Tibi limonáda je kvašená voda, nazývaná vodní kefír. Svou chutí připomíná burčák
Tibi limonádě se přezdívá vodní kefír, a to i přesto, že při její přípravě nedochází k mléčnému kvašení, ale ke kvašení přímo z vody. Výsledkem je perlivý osvěžující nápoj, limonáda, ocet, ovocný kefír nebo cider.
Mohlo by vás zajímat
Jak se připravuje tibi limonáda
Čím déle nápoj kvasí, tím více alkoholu obsahuje:
- Na dno skleněné nebo porcelánové nádoby vložíme 50 g tibi krystalů.
- Na krystaly nalijeme 1 litr vody a vsypeme 60 g krystalového cukru.
- Přidáme 20 g sušeného sladkého ovoce, promícháme a uzavřeme.
Sušené ovoce používáme pouze nesířené, studenou vodu filtrovanou nebo odstátou. Vynecháme umělá sladidla, s kterými tibi krystaly nereagují. Sklenici necháme stát 48 hodin na lince, pak limonádu slijeme a dochutíme - ovocnou nebo citrónovou šťávou.
Tibi krystaly v minerálce s cukrem vydrží v lednici i měsíc. Pak je stačí zcedit a znovu zpracovat. Nepoužíváme přitom žádné kovové předměty.
Krystaly seženeme na internetu a než nám je doručí, můžeme si připravit i jinou limonádu například osvěžující okurkovou:
(Zdroj: https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/jak-se-kvasi-tibi-limonada)
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře