Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivy jsou velmi vhodné pro naše jarní vaření - není jich potřeba mnoho, stačí přidat hrst nebo dvě vršků mladých kopřiv. Sáhneme po nich především tehdy, když nemáme po ruce více vypěstované zeleniny, ale zasloužily by si častější využití.

S kopřivami si uměly poradit naše babičky, které je často zařazovaly do jídelníčku. Na trhání kopřiv jsou potřeba rukavice, abychom se zbytečně nepopálili, ke sběru vybíráme čistá místa, dál od silnice. Pokud nám kopřivy rostou na zahradě, je sběr snadný, a zajít si pro ně můžeme podle potřeby.

1. místo

Často připravovaným jídlem z vršků mladých kopřiv je "špenát", přesněji kopřivy připravené na způsob klasického špenátu. Můžete je připravit na cibulce buď samotné či smíchané s medvědím česnekem nebo s listy obyčejného špenátu

2. místo

Kopřivy se hodí k rybě pečené na másle - podle tohoto receptu vložte kopřivy do vykuchané ryby, přidejte také trochu pórku, rybu pak upečte společně s bramborami, které budete podávat jako přílohu.

3. místo

Plát kuřecího masa naplňte šunkou, sýrem a mladými kopřivami, zabalte do rolky a zpevněte provázkem. Po prudkém opečení na pánvi vložte rolky v pekáčku do trouby a nechte je dopéct. Do výpeku nalijte smetanu a nechte provařit.

4. místo

Kopřivy můžete použít k plnění nejrůznějších slaných koláčů, příkladem je bylinkový koláč na způsob řeckého z našeho receptáře. Listové těsto rozválejte a polovinu poklaďte připravenou náplní z kopřiv a dalších bylinek. Druhou polovinou těsta přikryjte povrch, po stranách přitiskněte a upečte pěkně dozlatova.

5. místo

Jarní omáčky voní po použitých bylinkách. Výborně se do nich hodí medvědí česnek, pažitka, petrželka a také mladé kopřivy. Smetanová omáčka výborně chutná s vařenými vejci a uzeným. Zakysanou smetanu do omáčky dejte vždy až po stažení z plotny. 

6. místo

Kopřivy se báječně a snadno dají přidávat do polévek. Vhodné jsou do bramboraček i luštěninových polévek, podle tohoto receptu je přidejte do polévky s pohankovou lámankou, obohacené drůbežím vývarem a ochucené mletým pepřem. 

7. místo

Z nastrouhaných brambor připravte těsto s vajíčkem a trochou mouky, podle chuti přidejte třený česnek, drcený kmín a také nadrobno nakrájené kopřivy. Smažte malé bramboráčky, tentokrát bez majoránky, a podávejte je ještě teplé. 

Zřejmě nejoblíbenějším jídlem, ve kterém mají i kopřivy své místo, je velikonoční nádivka (hlavička). Nádivka je vydatná a sytá, potřebovat do ní budete několik druhů nakrájeného masa, vajíčka a čerstvé bylinky. Hlavičku podávejte teplou i studenou.

 

 

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli