Rajská omáčka s masovými kuličkami

Vlajda Kuchař:

Omáčky 106 názorů

548
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Suroviny

0,75 kg Mleté vepřové maso (já si koupila plec a kousek bůčku)
2 vejce
sůl
pepř
strouhanka
2 cibule,
2x rajčatový protlak
bobkový list
nové koření
mletá skořice (špetku)
cukr
voda
hl. mouka
Recept si zatím oblíbilo 48 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uděláme kuličky, mleté maso osolíme, opepříme, přidáme 2 vejce a strouhanku a dobře promícháme a když se nám hmota krásně spojuje, děláme kuličky. Pokud se to ještě moc lepí, přidejte trochu strouhanky.

  2. Na základ omáčky si oloupeme a najemno nakrájíme cibule a na tuku necháme do nazlátlé barvy opéct, přidáme rajčatové protlaky, trochu vody. zamícháme a pak vkládáme kuličky a zase podlejeme trochou vody a hlídáme, aby se kuličky nechytly ke dnu. Přidáme bobkový list a nové koření. 15 minut necháme povařit. Poté kuličky vyjmeme a do omáčky přidáme ještě trochu vody a necháme projít varem. Připravíme si záklechtku (hl. mouka + voda) a zahustíme.

  3. Na dochucení přidávám 1 lžičku mleté skořice, cukr, sůl a trochu kečupu. Opět necháme chvilinku povařit. Pak scedíme přes síto a propasírujeme. Do omáčky vložíme kuličky a necháme ještě tak 5 minut vařit a pak už můžeme podávat. Dobrou chuť. Příloha: knedlík nebo těstoviny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 65 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Rajská omáčka s masovými kuličkami

  • Chantelle Chantelle

    Dělala jsem ze dvou velkých protlaků, takže nebylo potřeba zahušťovat moukou, ta mi přijde zbytečná. Koule dělám jen z mletého hovězího, chuť mi přijde prostě lepší... masová...
    Moc doma neholdujeme klasickým českým omáčkám, nakonec jsem přidala zakysanou smetanu a bylo to wow. Manžel si dvakrát přidal, a to je ta nejlepší odměna. Díky za inspiraci

    Odpovědět

  • Erika Erika(neregistrovaná)

    :yes: vyborny recept,moc nam vsem chutnalo;-);-)

    Odpovědět

  • Tereza Tereza(neregistrovaná)

    Rajská výborná, ale já zahušťuji strouhaným perníkem a to pak rajda nemá chybu...Jinak dávám bodík.:-)

    Odpovědět

  • Vlajda Vlajda(autorka receptu)

    Veronika: dva 115 g ;-)

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    muzu poprosit jak velke protlaky jste tam dali?

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Jednoduchá na přípavu, jelikož rajskou nejím, rodině moc chutná (y):-)):yes:

    Odpovědět

  • Pajinka3 Pajinka3

    jednoduchá a vynikající :yes: :yes::yes:

    Odpovědět

  • evula evula

    Hurá, konečně někdo ty kuličky jako já dělá zavářené do omáčkového základu bez předsmažování, to mi připadá zbytečné přidávání kalorií a přidělávání nádobí (asi podobně jako Merylas). A také máme radši jen mleté vepřové, z hovězího tam někdy jsou podezřele křupavá zrnka. Kdybych nebyla líná umývat robot - nejlepší je vidět co si tam melu...

    Odpovědět

  • BlbaPopelka BlbaPopelka

    Varila jsem poprve. Jednoduchy postup a vyborna chut. Abych udelila zaslouzeny bod, zaregistrovala jsem se :-))

    Odpovědět

  • Kateřina Oleksiková Kateřina Oleksiková(neregistrovaný)

    Tak jsem jí uvařila a je skvělá, nevěděla jsem že se do rajské dává skořice ale úplně tam sedí :) děkuji za recept

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Souhlasím, recept si opíšu a snad i brzy zapamatuji:-)

    Odpovědět

  • Marika Marika(neregistrovaná)

  • Soňa Soňa(neregistrovaná)

    Rajskou omáčku vařím 40 let, dělám ji z protlaku, bobkový list, nové koření a na závěr skořici, rajská má ráda dost cukru alespoň u nás a na naši chuť, já smažím karbanátky a dávám do omáčky, ale to je na každého chuti, je to opravdu rychlý a chutný oběd a jako příloha může být cokoliv, co má kdo rád, autorce receptu přeji hodně dalších kulinářských úspěchů, rýpalkám ... je úplně jedno jestli uděláte zásmažku nebo záklechtku, ale už samotný význam slova by vám měl napovědět jaký je mezi tím rozdíl :-))

    Odpovědět

  • max max(neregistrovaný)

    omacka,kulicky-ok.kupovany knedliky-ko.:-((

    Odpovědět

  • Petra 186 Petra 186

    Výborná omáčka a hlavně jednoduchá! :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo