

Hlívovo-tvarůžkové topinky
Suroviny cca 6 krajíců
- 250 g hlívy ústřičné
- 50 g slaniny
- cibuli -zelenou část
- 150 g tvarůžků
- pepř
- kmín
- sůl podle chuti (ale se solí opatrně, tvarůžky jsou slané)
- zelenou petrželku na ozdobení
Postup přípravy receptu
Slaninu si nakrájíme na kostičky a osmahneme.
Přidáme na proužky nakrájenou hlívu, na kolečka nakrájenou cibuli a orestujeme ji. Osolíme, opepříme, okmínujeme.
Zalijeme malým množstvím vody a dusíme, až se voda zcela vyvaří a dáme vychladit.
Tvarůžky pokrájíme na menší kousky, přidáme hlívu, promícháme a buď umeleme, nebo rozsekáme tyčovým mixérem.
Natíráme na topinky potřené česnekem.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Houby, Česká encyklopedie
Původně to měly být Bedlové topinky. Zamyšleně jsem se oblíkla a šla si koupit hlívu. Až přišel zeť a koukal na ten recept v té knize a říkal: "Ty jsi sehnala bedly?" Ŕíkám:.."ne, proč??" "No, že děláš bedlové topinky!" Tak se omlouvám, asi jsem byla zamyšlená, nebo, jak je mým zvykem popletená, ale i z hlívy tahle pomazánka vůbec nezklamala!! :-D
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hlívovo-tvarůžkové topinky
-
Anna Kocikova: díky, Aničko. Co zbylo jsem dala do kelímku, trochu to ztuhlo, ale na topinkách opět krásně zvláčnělo
-
Hmmm
všechno,co mám ráda
Moc hezký recept
+10
-
Tak to už taky letí do oblíbených
+
-
Tak to je jeden z nejlepších receptů, které jsem tu potkala
Škoda, že nejde poslat víc než jeden bodík
-
Bibinka: No jo, vy mi tam z té strany Čech děláte nervy s hřibama, já aspoň s hlívou
. Slabý odvar, Bibi
Děkuji.
-
Jana Remkova: Jani, takové dvě suroviny jako je hlíva a tvarůžky, to mě nikdy nenapadlo a bude to suprové
bože to mi děláš naschvál a ještě takhle večer jo
Prostě to musím vyzkoušet a teď si musím nechat zajít chuť
Dávám ti 4.bod -
1974andrea: já nevím, jak dlouho přesně, páč má pažravá dcera mi je vždycky sní, ještě ani nedojdou. Ale klidně 14 dní nevadí!!! Vyzkoušeno!!
-
Jana Remkova:Je lepší je nechat někde opravdu dojít? A jak dlouho vydrží bez lednice?
-
1974andrea: no, tvarůžky jsou dietní, že jo a chleba se dá opéct v topinkovači-ikdyž tenhle není
. Tvarůžky ale fakt můžu na všechny způsoby
V lednici je nemívám, ale na okně v uzavíratelné skleničce. přece jen ten závan..
a na okně krásně dojdou
-
Polkla jsem naprázdno
-
Jani, ty musíš mít těch smraďochů pořád plnou lednici při takové spotřebě
. Už i já jsem jim přišla na chť
. A s tou hlívou fakt výbornej nápad
-
pes.filipes: díky
, mne taky ne!
-
Jana Remkova: já si to umím představit i s žampiony, ale ta základní myšlenka by mě sama od sebe nenapadla
-
pes.filipes: No, když můžu zaměnit hlívu s bedlou, proč by se nedalo experimentovat i jinak?
Určitě s jakýmkoliv sýrem
-
Páááááni!!! Hlíva a tvarůžky, dvě delikatesy! Pro mě navíc plus v tom, že se dají udělat variace se sýry, které miluju všechny, niva, romadůr, hermelín.. Díky za inspiraci, poletím pro hlívu