Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstování a uskladnění tuřínu je snadné, vyžaduje podobné podmínky jako jiná bulvová zelenina. Tím, že vydrží dlouho, můžeme jej konzumovat až do pozdního jara. Kromě příznivé ceny v poměru k velikosti na něm oceníme mírně štiplavou chuť, šťavnatost i benefity pro racionální stravování.

Tuřín (kvaka, dumlík) se na vsích pěstoval odedávna. Po zdomácnění brambor už jen jako krmivo pro domácí zvířectvo. V období hospodářských krizí, válek i krátce po nich byl lidmi konzumován jako surovina v nouzi. A možná proto si u starších lidí tuřín neprávem získal nelichotivou pověst jako něco, čeho se rádi vzdáme. Postupem doby byly vyšlechtěny odrůdy, které jsou sladké, chutné a šťavnaté, takže jíst tuříny je velmi příjemné a vzdávat se jich nebudeme.

Tuřín ve studené kuchyni

Nastrouhaný nebo nakrájený syrový tuřín můžeme použít podobně jako ředkev nebo ředkvičku. Hodí se do pomazánek i salátů. Po osolení ale pouští hodně vody, musíme s tím počítat předem. Doměkka uvařený nahradí v salátu v předjaří už nepěkné nebo klíčící brambory.

Tuřín v teplé kuchyni

Tuřínové polévky vařily už naše babičky. Na Liberecku se takové polévce říkalo Dumlíkačka. Kromě polévek se tuřín hodí do zeleninových příloh jako součást chutné směsi. Nejznámější jsou asi tuřínové hranolky, které nahradí hranolky bramborové nebo připravené z jiných zelenin. Z tuřínu můžeme uvařit i kaši nebo jím nastavit a ochutit tu bramborovou. Další nápady na pokrmy najdete v naší galerii nad textem.

S tuřínem zacházíme podobně jako s ředkví, ředkvičkami nebo červenou řepou. Inspirací může být recept na pečenou řepu s bramborami a cibulí, v němž jednoduše místo řepy použijeme tuřín.
 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky