Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Zdroj: Wikimedia Commons, Doronenko, CC BY 3.0

Někdo je považuje za delikatesu, jiný si zacpává nos už z dálky. Jejich lehce štiplavý odér a pikantní chuť zkrátka vzbuzují rozporuplné reakce, na které jsou olomoucké tvarůžky zvyklé už mnoho století. Posledních 145 let je však tradiční pochoutka spojená především s městem Loštice, kde se tvarůžky přesně tak dlouho vyrábějí.


Kořeny v daleké minulosti

Olomoucké tvarůžky můžeme považovat za součást tuzemského folkloru už jen proto, že se pyšní opravdu úctyhodným rodokmenem. Jelikož se původně jednalo o domácí výrobu na vesnici, těžko už lze dohledat, který tvarůžek byl ten úplně první a kdo byl jeho autorem. Jedno je ale jisté; dnes slavná dobrota vznikla, skoro jako všechyn velké věci, spíše náhodou. Výrobci zkrátka v té době potřebovali uchovat tvaroh, aby jim dlouho vydržel, a tak s ním všelijak experimentovali. Nakládali ho, prosolovali, až se časem dostali k typické chuti tvarůžků. Z historických pramenů dokonce vyplývá, že si na nich lidé pochutnávali již v roce 1452 a v roce 1583 se dokonce objevily i v soupisu pozůstalosti. A to není všechno, protože v 17. a 18. století se tvarůžky používaly jako platidlo.

Kde se vzal název?

I když se tvarůžky odjakživa vyrábějí na Olomoucku, jelikož vznikaly zejména na vesnických statcích, říkalo se jim selské. Tvarůžky ovšem bylo třeba také někde prodávat, takže hospodáři jezdili na trhy do Olomouce. Zvyk, že jsou k dostání především tam, jim přinesl ještě další pojmenování, tvarůžky olomoucké, které jim zůstalo dodnes. I když se dodnes v Olomouci vlastně nevyrábějí...

Wesselsova rodina

Na Olomoucku se tvarůžky už 145 let tradičně vyrábí v Lošticích. Jeden z producentů, Josef Wessels, původně neměl s výrobou této regionální delikatesy nic společného, živil se povoznictvím. Jenže cit pro dobré obchodní příležitosti a vlastně i povoznictví ho přivedly na myšlenku se pustit i do výroby tvarůžků, které pak vozil na olomoucké trhy. Nejprve je tvořil podomácku, a protože se mu dařilo, v roce 1876 založil rodinnou firmu. Společnost se postupně stala největším výrobcem tvarůžků u nás. A je tomu tak dodnes; i když po znárodnění v polovině 20. století se loštická tvarůžkárna stala součástí několika státních podniků, po sametové revoluci byla v restituci vrácena potomkům původních majitelů.

Podstata tvarůžku

Tvarůžky se zpočátku vyráběly ručně a tato činnost byla vyhrazena ženám. Říkalo se jim pleskačky, jelikož při zpracování tvarohu jím pleskaly o stůl. K vlastní výrobě tvarůžků používaly ženy speciální dřevěné nástroje – klapačky, díky kterým tvarůžky získávaly typický tvar kolečka. Dnes se samozřejmě z větší části používají moderní stroje a k původním kolečkům se přidaly válečky, věnečky, tyčinky a všelijaké další tvary.

Voňavá dieta

I když se to na první pohled nezdá, olomoucké tvarůžky jsou dietní, protože obsahují minimum tuku i sacharidů. Navíc tělu dodávají kvalitní bílkoviny, které jsou nezbytné při hubnutí. Výživoví poradci je často zařazují do dietních plánů nejenom z těchto důvodů, ale i proto, že jejich pikantní chuť a výrazné aroma skvěle zpestří mnohdy nudnou úpravu stravy. Vyrábějí se z netučného tvarohu, který se prosolí, nechá zrát a následně se zpracuje do finálního tvaru. Pak je třeba je zbavit tvarůžky kvasinek vzniklých na povrchu a nechat je v sušárně opět prozrát až do hloubky, po té ještě na určitý čas putují do chladicích místností.

Tvarůžky se konzumují čerstvé, tepelně upravené, na slano i na sladko. Z tvarůžků se ovšem vyrábí spousta dalších pochutin jako tvarůžkové dorty, zmrzliny nebo třeba tvarůžkové langoše. Už jste některou tvarůžkovou delikatesu ochutnali? 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Handika Handika

20. 2. 2021 02:31

No jo,ale kde je v Australii koupit ?

Přidat komentář

Přečtěte si