Kadlíkův kopřivový špenát

Zeleninová jídla Doba přípravy: hodinka 16 názorů

Zeleninová jídla Doba přípravy: hodinka 16 názorů

Suroviny 2 porce

plná taška špiček kopřiv
1/4 tašky medvědího česneku
velká cibule
zakysaná smetana
lžička strouhanky
oříšek sádla
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policista (teda příslušník VB) a voják z povolání. Oba typické zelené mozky, kdy policista mi jako šestiletému bral ventilky na kole, že jsem jel po chodníku, a voják z povolání nutil dělat kliky, že jsem si málo očistil tenisky, když jsem šel domů. Bránil jsem se dětskou vynalézavostí, kdy jsem jednomu natloukl do výfuku jeho škodovečky jabka a pak sledoval, jak se snaží nastartovat, a druhému jsme se dokonce spolu s kamarády vykakali do Rudého Práva, zabalili, položili na rohožku, pokropili lihem, zapálili, zazvonili... a pak se pohledem zvenku bavili, jak v pantoflích naboso intenzivním dupáním se snaží oheň zlikvidovat... Zkrátka, špenát jsem nemohl. Dokončil to poslední zážitek, kdy jsem na prázdninách při dětském pobíhání po louce u babičky šlápl bosou nohou do kravince... Blok v mé duši byl opravdu obrovský.

  2. Dospěl jsem, v dohodě s manželkou bylo, že nikdy na stole nebude špenát, koprovka, lečo a rajská. Uplynula desetiletí a já několikrát narazil na výraz - špenát z kopřiv. A začal hlodat červík... A ten dohlodal minulý čtvrtek. Vracel jsem se z poslední výpravy na medvědí česnek, když jsem v lužním lese nevydržel, a natrhal plnou tašku krásných svěže zelených špiček kopřiv. Bestie - pálily i přes igelitový sáček....

  3. Doma jsem kopřivy opláchl, a hodil do hrnce s vařící osolenou vodou. Mezitím jsem na oříšku sádla zezlatil velkou cibuli (teda ve dvou hrncích, dvě cibule, protože v jednom jsem souběžně dělal krůtí kostky, na paprice a kari).

  4. Než cibule zezlátla, vytáhl jsem mlýnek na maso a pomlel na střední šajbě asi čtvrtinu objemu kopřiv medvědí česnek. Půlku ho oddělal, do zbytku pomlel horké spařené kopřivy.

  5. Promíchal, vykydal na zlatou cibulku, prohříval a míchal. Zahustil jsem lžičkou strouhanky, pak vykydal celou zakysanou smetanu a promíchal.

  6. Už do odstavené směsi jsem vmíchal odložený pomletý medvědí česnek.

  7. No, servíroval jsem s vařeným bramborem, a krůtíma kostkama v maglajzu z cibule, mleté papriky a kari.

  8. Můžu říct, že po víc jak čtyřiceti letech jsem vyléčen z averze ke špenátu. Moc jsme si pochutnali a shodli se, že tohle bude na našem stole častěji.

  9. Jo, a ten vývar z kopřiv jsem použil do koupele...

Komentáře k receptu Kadlíkův kopřivový špenát

  • BILKOVAI BILKOVAI

  • Bibinka Bibinka

    Kadlíku, velmi krásně se ten tvůj recept čte a já se u něj hezky zasmála-jsi veselá kopa chlape:-D:-D:-DKopřivy jsou vážně fajn, jak do jídla, tak do koupele a na vlasy;-)Máš 16.bod:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bodík nejen za velice hezky připravenou zdravou baštu:-p+:yes:ale i za velice vtipně vylíčený"kousek"dětství:-D:-D:-Ka popis postupu přípravy:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Teda Kadlíku, to je nářez. Myslím ten příběh, i já jsem v takovém domě bydlela, tam to bylo napůl modré (SNB) a napůl zelené. Ale špenát jsem milovala od dětství. U nás medvědí česnek neroste a v přírodě jsem jsem ho nikdy nepotkala, musím se víc snažit a navštívit lokality, kde roste. Musí to být dobrota i foto je pěkné.:-) a samozřejmě posílám bod:yes:

    Odpovědět

  • ZuzkaMladkova ZuzkaMladkova

    Borec fakt!!:-D

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    Znám a posílám bod:yes::yes:
    Tento špenátek je chutný:-p a vývar se dá použít jako čistící nápoj. Jen pozor na předávkování.
    A recept na jedničku;-)

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    super:yes::yes::yes::yes::-))

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Perfektní;-);-)kopřivy mám na dohled před barákem, asi v nejbližší době taky spáchám:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

  • Pája Pája(neregistrovaná)

    Téda.. to jsou barvičky :-* Krása. A krásně napsáno :-D

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

  • Manka47 Manka47

    Kadlíku, toť pastva pro oko i ducha.:-D:-D:yes: A po uvaření tohoto pokrmu, i pro žaludek.:-p:-D:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    :-D:-D:-D:yes: Kadlíku, boduješ ;-):yes:

    Odpovědět

  • Iness Iness

    Kadlíku, Kadlíku, ty jsi číslo :-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    No to je krásné povídání, chechtáme se s taťkou obá:-D:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: špenát z kopřiv a medvědího česneku kopřivový špenát výroba špenátu špenát z medvědího česneku a kopřiv špenát z kopřiv recept špenát z kopřiv kadlikuv vyvar výroba špenátu s kopriv kopřivový špenát s medvědím česnekem špenat z medvediho česneku a kopřiv špenát z kopřiv příprava špenát recept špenát top recepty vyroba spenatu z koprivy recept na špenát z kopřiv kopřivový špenát s medvědího česneku předávkování špenátem hořký špenát špenát výroba koprivovy salat