

Kadlíkův kopřivový špenát
Suroviny 2 porce
- plná taška špiček kopřiv
- 1/4 tašky medvědího česneku
- velká cibule
- zakysaná smetana
- lžička strouhanky
- oříšek sádla
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policista (teda příslušník VB) a voják z povolání. Oba typické zelené mozky, kdy policista mi jako šestiletému bral ventilky na kole, že jsem jel po chodníku, a voják z povolání nutil dělat kliky, že jsem si málo očistil tenisky, když jsem šel domů. Bránil jsem se dětskou vynalézavostí, kdy jsem jednomu natloukl do výfuku jeho škodovečky jabka a pak sledoval, jak se snaží nastartovat, a druhému jsme se dokonce spolu s kamarády vykakali do Rudého Práva, zabalili, položili na rohožku, pokropili lihem, zapálili, zazvonili... a pak se pohledem zvenku bavili, jak v pantoflích naboso intenzivním dupáním se snaží oheň zlikvidovat... Zkrátka, špenát jsem nemohl. Dokončil to poslední zážitek, kdy jsem na prázdninách při dětském pobíhání po louce u babičky šlápl bosou nohou do kravince... Blok v mé duši byl opravdu obrovský.
Dospěl jsem, v dohodě s manželkou bylo, že nikdy na stole nebude špenát, koprovka, lečo a rajská. Uplynula desetiletí a já několikrát narazil na výraz - špenát z kopřiv. A začal hlodat červík... A ten dohlodal minulý čtvrtek. Vracel jsem se z poslední výpravy na medvědí česnek, když jsem v lužním lese nevydržel, a natrhal plnou tašku krásných svěže zelených špiček kopřiv. Bestie - pálily i přes igelitový sáček....
Doma jsem kopřivy opláchl, a hodil do hrnce s vařící osolenou vodou. Mezitím jsem na oříšku sádla zezlatil velkou cibuli (teda ve dvou hrncích, dvě cibule, protože v jednom jsem souběžně dělal krůtí kostky, na paprice a kari).
Než cibule zezlátla, vytáhl jsem mlýnek na maso a pomlel na střední šajbě asi čtvrtinu objemu kopřiv medvědí česnek. Půlku ho oddělal, do zbytku pomlel horké spařené kopřivy.
Promíchal, vykydal na zlatou cibulku, prohříval a míchal. Zahustil jsem lžičkou strouhanky, pak vykydal celou zakysanou smetanu a promíchal.
Už do odstavené směsi jsem vmíchal odložený pomletý medvědí česnek.
No, servíroval jsem s vařeným bramborem, a krůtíma kostkama v maglajzu z cibule, mleté papriky a kari.
Můžu říct, že po víc jak čtyřiceti letech jsem vyléčen z averze ke špenátu. Moc jsme si pochutnali a shodli se, že tohle bude na našem stole častěji.
Jo, a ten vývar z kopřiv jsem použil do koupele...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kadlíkův kopřivový špenát
-
-
Kadlíku, velmi krásně se ten tvůj recept čte a já se u něj hezky zasmála-jsi veselá kopa chlape
Kopřivy jsou vážně fajn, jak do jídla, tak do koupele a na vlasy
Máš 16.bod
-
Bodík nejen za velice hezky připravenou zdravou baštu
+
ale i za velice vtipně vylíčený"kousek"dětství
a popis postupu přípravy
-
Teda Kadlíku, to je nářez. Myslím ten příběh, i já jsem v takovém domě bydlela, tam to bylo napůl modré (SNB) a napůl zelené. Ale špenát jsem milovala od dětství. U nás medvědí česnek neroste a v přírodě jsem jsem ho nikdy nepotkala, musím se víc snažit a navštívit lokality, kde roste. Musí to být dobrota i foto je pěkné.
a samozřejmě posílám bod
-
Borec fakt!!
-
Znám a posílám bod
Tento špenátek je chutnýa vývar se dá použít jako čistící nápoj. Jen pozor na předávkování.
A recept na jedničku -
super
-
Perfektní
kopřivy mám na dohled před barákem, asi v nejbližší době taky spáchám
-
-
Téda.. to jsou barvičky
Krása. A krásně napsáno
-
-
Kadlíku, toť pastva pro oko i ducha.
A po uvaření tohoto pokrmu, i pro žaludek.
-
Kadlíku, boduješ
-
Kadlíku, Kadlíku, ty jsi číslo
-
No to je krásné povídání, chechtáme se s taťkou obá