Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízek je plátek drůbežího, vepřového, zvěřinového nebo mletého masa, obalený v trojobalu a usmažený do červena. Řízek je také plátek masa bez obalení nebo suroviny, které nejsou masem, ale přesto jsou tak nazývány.

Řízek je králem všech smažených pokrmů - obalujeme ho a smažíme nejen doma, ale také si ho objednáváme v restauraci, v bufetu i ve stánku na pouti. Řízek je svačinou na výletě, večeří na Štědrý den, svátečním i všedním obědem a prvním jídlem na dovolené ve stanu i u moře. Musí řízek bezpodmínečně obsahovat maso?

1/16

    3 z 16

    Houbové řízky

    Houbové řízky

    Obalované lesní houby a žampiony jsou oblíbenou sezónní dobrotou, která nestojí moc peněz, ale výsledek je skvělý. Očištěné houby krájíme na 1 cm silné plátky, které osolíme až těsně před obalováním a pak je smažíme na tuku. Podáváme je s chlebem nebo bramborami, ale většinou je mísa prázdná, než se příloha dovaří.

    6 z 16

    Řízky z bedly pečené v troubě

    Řízky z bedly pečené v troubě

    Řízky z bedel jsou zvláštní kapitolou v receptáři houbových řízků. Několik velikých klobouků nasytí celou rodinu. Bedlové řízky jsou šťavnaté a chutné, ale strouhanka nasaje spoustu tuku - proto je můžeme zkusit upéct v troubě. Na jeden plech se vejde celý oběd. Houby upečeme pěkně dočervena a podáváme je s dipem.

    7 z 16

    Uzené řízky

    Uzené řízky

    Smažený uzený řízek mnoho lidí ještě nikdy neochutnalo - to je škoda, protože uzené maso je měkké samo o sobě a ještě ke všemu krásně voní. Použijeme uzenou krkovičku, kýtu nebo plec, kterou zásadně nerozklepáváme, plátky obalíme v trojobalu a osmažíme jako normální řízek. Možná už jiný řízek ani nebudeme chtít.

    8 z 16

    Holandský řízek

    Holandský řízek

    Řízky z mletého masa, konkrétně řízek holandský, je považován za jeden z nejlepších řízků. Jde o směs vepřového masa a strouhaného sýra ve formě placiček, obalených v trojobalu a osmažených na tuku. Dozlatova osmažené řízky podáváme s bramborovou kaší a kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

    10 z 16

    Studentský řízek

    Studentský řízek

    Řízek pro studenty a lidi, kteří zapomenou koupit maso, patří k jednoduchým a levným receptům. Připravuje se ze silných koleček gothaje nebo šunkového salámu. Pro lepší chuť se může do mouky přidat špetka grilovacího koření. Po obalení smažíme řízky na oleji a podáváme s bramborami a tatarskou omáčkou nebo kečupem.

    12 z 16

    Smažený vepřový jazyk

    Smažený vepřový jazyk

    Smažené pochoutky, kterých by se většina lidí ani nedotkla - a přitom jde o opomíjené lahůdky - jsou smažené býčí žlázy, kravské vemínko, vepřová slezina nebo jazyk. Možná je lepší nemyslet na to, co jíme a jak to vypadalo před servírováním - následně zjistíme, že máme na talíři výborné jídlo.

    13 z 16

    Řízky z krabích tyčinek

    Řízky z krabích tyčinek

    Řízky z krabích tyčinek, z rybích prstů, z kalamárů a jiných mořských dobrot voní dálkami. Rybí prsty mají rády děti, protože smažené tyčinky nemají kosti a jejich velikost je pro děti tak akorát. Podáváme je s bramborovou kaší, tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

    14 z 16

    Brambůrky jako řízek

    Brambůrky jako řízek

    Bramborové řízky nejsou žádné scifi - jde o kolečka velkých syrových brambor, které obalíme jako řízek a pomalu usmažíme na sádle nebo na oleji. Pro zpestření chuti přidáme do mouky grilovací koření nebo do strouhanky najemno nastrouhaný parmezán. Pokud máme zbytek vařených brambor ve slupce, uděláme řízky z nich.

    15 z 16

    Kančí řízky

    Kančí řízky

    Řízky ze zvěřiny - hlavně z mladých zvířat - mají jedinečnou chuť. Většinou jde o darované maso, protože zvěřinu v obchodě nekoupíme. Připravujeme maso kančí, jelení, srnčí, ale i to dančí z kýty, krkovice nebo plece. Naklepané maso obalíme v trojobalu a osmažíme na tuku. Řízky podáváme se salátem nebo s bramborami.

    16 z 16

    Nakládané řízky z králičích stehen

    Nakládané řízky z králičích stehen

    Králičí řízky jsou delikatesou připravenou z králičích stehen, naložených do marinády s česnekem a kořením. Naložené maso je křehké a šťavnaté. Koření v marinádě se nemusíme bát - králík má nevýraznou chuť, kterou vylepšíme použitím pepře, kari, chilli nebo hotovou namíchanou směsí z obchodu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli