Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynza patří mezi národní poklady Slovenska a jedná se o měkký sýr, který je tradičně vyráběný z ovčího mléka. Brynzu poznáte podle slané chuti s jemnou kyselinkou, kterou si můžete vychutnat v mnoha pokrmech.

Čerstvá nepasterizovaná brynza má pro tělo doslova blahodárné účinky, je nabitá vitamíny, minerály a také přírodními probiotiky. Brynza má slanou, výraznou chuť a báječně se hodí do pomazánek, do slaných koláčů nebo také do omáček.

1/15

    3 z 15

    Špenátové lívance s brynzou

    Špenátové lívance s brynzou

    Nadýchané lívance nemusíte vždy připravovat pouze na sladký způsob. Do klasického lívancového těsta přidejte čerstvé listy špenátu, které lívancům dodají svěží barvu. Lívanečky ozdobte brynzou s jogurtem a posypte křupavou slaninou.

    4 z 15

    Brynzové pirohy

    Brynzové pirohy

    Brynzové pirohy z nudlového těsta patří mezi oblíbené recepty a můžete je naplnit různými náplněmi podle své chuti. V tomto receptu můžete vyzkoušet brynzovou nádivku a hotové pirohy doplnit zakysanou smetanou společně s opraženou slaninou.

    6 z 15

    Brynzové halušky

    Brynzové halušky Video

    Brynzové halušky jsou jednoznačně nejznámější slovenské jídlo, které není vůbec složité na přípravu a jeho chuť je dokonalá. Halušky jsou připravené z bramborového těsta a přelité omáčkou z brynzy. Povrch pokrmu zdobí vyškvařená slanina.

    8 z 15

    Těstoviny zapékané s brynzou

    Těstoviny zapékané s brynzou

    Zapékané těstoviny z jednoho pekáče jsou velmi populární pro rychlou přípravu. Zároveň s nimi zasytíte větší množství strávníků. V tomto receptu těstoviny báječně ochutí přidaná brynza, nakrájená klobása a také čerstvě nasekaný kopr.

    9 z 15

    Bramborové lokše se škvarky a brynzou

    Bramborové lokše se škvarky a brynzou

    Bramborové lokše možná působí obyčejným dojmem, avšak v jednoduchosti je krása, což platí i pro tradiční slovenské pokrmy. Placky jsou doplněné jemně slanou brynzou, křupavými škvarky a vytváří dokonale sytý pokrm pro celou rodinu.

    10 z 15

    Pomazánka z červené řepy a brynzy

    Pomazánka z červené řepy a brynzy

    Pomazánku z řepy a brynzy si můžete dopřát k snídani i večeři, jelikož je na přípravu opravdu snadná. Tato pomazánka láká každého strávníka svojí dokonalou barvou a na křupavém plátku chlebu je neodolatelná. Pomazánku ozdobte slunečnicovými semínky.

    11 z 15

    Slaný koláč z cukety a brynzy

    Slaný koláč z cukety a brynzy

    Slané koláče vypadají naprosto dokonale a jsou na přípravu velmi snadné. Výhodou je možnost využít jakékoliv suroviny, které najdeme v lednici. Tento recept vám představí lahodnou náplň z brynzy, pokrytou tenkými plátky cuket. Koláčem uchvátíte každého strávníka.

    12 z 15

    Bryndzová polévka s hříbky

    Bryndzová polévka s hříbky

    Brynzová polévka je vynikající a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Polévku nemusíte složitě dochucovat, o dosolení se postará rozpuštěná brynza. Pro oživení polévku podávejte ozdobenou kousky brynzy a plátky restovaných hříbků.

    14 z 15

    Pstruh s brynzou a koprem

    Pstruh s brynzou a koprem

    Rybí maso nemá příliš výraznou chuť, proto tento pstruh chutná dokonale v kombinaci se slanou brynzou a koprem v dutině břišní. Takto připraveného pstruha jednoduše upečete posypaného kmínem, rybím kořením a s plátky másla na povrchu.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli