Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?
Zdroj: Pixabay, Mike Goad

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň rebarbora neboli rebarbora patří k nejranějším zeleninám a její jedinečnost spočívá i v tom, že se smí konzumovat jen po určitou dobu, jinak se ze zdravé suroviny stává jedovaté bejlí. Jak a kdy si rebarboru užít bez újmy na zdraví?


Ošidná rebarbora

Pokud vám na zahrádce rostě reveň rebarbora nebo zkráceně rebarbora, věnujte jí pozornost. Právě teď je totiž ta nejvhodnější doba ke slizni jejích listových řapíků, z nichž se dají vyrábět výtečné moučníky, ale také třeba limonáda, marmeláda nebo výborný kompot. Určitě neváhejte, neboť rebarbora je jedlá a bezpečná jen od poloviny dubna do konce června, podle lidového pořekadla konkrétně do svatého Jána, tedy do 24. 6.

Je to jen pověra, nebo to má nějaký faktický základ? Bohužel, později než v červnu se už syrové rebarboře skutečně musíte vyhnout. Jádro pudla spočívá v obsahu kyseliny šťavelové, který se v rostlině postupně zvyšuje. O její škodlivosti pro lidský organismus se podle studie M. R. Coopera a A. W. Johnsona Poisonous plants in Britain and their effects on animals and man začalo mluvit už po první světové válce. V tomto období se totiž lidem lidem doporučovalo jíst rebarborové listy, které jsou kyselinou šťavelovou přímo nabušené. Lékaři ve Velké Británii tehdy nicméně zaznamenali mnoho případů otravy po požití rebarborových listů, což vedlo k dalšímu výzkumu, a díky tomu dnes už víme, že listy se nesmí konzumovat nikdy a zbytek rostliny jen velmi opatrně.

Jak ji správně zpracovat?

Obsah kyseliny v řapících je pro nás ve zmíněném období sice stravitelný, i tak ale musíte rebarboru nejprve tepelně zpracovat. Důležitý je i způsob, který si pro to vyberete. Šéfkuchař Martin Čížek v rozhovoru pro Novinky.cz například uvádí, že před tepelnou úpravou je řapíky potřeba oloupat a při vaření nepoužívat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou, která v důsledku toho přechází do zeleniny, a to už je zdraví nebezpečné. „I při dodržení všech zásad bychom rebarboru měli jíst maximálně dvakrát týdně,“ dodává Čížek.

Co nám vlastně kyselina šťavelová může udělat? Porušuje iontovou rovnováhu vápníku, což způsobuje, že je tento důležitý minerál z těla vylučován, což je nežádoucí. Rebarboře by se proto měli vyhnout lidé s citlivým žaludkem a dále ti, kdo trpí revmatismem, problémy s močovým měchýřem nebo ledvinovými kameny. Ostatní si ale mohou dopřát jedinečné dobroty, které se z rebarbory dají vyrobit.

Rebarborové dobroty

Rebarbora má totiž příjemně nakyslou, osvěžující chuť, která se výtečně snoubí se sladkým těstem. Proto je možná nejčastěji připravovanou pochoutkou rebarborový koláč. Dají se vyrobit skvělé rebarborové muffiny nebo třeba crumble. Rebarbora určitě dobře dochutí i sladkou ovesnou kaši a nemusíte se bát zkusit jí naplnit ovocné knedlíky. Kompot nebo marmeláda z rebarbory jsou rovněž vynikající a maximálně bezpečné.

Zajímavá je kombinace rebarbory s drůběžím masem nebo její použití do slaných salátů. Výborná je, když se přidá do ovocného smoothie a můžete ochutnat i na trhu dostupné limonády z rebarbory. Určitě to zkuste, protože kromě zmiňované kyseliny šťavelové tato zelenina obsahuje rovněž řadu prospěšných látek, například vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, mangan a hodnotné množství vlákniny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat