Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýrové pomazánky jsou velmi chutné a oblibu si získaly z více důvodů. Jejich přípravu zvládneme rychle, postačí obvykle jen několik surovin, přesto mohou být velmi rozmanité. K sýru přidejte zeleninu, kterou zrovna máte po ruce, a nebojte se ochucovadel, koření, bylinek a také cibule s česnekem.

Základem sýrových pomazánek mohou být tvrdé i měkké sýry (např. eidam, niva, gouda, Hermelín nebo lučina). K sýrům můžete přidat zeleninu, uzeniny, uvařená vajíčka i ořechy. Sýrové pomazánky jsou typickým pohoštěním pro společenská setkání. Na přípravu jsou jednoduché a rychlé, mazat je můžete na chléb, na plátky veky, nakrájené rohlíky a další pečivo. Některé se výborně hodí na topinky.
Česnekovo-sýrová pomazánka je výtečná na chlebíčky i jednohubky, má příjemnou pikantní chuť a na oslavách mizí obvykle jako první. Když jednohubky ozdobíte čerstvou a krásně barevnou zeleninou, půlkami vlašských ořechů, snítkou petrželky, kouskem mandarinky nebo hroznovým vínem, budou vypadat atraktivně a lákavě.

2. místo

Nejjednodušší recepty bývají ty nejlepší. Na přípravu pomazánky ze tří surovin budete potřebovat nastrouhaný eidam, uvařený celer a zakysanou smetanu. Pomazánku ochuťte solí a pepřem. Když ji namažete na chlebíčky, bude mít určitě úspěch.

3. místo

Na uzenou pomazánku budete potřebovat pomazánkové máslo, jemně nastrouhaný uzený sýr, trochu majonézy a uzenou papriku (koření). Pomazánku dobře promíchejte a podávejte s pečivem nebo na jednohubkách. Chuť uzeného sýra ještě lépe vynikne po krátkém odležení.

4. místo

Rozdrcené vlašské ořechy dovedou výtečně ochutit sýrové i jiné pomazánky, do této budete kromě tvarohu potřebovat ještě tavený sýr a Hermelín. Přidejte také pro zjemnění několik lžiček zakysané smetany a pro dochucení utřený česnek se solí.

5. místo

Tato pomazánka příjemně voní a chutná po šunce. Kromě taveného sýru se šunkovou příchutí do ní dejte ještě pomazánkové máslo, vychladlá uvařená vajíčka a trochu smetany. Pro zvýraznění chuti se do ní hodí nadrobno nakrájená šunka.

6. místo

Pomazánka z taveného sýra, pomazánkového másla a nastrouhaného tvrdého sýra je chutná a jemná. Přidejte do ní na nudličky nakrájenou šunku nebo šunkový salám a kousek nadrobno pokrájeného pórku. Před podáváním ji dejte vychladit do lednice.

7. místo

Sýrová pomazánka s mrkví se výborně hodí na slavnostní občerstvení i k večeři. Chuť pomazánky doladí majonéza a čerstvě mletý pepř, pro výraznější chuť můžete přidat utřený česnek a na ozdobu namazaného pečiva připravte ještě čerstvé bylinky např. naťovou petrželku.

Topinkové pomazánky typu "tatarák" se připravují v mnoha verzích s odlišným základem. Na tuto variantu budete potřebovat nahrubo nastrouhaný eidam a mletou papriku s hořčicí a worcesterovou omáčkou pro výraznější chuť. Omáčka nejlépe chutná až druhý den po rozležení chutí. Na postup se můžete podívat do následujícího videoreceptu.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli