřebujete zpracovat velkou úrodu švestek, práce vám bude trvat více hodin, ale vyplatí se. Budete mít na celou zimu bohatou zásobu zavařenin a můžete také podarovat své nejbližší. Navíc velká úroda švestek nebývá každý rok a marmeláda dlouho vydrží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak urychlit houstnutí marmelády
Pokud chcete vaření marmelády ještě urychlit, můžete použít místo krystalového cukru želírovací a přidat citronovou šťávu. Možná si zpočátku nejste hustotou marmelády jistí, proto proveďte želírovací zkoušku. Na talířek dejte lžící trochu marmelády z pánve, měla by po zchladnutí pěkně tuhnout.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám marmeláda povedla. Můžete také uvařit výborná švestková povidla podle rad v dalším článku.
Komentáře