Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tibi limonáda je kvašená voda, nazývaná vodní kefír. Svou chutí připomíná burčák
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Tibi limonádě se přezdívá vodní kefír, a to i přesto, že při její přípravě nedochází k mléčnému kvašení, ale ke kvašení přímo z vody. Výsledkem je perlivý osvěžující nápoj, limonáda, ocet, ovocný kefír nebo cider.

Tibi limonáda se kromě jiného připravuje z tibi krystalů. Ty mají podobu malých gelových kousků, na kterých žijí mikrobiální kultury a kvasinky, umožňující prokvašení ochucené vody. Ta pak ve výsledku připomíná svou chutí burčák.

Jak se připravuje tibi limonáda

Čím déle nápoj kvasí, tím více alkoholu obsahuje:

  • Na dno skleněné nebo porcelánové nádoby vložíme 50 g tibi krystalů.
  • Na krystaly nalijeme 1 litr vody a vsypeme 60 g krystalového cukru.
  • Přidáme 20 g sušeného sladkého ovoce, promícháme a uzavřeme.

Sušené ovoce používáme pouze nesířené, studenou vodu filtrovanou nebo odstátou. Vynecháme umělá sladidla, s kterými tibi krystaly nereagují. Sklenici necháme stát 48 hodin na lince, pak limonádu slijeme a dochutíme - ovocnou nebo citrónovou šťávou

Tibi krystaly v minerálce s cukrem vydrží v lednici i měsíc. Pak je stačí zcedit a znovu zpracovat. Nepoužíváme přitom žádné kovové předměty.

Krystaly seženeme na internetu a než nám je doručí, můžeme si připravit i jinou limonádu například osvěžující okurkovou:

(Zdroj: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/jak-se-kvasi-tibi-limonada)

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli