Velikonoce po italsku? Šéfkuchař Sergio Bellini ukáže, jak na ně!

1. 4. 2021 16:52

Vaření Redakce

Velikonoce jsou za dveřmi a určitě už přemýšlíte, čím byste si je letos obohatili a na čem byste si pochutnali. Abychom si ty letošní, lockdownové, zpříjemnili, podíváme se do slunné Itálie, alespoň prostřednictvím receptů. Sergio Bellini, majitel rodinné restaurace Castellana Trattoria v Brně, nám prozradí, co se vaří v období Velikonoc v Itálii.

Pokud potřebujete změnu, dopřejte si na Velikonoce speciální italské menu. Připravte si předkrm Torta salata noc asparagi, hlavní chod Agnello arrosto a Mascarpone ai frutti di bosco. Tyto skvělé pochoutky omráčí vaše chuťové buňky natolik, že se budete cítit opravdu jako v Itálii. Podívejte se na video recept!

Předkrm-ANTIPASTI

Slaný koláč s chřestem

Torta salata con asparagi

Suroviny

5-7 stonků chřestu

1 střední šalotka

2 vajíčka

100 g jemně nastrouhaného parmezánu (parmegiano – reggiano)

50 g pancetty

100 ml smetana na vaření 33%

1 ks listového těsta

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007490

Postup

Spodní část chřestu oloupeme a srovnáme na stejně dlouhé stonky. Následně spaříme ve vroucí vodě po dobu 2 minut. Šalotku a pancettu si nakrájíme na kostičky, a hodíme je společně osmažit na rozpálený olej. Mezitím si nachystáme listové těsto, které buď koupíme už vyválené, nebo si vyválíme. Na pečení můžeme použít pečící misku, kterou si vyložíme pečícím papírem. Do misky si nachystáme dvě vajíčka, které si lehce našleháme. Postupně přidáváme smetanu, parmezán, zlatavou šalotku a pancettu. Vše dohromady znovu promícháme. Směs, kterou jsme si připravili, si pomalu nalijeme na již připravené listové těsto. Na konečnou vrstvu si libovolně poskládáme očištěný chřest. Koláč dáme péct na 40 min a 160 stupňů. Po vytažení z trouby, necháme vychladnout a pak jen s úsměvem servírovat.

Hlavní chod-CARNE (maso)

Pečená jehněčí plec

Agnello arrosto (e fagioli verdi)

Suroviny

Jehněčí plec (gramáž podle počtů členů domácnosti)

Česnek

Větvičky rozmarýnu

Sůl

Pepř

Olivový olej

½ dcl červeného vína

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007491

Postup

Jehněčí plec si očistíme, vložíme na pekáč. Napraskneme si několik stroužků česneku, které přidáme na pekáč společně s rozmarýnem. Následně podlijeme olivový olejem a posypeme solí. Aby se chuť a vůně všech ingrediencí dostatečně promísila, můžeme si jehněčí nechat chvíli naložené. Čerstvě předtím, než dáme jehněčí péct, rozehřejeme si troubu a podlijeme maso červeným vínem. Maso necháme 2 až 2,5 hodiny péct na 160 stupňů. Pro lepší chuť můžeme průběžně maso podlévat šťávou, která je v pekáči. Maso můžeme podávat s libovolnou přílohou. My jsme si vybrali zelené fazolky s pancettou, které dodají správnou jarní atmosféru. Důležité je dodat, že bezpochyby se k této výtečné jehněčí pečeni hodí i dobré italské víno.

Dezert-Dolci

Mascarpone s ovocem

Mascarpone ai frutti di bosco

Suroviny

250 g mascarpone

2 žloutky

40 g cukr

Maliny, borůvky, jahody (podle chuti na ozdobení)

https://nakup.itesco.cz/groceries/cs-CZ/buy-lists/G00007492

Žloutky si vyšleháme společně s cukrem do pěny. Pomalu přimícháme mascarpone. Na servírovaní můžeme použít cukrářský sáček, nebo obyčejnou lžíci. Postupně vkládáme do misek a zdobíme ovocem. Tak a náš lehký dezert je hotový.

CHI MANGIA BENE, VIVE BENE

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!

Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé salátové lístky lákají k tomu ozdravit jídelníček a…
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?

Málokdo má k této aromatické sýrové lahůdce vlažný vztah. Jedni je milují, druzí je nemohou ani…
Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Tajemství staročeské kuchyně: Brambory na loupačku - a na tisíc dalších způsobů

Brambory patří k nejběžnějším plodinám ve všech koutech světa. Už naše babičky věděly, že se dají…
Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Arašídové máslo dříve platilo za lék na bolest zubů. Víte, jak tuto lahůdku využít dnes?

Čistě technicky vzato arašídové máslo žádným máslem není; je to spíš pomazánka z arašídů. Nicméně,…
Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Vyzkoušejte světově proslulé saláty: Jak připravit Caesar, Nicoise nebo Waldorf?

Potřebuje teď na jaře zásobit tělo vitamíny a dopřát si nějaký dobrý křupavý salát plný zeleniny?…
Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Zamilujte se do chřestu: Naučte se holandskou omáčku, se kterou je nejlepší

Sezóna českého chřestu je v plném proudu! Tato křupavá a zdravá dobrota ozvláštní váš běžný…
Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Regionální recepty: Kočičí tanec miloval autor Švejka. Zkuste ho tradičně i moderně

Kočičí tanec nebo též kočičí svatba - to je tradiční staročeské jídlo pocházející z jihu naší…
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky

Mrkev bývá tak trochu opomíjenou kořenovkou, která se zdá být dobrá maximálně do polévky nebo na…