Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené cukroví je v současnosti velmi populární. Podle nového seriálu se ty nejatraktivnější a nejžádanější kousky snadno naučíte. Co třeba vosí hnízda? Toto cukroví navzdory své snadné přípravě vypadá luxusně a perfektně dotváří pohodovou vánoční atmosféru.

Nepečené cukroví je skvělou volbou nejen kvůli výtečné chuti, ale i kvůli snadné přípravě. Oceníte je také tehdy, když nemáte čas na dlouhé hodiny pečení. Vybírat můžete z mnoha zajímavých a lahodných druhů. Vosí hnízda neboli včelí úlky svou chutí i vzhledem vynikají. Krémová náplň v jemné rumové hmotě se doslova rozplývá na jazyku.

Vosí hnízda na náš stůl

K přípravě vosích hnízd budete kromě předepsaných surovin potřebovat speciální formičku na úly (hnízda), která slouží pro tvarování hmoty. Formička se dá běžně koupit a stačí vám jediná. Vosí hnízda vypadají skvostně, ale přitom jsou snadná na přípravu. Mnozí z nás je považují za své nejoblíbenější cukroví. Těsto je provoněné kakaem, máslem, rumem a lískovými oříšky.

Jak vytvořit vosí hnízda

Na základní dávku vosích hnízd podle videonávodu budete potřebovat 160 g piškotů, 60 g másla, 2–3 lžíce mléka, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 70 g lískových oříšků a rum. Na krém si připravte 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek (nebo trochu vaječného likéru) a rum podle chuti. Na každé hnízdo využijete jako "podložku" kulatý piškot.

  1. Do mísy nejprve nasypte najemno namleté (rozmixované) piškoty a přisypte k nim mleté lískové oříšky, kakao a moučkový cukr. Všechny sypké suroviny dobře promíchejte.
  2. Dále přidejte změklé máslo, mléko a rum, z těchto surovin pečlivě vypracujte vláčné těsto.
  3. V další míse smíchejte na náplň změklé máslo, moučkový cukr a trochu vaječného likéru (nebo žloutek), přidejte i rum podle chuti. Ze surovin vymíchejte hladký krém, nejlépe to jde za pomoci elektrického šlehače.
  4. Tip 1: Pokud do nepečeného cukroví nechcete dávat syrová vajíčka, nahraďte je vaječným likérem.
  5. Z těsta postupně odebírejte kousky a z nich modelujte kuličky. Kuličky vtlačujte do formičky na úlky.
  6. Prostředek každého vymodelovaného hnízda plňte krémem za pomoci cukrárenského sáčku, po naplnění ještě každé hnízdo uzavřete piškotem.
  7. Teprve po naplnění a uzavření vyklopte hnízdo z formičky. Na závěr ještě můžete povrch hnízd dozdobit.
  8. Tip 2: Vyjmutí hnízd z formičky vám půjde snáze, když ji nejprve vyložíte potravinářskou fólií.
  9. Hotová hnízda uložte do uzavíratelné dózy a skladujte je v chladu (nejlépe v lednici). 
  10. Hnízda se nehodí pro delší skladování. Nejchutnější jsou čerstvá, ale později začnou vysychat.  

Vosí hnízda jsou jedinečná svým tvarem a na tácku je rozhodně nikdo nepřehlédne.

Přejeme příjemné "sladké tvoření" a dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky