Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ještě jste guláš z hlívy ústřičné nezkoušeli? Neváhejte, připravte si ho a pochutnejte si! Hlíva je surovina dostupná po celý rok. Stačí ji osmahnout na cibulovém základu, přidat pár dalších ingrediencí a guláš je hotový.

Hlíva ústřičná má kromě výborné chuti také prokazatelně blahodárný vliv na naši imunitu a hned po žampionech je druhou nejoblíbenější houbou, která má v kuchyni široké využití. Někdo dokonce disponuje vlastními výpěstky této superpotraviny.

Tipy k přípravě výborného guláše z hlívy

Stejně jako klasický guláš, i tento budete připravovat na sádle a možná si do něj přidáte i své tajné ingredience, abyste si recept ještě něčím vylepšili. Třeba k základu přidáte rajčatový protlak a k závěru zase prolisovaný česnek. Je to jen na vás.

Jak na výborný guláš z hlívy

Na základní verzi guláše budete potřebovat 500 g hlívy ústřičné, 2 větší cibule, 2 zelené papriky a 3 lžíce sladké mleté papriky. Dále 3 lžíce sádla a zeleninový vývar nebo vodu (podle potřeby). Na ochucení 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky kmínu a čerstvě mletý pepř (nebo feferonku či tabasco). Guláš pak snadno zahustíte lžící mouky (nebo 2 lžícemi tmavé instantní jíšky). Projděte si s námi postup na guláš z hlívy, ve kterém najdete i několik dalších tipů.

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Hlívu očistěte - není až tak nutné ji oplachovat; pokud má na sobě  zbytky substrátu, stačí ji očistit papírovou utěrkou. Pak ji nakrájejte na kratší proužky.

  2. Papriku zbavte semínek, omyjte ji a nakrájejte na tenké proužky.

  3. V hrnci rozehřejte dvě lžíce sádla a cibuli na něm osmažte dozlatova. Přidejte hlívu, krátce ji orestujte a poté ji zaprašte mletou paprikou a kmínem. Po chvilce přidejte i nakrájenou zelenou papriku a vše ještě krátce orestujte.

  4. Směs zalijte horkým vývarem (nebo vodou) a vařte přibližně 15 minut.

  5. Mezitím si připravte tmavou jíšku. V malém hrnci rozehřejte zbylou lžíci sádla, zaprašte ji moukou a míchejte, dokud nezíská zlatohnědou barvu.
    Tip: Guláš můžete zahustit rozdrobeným chlebem; pokud však preferujete bezlepkovou variantu, můžete použít kukuřičný škrob rozmíchaný v troše vody.

  6. Hotovou jíškou zahustěte guláš a nechte ho ještě asi 15 minut provařit. Podle chuti dosolte, opepřete a můžete přidat i trochu feferonky nebo tabasca.

  7. Podávejte ideálně s čerstvým chlebem nebo tmavým pečivem. Guláš můžete ozdobit lahůdkovou cibulkou.

Pokud vás guláš z hlívy ústřičné zaujal, můžete se inspirovat dalšími recepty na houbové guláše. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky