Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěny už dávno neoslňují z vitrín s občerstvením, přesto jsou stále nedílnou součástí našich snídaní, svačin, večeří. Zapomenout nesmíme ani na oslavy, kdy chutné pěny mnohdy používáme jako podklad na obložené chlebíčky.

Víte, jaký je ten největší rozdíl mezi slanou pěnou a pomazánkou? V konzistenci. Zatímco pomazánka se připravuje smícháním potřebných surovin, pěna se šlehá, tím pádem je dokonale nadýchaná a zároveň má velmi jemnou konzistenci. Zkuste si s námi připravit uherskou pěnu podle norem a oslňte návštěvu chutnou vzpomínkou.

Jak připravit uherskou pěnu podle ČSN

Na zhruba 1 kg nadýchané pěny budete potřebovat 350 g uherského salámu, 400 g změklého másla a 300 g taveného sýra. Nezapomeňte však na čerstvé pečivo.

  1. Uherský salám oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Následně ho umelte do jemné konzistence.
  2. Změklé máslo nakrájejte na kostky, přendejte do mísy a vyšlehejte do pěny.
  3. Do další mísy vložte 300 g taveného sýra, který vyšlehejte do pěny stejně jako máslo.
  4. Pomletý salám postupně vmíchejte do másla za pomoci ručního šlehače (usnadní vám to práci). Jakmile bude salám správně prostoupen máslem, přidejte ušlehaný sýr a jemně ho zašlehejte do stávající směsi másla se salámem.
  5. Hotovou pěnu nechte vychladit v lednici. Poté jí můžete naplnit zdobičku či cukrářský sáček, a nanášet na jednohubky, chlebíčky či poloviny uvařených vajec.

Tip: Uherská pěna nepotřebuje žádné chuťově výrazné zdobení, a tak si bohatě vystačíte s petrželovou natí, pažitkou, paprikou nebo okurkou - méně je zde více.

Jaké slané pěny nebo krémy máte nejraději? Podělte se s námi v komentářích o vaše oblíbené pochoutky a pokud jste ještě "tu pravou" nenašli, zkuste uherskou pěnu podle ČSN, jejíž přípravou vás s hravostí provede úvodní videorecept z naší dílny.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli