Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 nejlepších omáček naší kuchyně: Jedinečné recepty našich maminek a babiček si předáváme jako poklad
Zdroj: Top recepty

Omáčky k naší české kuchyni nerozlučně patří, máme je velmi rádi a občas si je s chutí dopřejeme. Do našeho přehledu jsme vybrali ty nejtypičtější, na kterých jsme vyrostli, a které milujeme. Podáváme je hlavně s knedlíkem, bramborami, rýží nebo těstovinami.

1. místo

Svíčková omáčka je královnou našich omáček pro slavnostní příležitosti. Výbornou chuť jí dává cibule a kořenová zelenina, typickým kořením je černý pepř, nové koření a bobkový list. Výborně k ní chutnají houskové knedlíky, kopeček brusinekšlehačka a plátek citronu

2. místo

Tuto omáčku miluji děti i dospělí, má příjemně sladkou chuť a pěknou barvu. Dá se připravit z čerstvých nebo konzervovaných rajčat, rajčatového džusu (100%) a rajského protlaku. Ochutíme ji bobkovým listem, novým kořením, černým pepřem, tymiánem a skořicí

3. místo

Koprovka je typická letní omáčka, nejlepší je s čerstvým koprem, ale můžeme použít i kopr mražený a připravovat ji celoročně. Do koprovky lze využít chuťově výrazný vývar. Podáváme ji s vajíčkem nebo hovězím masem. Přílohou je buď knedlík nebo vařené brambory. 

4. místo

Ať už použijeme lesní (čerstvé, sušené, mražené) nebo kupované houby (žampiony, hlíva ústřičná), tato omáčka je lahůdkou. Výborná je s knedlíkem a bramborami, vhodnou přílohou jsou též noky, rýže či těstoviny. Kdo chce, podává s masem.

5. místo

Papriková omáčka se připravuje s masem a smetanou (buď na vaření nebo kysanou), má lahodnou chuť a výborně chutná s knedlíkem. Do omáčky použijeme kvalitní mletou papriku (koření), jen tak bude výsledek perfektní.

6. místo

Křenová omáčka je velmi rychlá a má opravdu říz. Základem je cibulová jíška, do které přidáme poctivý vývar, smetanu a dostatek nastrouhaného křenu. Podáváme s knedlíkem a na talíři posypeme ještě další čerstvou dávkou křenu.

7. místo

Správnou chuť této omáčce dávají kyselé znojemské okurky, které do ní můžeme nakrájet nebo nastrouhat, můžeme přidat i malé množství plnotučné hořčice - omáčka je pak příjemně pikantní. Podáváme s knedlíkem nebo rýží. 

Guláše různých chutí

Guláše lze uvařit v mnoha variantách - masové, zeleninové, luštěninové. Stejně tak můžeme vybírat z celé řady příloh. Všechny guláše výborně chutnají s pečivem. Podle našeho receptu s videem uvaříme krásně barevný zeleninový guláš.

 

Komentáře

Další tipy a triky