Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Třešňový závin s mákem tažený podle ČSN: Popusťte uzdu fantazii a mlsejte naplno
Zdroj: Freepik, cookie_studio

Při představě taženého závinu mnohým z nás vyvstane na paměti ten od babičky, dorůžova upečený a s vláčnou náplní, která byla pokaždé jiná. Zavzpomínejte na letní prázdniny a připravte si třešňový závin s mákem.

Tažené záviny jsou specifické tím, že obsahují jen minimum těsta, zatímco téměř "praskají ve švech", pod množstvím náplně. Pokud si tedy potrpíte na pořádnou nálož vláčné náplně s mákem a ovocem, hurá k přípravě taženého závinu s třešněmi a mákem z norem - podle ČSN se nám vždy povedlo opravdu vše.

Jak na třešňový závin s mákem tažený podle ČSN

Na tažené těsto budete potřebovat 200 g hladké mouky, 20 g vejce, 10 g stolního oleje, 2 g soli a 50 g vody. Na náplň si připravte 75 g máku, 650 g čerstvých třešní, 100 g cukru krupice, 2 g mleté skořice, 40 g strouhanky, 100 g másla a moučkový cukr na finální posypání hotového závinu. Množství surovin odpovídá 10 porcím.

  1. Hladkou mouku prosejte a část si dejte bokem na pomoučnění ubrusu a těsta. K mouce přidejte vejce, olej, sůl, vodu a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
  2. Těsto jemně podsypte trochou mouky, přiklopte dostatečně velkou nádobou (mísou, hrncem) a nechte alespoň 15 minut odpočinout.
  3. Jestliže máte mák celý, umelte ho najemno.
  4. Na pracovní plochu (stůl) rozprostřete čistý ubrus a jemně ho pomoučněte.
  5. Těsto lehce rozválejte, položte na pomoučněný ubrus a pečlivě ho vytahujte. Nespěchejte a pracujte velmi opatrně a jemně, aby bylo tenké a celistvé.
  6. Dostatečně vytažené těsto posypte mletým mákem. Na něj přidejte omyté, stopek a pecek zbavené třešně smíchané s cukrem, skořicí a prosátou strouhankou. Náplň pokapejte větší části rozpuštěného másla.
  7. Pomocí podloženého ubrusu pomaličku zaviňte těsto s náplní do finálního tvaru, přesuňte ho na máslem vymazaný plech, potřete ho zbytkem rozpuštěného másla a upečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova.
  8. Závin po vyhladnutí nakrájejte na jednotlivé porce, poprašte je moučkovým cukrem a servírujte - společně s domácí zmrzlinou je bezkonkurenční.

Tip: Ještě vám nedozrávají třesně nebo je nemáte vůbec k dispozici? Nebojte, máme pro vás řešení - namísto čerstvých třešní můžete zcela bez obav použít ty kompotované. Nechte je však nejprve řádně okapat, ať nedělají v náplni neplechu.

Tento chutný závin můžete připravit také s jablky (použijte 800 g jablek), případně s meruňkami nebo švestkami (obojího ovoce použijte 650 g). Nedáte dopustit na kynuté záviny? Pak musíte vyzkoušet kynutý makový závin podle názorného videoreceptu, který vás postupem provede krok za krokem:

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky