Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štóla je vánočním německým moučníkem, který se peče ve tvaru bochníku. Znázorňuje tak Ježíška zavinutého v plenkách, tak jako u nás vánočka. Tento recept je součástí seriálu s názvem "Vánoce s Josefem Maršálkem".

Štóla je typická pro svou bohatost - obsahuje velké množství ořechů a sušeného, případně i kandovaného ovoce. Navíc se potírá rozpuštěným máslem a sype moučkovým cukrem. Představuje tak kalorickou bombu - ale chuťově dokonalou!

Jak na tvarohovou štólu s citronovou polevou

Na jednu tvarohovou štólu s citronovou polevou budete potřebovat 125 g tvarohu v kostce, 75 g rozpuštěného másla, 70 g cukru krupice, 50 g vajec (1 vejce "M"), 50 g podmáslí, 250 g hladké mouky, 12 g kypřicího prášku do pečiva, 100 g rozinek, 100 g sušených brusinek, 100 g sušených meruněk, 50 g blanšírovaných mandlí, 1 malý citron, 2 g soli a 1 g mletého anýzu.

Na polevu si připravte 120 g moučkového cukru (prosátého) a 30 g citronové šťávy. Na dokončení 70 g másla, 40 g moučkového cukru, 5 g vanilkového cukru a 150 g kandovaného ovoce.

  1. Sušené meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami.
  2. Troubu dejte včas předehřát na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem či fólií.
  3. Do mísy vložte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a pomocí metličky vymíchejte do hladké konzistence.
  4. Nakonec vmíchejte pečlivě prosátou mouku společně se solí a kypřicím práškem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
  5. Do správně vyhněteného těsta zapracujte sušené ovoce a mandle.
  6. Na pomoučeném válu vytvarujte z těsta obdélník a přehněte ho do tvaru štóly.
  7. Tu následně přemístěte na připravený plech s pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě po dobu 25–30 minut.
  8. Po upečení štólu potřete rozehřátým máslem, lehce poprašte moučkovým cukrem smíchaným s tím vanilkovým a nechte zcela vychladnout.
  9. Mezitím si připravte citronovou polevu. Smíchejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu. Ve vodní lázni tuto směs lehce zahřejte a poté ji opatrně naneste na povrch vychladlé štóly. Polevu nechte lehce stéct po stranách.
  10. Před zaschnutím polevy ozdobte štólu kousky kandovaného ovoce.

A co vy, fandíte spíše naší tradiční máslové vánočce, nebo upřednostňujete chuťově rozmanitější vánoční štólu? V úvodním videoreceptu uvidíte přípravu i pečení štóly krok za krokem, což vám pomůže překonat případný strach z nového receptu.

Podívejte se na další díly ze seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky