Paprika je souhrnný název pro mnoho odrůd oblíbené plodové zeleniny, která má v kuchyni dlouhou řadu možností využití. Hodí se nejen k použití zasyrova, ale i k tepelné úpravě do leča, gulášů, omáček, zapékaných jídel a samozřejmě také do pomazánek. Paprika dá pokrmům i pomazánkám svou barevnost a také příjemnou chuť.
Papriku dáváme nejen do zeleninových pomazánek, výborně se hodí i do sýrových a dalších. Po nakrájení nadrobno jim dodává křupavost a zajímavou strukturu. Některé pomazánky počítají spíš s tepelnou úpravou a právě paprika, nejlépe červená kapie, bývá jejich častou součástí. Pokud hledáte pikantní chuť, nejspíš rádi používáte chilli, ale pro jemné ochucení postačí přidat trochu sušené sladké papriky.
Tato pomazánka patří k těm nejoblíbenějším. Je naprosto jednoduchá a přitom výborně chutná. Skládá se z kombinace tvarohu, sladkokyselé kapie, cibulky a mleté papriky. Výborná je na čerstvém pečivu i na topinkách. Pro změnu ji můžete vylepšit jemně nakrájeným pórkem.
I do této pomazánky vám bude stačit paprika sušená, ale čerstvou ji můžete bohatě ozdobit a vylepšit. Máslo vyšlehejte společně s žervé a přidejte rozmačkané tvarůžky. Vmíchejte nakrájenou cibuli a pažitku. Pro chuť do pomazánky dejte kmín a namazané krajíčky ozdobte špetkou mleté papriky.
Cuketová pomazánka je oblíbená letní směs zeleniny. Podle použitých surovin bývá pikantní a dá se snadno zavařit na zimu. Využijete na ni buď nadbytek mladých cuket nebo cukety přerostlé, které oloupete a zbavíte semínek. Do směsi patří kromě cuket a rajčat také barevné papriky.
Sýr Cottage je výborným základem chuťově jemných pomazánek. Přidat k němu můžete tvarůžky a uvařená vajíčka a také trochu zakysané smetany. Chuť pomazánce dá i čerstvá zelenina, přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku a cibuli. Podávejte po krátkém uležení.
Pečená dýně hokkaido je do pomazánek výborná, podle tohoto receptu s ní upečte ještě červenou papriku a česnek. Papriku po upečení oloupejte a vše společně s dalšími surovinami a pikantním kořením umixujte. Pomazánka je skvělá na čerstvé pečivo i na topinky.
Kombinace kapie a sýra je chuťově výtečná. Podle tohoto receptu nahrubo nastrouhejte Nivu a červenou papriku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku a pro jemnost ještě zakysanou smetanu a lučinu. Pomazánka chutná s tousty nebo s jiným pečivem.
Svěží mexická klasika vás osloví jemnou chutí avokáda, doplněná je nadrobno nakrájenou žlutou a oranžovou paprikou, rajčetem a červenou cibulkou. Zeleninu ještě doplňte zakysanou smetanou a bílým jogurtem, nezapomeňte na utřený česnek. Podávejte s nachos chipsy, chutná také namazaná na tousty nebo jako příloha ke grilovanému masu a zelenině.
Pomazánek ve stylu "tatarák" je celá řada. Vyznačují se výraznou chutí a pikantností, nejlépe chutnají na zlatavých topinkách. Základem tohoto receptu je sýr, který je doplněný dalšími surovinami pro ochucení. Mimo jiné přidejte také mletou papriku a kdo chce, může použít pálivou.
Komentáře