Jak připravit chutné, levné a výživné pomazánky z luštěnin. Nejoblíbenější recepty na cizrnovou a fazolovou pomazánku
Pomazánky z luštěnin jsou výživné, chutné a levné. Za málo peněz připravíme hodnotné jídlo pro celou rodinu. Luštěninu musíme nejprve dobře uvařit, aby byla pomazánka jemná. Dobře ji ochutíme a doplníme dalšími surovinami, potom ji důkladně rozmixujeme.
Pomazánky z luštěnin
Základem jsou luštěniny, jejichž vaření nám usnadní pomalý hrnec. Pokud potřebujeme pouze menší množství luštěnin, můžeme si jich po uvaření část uložit do mrazničky na příště. Přípravu pomazánky urychlíme použitím sterilované luštěniny (v plechovce nebo ve skle) - pak je umixování pomazánky otázkou chvilky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduchý postup
Cizrnová pomazánka
Populární pomazánka z cizrny se nazývá hummus. Cizrnu na ni uvaříme co nejvíce, měla by se až rozpadat. Do této pomazánky patří sezamová pasta tahini, česnek, citrónová šťáva a olivový olej. Snadno připravíme i jiné cizrnové pomazánky než hummus - cizrna je velmi dobrým základem.
Čočková pomazánka
Můžeme použít jakoukoliv čočku, ale zvlášť oblíbená je červená čočka. Je velmi rychle uvařená, jemná a hladká. Hodí se i na přípravu jídel pro malé děti, protože nenadýmá. Výborná je v kombinaci s dýní hokkaido, mrkví a kořením kari. Všechny tři varianty zvýrazní její barvu.
Fazolová pomazánka
Fazolové pomazánky připravujeme z různých druhů fazolí. Můžeme použít drobné světlé i velké tmavé, každá pomazánka bude chutnat trochu jinak. Ta z tmavých fazolí je výborná na topinkách. Používáme do ní pikantní koření (i chilli), nešetříme ani česnekem - ať už čerstvým nebo sušeným.
Sójová pomazánka
Základem sójových pomazánek může být buď uvařená sója nebo tofu (natural, uzené). Výhodou použití tofu je velmi rychlá příprava. Tofu natural je chuťově neutrální a dobře přijímá chuť přidaných surovin. Stačí ho vhodně ochutit a umixovat dohladka.
Komentáře