Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tapas jsou malé degustační pokrmy podávané ve Španělsku společnosti přátel nebo členům rodiny, kteří spolu sdílí stůl. Jde o malé porce jídla čehokoliv dobrého. Nemají za úkol zasytit, jsou výrazem pohostinnosti.

Slovo tapas vzniklo ze slova tapar - přikrýt. V minulosti zakrývali hostinští sklenice s nápoji krajícem chleba nebo malým talířkem, aby do nich nenalétal hmyz. Nakonec je napadlo dávat na talířky jídlo a tapas se staly společenskou záležitostí.

1/16

    1 z 16

    Krevetové tapas s pažitkovým pestem

    Krevetové tapas s pažitkovým pestem

    Vůni moře nám přiblíží jídlo z krevet marinovaných v olivovém oleji s citrónovou šťávou. Krevety restujeme, dokud nemají oranžovou barvu. Pak je smícháme s pestem připraveným z pažitky, česneku, piniových oříšků a pár kapek zbylé marinády. Na každý talířek s krevetou položíme kolečko nasucho opečené bagety.

    2 z 16

    Medový meloun v sušené šunce

    Medový meloun v sušené šunce

    Medový meloun má žlutou barvu a výrazně sladkou chuť. V kombinaci se slanou sušenou šunkou jamón jde o jeden z nejoblíbenějších druhů tapas. Můžeme vytvořit roládky z hranolků nebo tyčinek melounu, krychličky z kostek - nebo jen ozdobně naskládáme na talířky obě báječné suroviny.

    3 z 16

    Ryba pečená s bylinkami

    Ryba pečená s bylinkami

    Mezi tradiční španělské tapas patří ryby - od malých sardinek smažených na pánvi, až po filety nebo podkovy bílých ryb smažených v těstíčku nebo v kukuřičných lupíncích. Rybky podáváme s krajíčkem opečené bagety a lístkem salátu. Nepoužíváme příliš koření, abychom nepřebili chuť rybího masa - stačí sůl, kmín a bylinky.

    4 z 16

    Crostini s máslovou dýní a bazalkou

    Crostini s máslovou dýní a bazalkou

    Křupavé crostini patří mezi tradiční středomořské snídaně a večeře. Opečeme krajíčky bílých baget, vek nebo rohlíků, potřeme je olivovým olejem a rozmačkanými rajčaty s česnekem, solí a kořením. Můžeme je ještě krátce zapéct, ale není to nutné. Místo rajčat lze použít i jinou zeleninu - salát, okurky a zelené bylinky.

    5 z 16

    Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

    Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

    Chobotnici v běžném obchodě nekoupíme, ale ve specializovaném ano - proto si jejich přípravu můžeme občas vyzkoušet a naši přátelé to ocení. Podušená na česneku a následně krátce orestovaná chapadla zakápneme citrónovou šťávou, dochutíme pepřem a nasekanými zelenými bylinkami, například koriandrem.

    6 z 16

    Grilované vepřové plátky s medem

    Grilované vepřové plátky s medem

    Neméně oblíbenými tapas jsou lomo - v různých marinádách naložené a posléze rychle orestované plátky vepřového masa. Vložíme je mezi poloviny kulatých housek nebo hamburgerových bulek a zakápneme majonézou smíchanou s lisovaným česnekem, se solí a pepřem, popřípadě se zelenými bylinkami.

    7 z 16

    Caprese salát

    Caprese salát

    K polednímu menu můžeme připravit lehký salát z rajčat, listového salátu, bazalky, s kousky měkkého sýra typu mozzarella, se solí a hrubě namletým pepřem. Na zálivku použijeme olivový olej s cukrem, octem či citrónovou šťávou, solí a nasekanými zelenými bylinkami. Pro chuť můžeme k salátu podávat opečené krajíčky veky.

    8 z 16

    Masové koule a pyré z kari fazolí

    Masové koule a pyré z kari fazolí

    Masové koule připomínají chutí naše karbanátky, ale občas mohou být chuťově velmi odlišné. Připravíme je nejen z mletého masa, ale i ze sýra či staršího pečiva. Sluší jim česnek, koření a nasekané čerstvé bylinky a natě. Kuličky smažíme nebo pečeme a podáváme je s opečeným krajíčkem bagety, dipem a kouskem zeleniny.

    9 z 16

    Zapečené olivy s česnekem a rozmarýnem

    Zapečené olivy s česnekem a rozmarýnem

    Ke středomořské kuchyni neodmyslitelně patří zelené i černé olivy. Můžeme je podávat tak, jak jsme je koupili. Lze je naplnit česnekem, mandlí nebo kouskem lososa či sýra. Můžeme je ale také zapéct v troubě, mírně pomačkané, zakápnuté olivovým olejem a dochucené česnekem, kořením a zelenými bylinkami.

    10 z 16

    Letní večeře obložený talíř

    Letní večeře obložený talíř

    Nečekaná návštěva nás nemůže zaskočit. Jen pár minut stačí na to, abychom připravili na stůl talířky a na ně ozdobně nakladli to, co najdeme doma - plátky šunky (sušená by byla ideální), kousky sýra, zeleniny, ovoce a zelené lístky rukoly či polníčku. Vše zakápneme jemnou zálivkou z olivového oleje a citrónové šťávy.

    11 z 16

    Andaluzské Gazpacho

    Andaluzské Gazpacho

    Gazpacho je španělská studená polévka, připravená rozmixováním čerstvé zeleniny - okurek, paprik, rajčat, cibule a česneku spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Pokud je hustá, zředíme ji rajčatovou šťávou. Jako tapas je velmi oblíbená, pokud se podává s opečenými kolečky rohlíků, baget nebo veky.

    12 z 16

    Bruschetta s mořskými plody

    Bruschetta s mořskými plody

    Stejně jako naše chlebíčky, i bruschetta z opečených krajíčků veky chutná každému strávníkovi v restauraci, kde se podává tapas. Na opečenou veku pokapanou olivovým olejem můžeme naskládat vše, co strávníkům chutná - například dušené mořské plody s kořením, česnekem a rybí omáčkou.

    13 z 16

    Slané karamelové oříšky

    Slané karamelové oříšky

    Oříšky a ořechy jsou tím nejjednodušším, co můžeme na stůl dát. Koupíme je v mnoha příchutích - od sladkých až po extrémně pálivé. Pokud máme doma dostatek ořechů, můžeme je rychle orestovat na oleji a smíchat s kořením. Také můžeme ořechy obalit ve směsi, díky které získají po upečení křupavou krustu.

    15 z 16

    Bramborová tortilla (Španělsko)

    Bramborová tortilla (Španělsko)

    Bramborová tortilla je tradičním španělským jídlem, které se připravuje z pokrájených syrových brambor. Opečené brambory smícháme s cibulí a s rozšlehanými vejci a vrátíme do pánve, kde tortillu pod pokličkou pomalu opékáme z obou stran. Hotovou pokrájíme na kostky, do kterých zapíchneme párátka a podáváme.

    16 z 16

    Španělská cizrna

    Španělská cizrna

    Jednoduchým pokrmem oblíbeným v Andalusii je cizrna (namočená a předem uvařená), podušená s cibulí, česnekem, pokrájenými rajčaty a španělskými klobáskami chorizo v rajčatovém protlaku. Do směsi přidáme nasekanou bazalku, tymián a petrželku. Pokrm dosolíme, opepříme a vydusíme přebytečnou tekutinu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli