Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paprika je souhrnný název pro mnoho odrůd oblíbené plodové zeleniny, která má v kuchyni dlouhou řadu možností využití. Hodí se nejen k použití zasyrova, ale i k tepelné úpravě do leča, gulášů, omáček, zapékaných jídel a samozřejmě také do pomazánek. Paprika dá pokrmům i pomazánkám svou barevnost a také příjemnou chuť.

Papriku dáváme nejen do zeleninových pomazánek, výborně se hodí i do sýrových a dalších. Po nakrájení nadrobno jim dodává křupavost a zajímavou strukturu. Některé pomazánky počítají spíš s tepelnou úpravou a právě paprika, nejlépe červená kapie, bývá jejich častou součástí. Pokud hledáte pikantní chuť, nejspíš rádi používáte chilli, ale pro jemné ochucení postačí přidat trochu sušené sladké papriky.

1. místo

Tato pomazánka patří k těm nejoblíbenějším. Je naprosto jednoduchá a přitom výborně chutná. Skládá se z kombinace tvarohu, sladkokyselé kapie, cibulky a mleté papriky. Výborná je na čerstvém pečivu i na topinkách. Pro změnu ji můžete vylepšit jemně nakrájeným pórkem.

2. místo

I do této pomazánky vám bude stačit paprika sušená, ale čerstvou ji můžete bohatě ozdobit a vylepšit. Máslo vyšlehejte společně s žervé a přidejte rozmačkané tvarůžky. Vmíchejte nakrájenou cibuli a pažitku. Pro chuť do pomazánky dejte kmín a namazané krajíčky ozdobte špetkou mleté papriky.

3. místo

Cuketová pomazánka je oblíbená letní směs zeleniny. Podle použitých surovin bývá pikantní a dá se snadno zavařit na zimu. Využijete na ni buď nadbytek mladých cuket nebo cukety přerostlé, které oloupete a zbavíte semínek. Do směsi patří kromě cuket a rajčat také barevné papriky.

4. místo

Sýr Cottage je výborným základem chuťově jemných pomazánek. Přidat k němu můžete tvarůžky a uvařená vajíčka a také trochu zakysané smetany. Chuť pomazánce dá i čerstvá zelenina, přidejte nadrobno nakrájenou červenou papriku a cibuli. Podávejte po krátkém uležení.

5. místo

Pečená dýně hokkaido je do pomazánek výborná, podle tohoto receptu s ní upečte ještě červenou papriku a česnek. Papriku po upečení oloupejte a vše společně s dalšími surovinami a pikantním kořením umixujte. Pomazánka je skvělá na čerstvé pečivo i na topinky.
Kombinace kapie a sýra je chuťově výtečná. Podle tohoto receptu nahrubo nastrouhejte Nivu a červenou papriku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku a pro jemnost ještě zakysanou smetanu a lučinu. Pomazánka chutná s tousty nebo s jiným pečivem.

7. místo

Svěží mexická klasika vás osloví jemnou chutí avokáda, doplněná je nadrobno nakrájenou žlutou a oranžovou paprikou, rajčetem a červenou cibulkou. Zeleninu ještě doplňte zakysanou smetanou a bílým jogurtem, nezapomeňte na utřený česnek. Podávejte s nachos chipsy, chutná také namazaná na tousty nebo jako příloha ke grilovanému masu a zelenině.

Pomazánek ve stylu "tatarák" je celá řada. Vyznačují se výraznou chutí a pikantností, nejlépe chutnají na zlatavých topinkách. Základem tohoto receptu je sýr, který je doplněný dalšími surovinami pro ochucení. Mimo jiné přidejte také mletou papriku a kdo chce, může použít pálivou.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli