Tvarohová štóla s citronovou polevou: Dokonalost, na které si lze hned pochutnat
Štóla je vánočním německým moučníkem, který se peče ve tvaru bochníku. Znázorňuje tak Ježíška zavinutého v plenkách, tak jako u nás vánočka. Tento recept je součástí seriálu s názvem "Vánoce s Josefem Maršálkem".
Štóla je typická pro svou bohatost - obsahuje velké množství ořechů a sušeného, případně i kandovaného ovoce. Navíc se potírá rozpuštěným máslem a sype moučkovým cukrem. Představuje tak kalorickou bombu - ale chuťově dokonalou!
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na tvarohovou štólu s citronovou polevou
Na jednu tvarohovou štólu s citronovou polevou budete potřebovat 125 g tvarohu v kostce, 75 g rozpuštěného másla, 70 g cukru krupice, 50 g vajec (1 vejce "M"), 50 g podmáslí, 250 g hladké mouky, 12 g kypřicího prášku do pečiva, 100 g rozinek, 100 g sušených brusinek, 100 g sušených meruněk, 50 g blanšírovaných mandlí, 1 malý citron, 2 g soli a 1 g mletého anýzu.
Na polevu si připravte 120 g moučkového cukru (prosátého) a 30 g citronové šťávy. Na dokončení 70 g másla, 40 g moučkového cukru, 5 g vanilkového cukru a 150 g kandovaného ovoce.
- Sušené meruňky nasekejte na malé kousky a smíchejte s rozinkami a brusinkami.
- Troubu dejte včas předehřát na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem či fólií.
- Do mísy vložte tvaroh, podmáslí, máslo, cukr, vejce, kůru a šťávu z jednoho citronu, přidejte anýz a pomocí metličky vymíchejte do hladké konzistence.
- Nakonec vmíchejte pečlivě prosátou mouku společně se solí a kypřicím práškem. Vypracujte hladké a nelepivé těsto.
- Do správně vyhněteného těsta zapracujte sušené ovoce a mandle.
- Na pomoučeném válu vytvarujte z těsta obdélník a přehněte ho do tvaru štóly.
- Tu následně přemístěte na připravený plech s pečicím papírem a pečte v rozehřáté troubě po dobu 25–30 minut.
- Po upečení štólu potřete rozehřátým máslem, lehce poprašte moučkovým cukrem smíchaným s tím vanilkovým a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím si připravte citronovou polevu. Smíchejte prosátý moučkový cukr a citronovou šťávu. Ve vodní lázni tuto směs lehce zahřejte a poté ji opatrně naneste na povrch vychladlé štóly. Polevu nechte lehce stéct po stranách.
- Před zaschnutím polevy ozdobte štólu kousky kandovaného ovoce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
A co vy, fandíte spíše naší tradiční máslové vánočce, nebo upřednostňujete chuťově rozmanitější vánoční štólu? V úvodním videoreceptu uvidíte přípravu i pečení štóly krok za krokem, což vám pomůže překonat případný strach z nového receptu.
Podívejte se na další díly ze seriálu Vánoce s Josefem Maršálkem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře