Češi dávají přednost zelenému chřestu
21. 5. 2021 Vaření
Letošní sklizeň chřestu je vlivem chladné a dlouhé zimy zpožděna zhruba o tři týdny ve srovnání s loňským rokem. Na čerstvém českém chřestu si tak budeme moci pochutnávat až do začátku letních prázdnin. Díky snadné úpravě a využití při grilování roste obliba zeleného chřestu na úkor bílého.
Chřest nebo lidově též špargl byl velmi oblíbenou součástí prvorepublikové kuchyně. V době komunismu byla ale tato zelenina vnímána jako buržoazní přežitek, z tohoto důvodu byla tradice pěstování zcela zničena, stejně jako brázdy s chřestem.
Zima chřestu pomohla
S příchodem svobody se vrátil i chřest a jeho obliba rok od roku narůstá. Nezastavilo ji ani letošní chladné počasí, naopak tuhá zima chřestu pomohla. Vše si odpočinulo a je taktéž dost vláhy, přitom máme za sebou nejchladnější duben od roku 1941.
Sklizeň v minulém roce částečně ovlivnila pandemie Covid a hrozilo, že chřest nebude mít kdo sklízet. „V průběhu loňské sklizně jsme trpěli akutním nedostatkem pracovníků na polích. Letos jich máme naštěstí dostatek. Oproti loňsku tak není obava, kdo úrodu sklidí. Jediné, co nás trochu brzdí, je velmi náročná logistika a administrace brigádníků v souvislosti s dodržením proti-pandemických opatření,“ vysvětluje Jiří Šafář, zakladatel společnosti Český chřest.
Na chuť má vliv půda
V průběhu sklizně se mění i obliba chřestu. Bílý má své zákazníky, a hlavně zkraje jara je nejvíc žádaný i na úkor chřestu zeleného. „U bílého chřestu je trochu složitější příprava, zelený pak nastupuje s oteplením a je spojen spíše s letními jídly. Hlavně je oblíbený na gril a minutkovou kuchyni. Pomalu tak vytlačuje bílý chřest. Nevyžaduje téměř žádnou přípravu, jen se u něj zaříznou konce,“ říká Petra Vavro, nákupčí zeleniny Tesco.
Na chuť chřestu má vliv složení půdy, ve které roste a podnebí. Chřest z jižní Evropy je sice na trhu dříve, ale roste na nekvalitních půdách a neabsorbuje do sebe tolik chutě. „Je proto chuťově takový nemastný neslaný. Čím je chřest z chladnějších lokalit, tím je lepší,“ dodává Jiří Šafář.
Čtyři kalorie ve stonku
Chřest by rozhodně neměl chybět v našem jídelníčku, vedle nesporných chuťových kvalit má i řadu zdravotních benefitů. Je bohatým zdrojem bílkovin, vitamínu A, vlákniny a kyseliny listové. Navíc díky vysokému obsahu draslíku napomáhá regulovat krevní tlak, obsahuje i železo a rutin, čímž si jeho konzumenti mohou posílit svůj imunitní systém.
Další nespornou výhodou je, že neobsahuje žádný cholesterol. Jeden stonek má pouze 4 kalorie. Doporučuje se zkonzumovat 7 stonků chřestu denně. Bílý chřest je vnímaný jako honosnější až snobský. Snoubí se v něm jemná hořkost se sladkostí. Naopak zelený je díky fotosyntéze bez hořkosti. Bílý je ale zase zdravější, právě díky hořkým silicím.
Chřest třikrát jinak
Využití chřestu v gastronomii je velmi pestré. Lze z něj připravit lahodnou polévku, obalit ho ve strouhance nebo přidat do rizota. Skvěle chutná chřest i s vyhlášenou holandskou omáčkou nebo grilovaný se slaninou. Receptů najdete nepřeberné množství, my vám přinášíme tři, se kterými určitě nešlápnete vedle.
Grilovaný chřest se slaninou
Ingredience
1 svazek zeleného chřestu
200 g anglické slaniny (dlouhé plátky najemno nakrájené)
2 lžíce olivového oleje (2-3)
1 stroužek česneku
1 zeleninový bujón
mletý černý pepř (čerstvě)
grilovací omáčka
Postup přípravy: Chřest očistíme, oloupeme a odkrojíme zdřevnatělé konce. Dáme si vařit vodu, přidáme bujón a až nám bude vida vřít, vložíme do ní chřest a 15 minut ho povaříme (hlavičkami vzhůru). Plátky slaniny si rozložíme na prkénko a každý kousek opepříme. Na vychladlý chřest natáčíme plátek anglické slaniny opepřenou stranou ke chřestu, v případě potřeby upevníme párátkem. Olivový olej smícháme s utřeným stroužkem česneku, pomažeme připravený chřest a grilujeme ho zhruba 5-10 minut. Podáváme s grilovacími omáčkami Hellmann’s.
Jemná chřestová polévka
Ingredience
500 g bílého chřestu
200 ml smetany na vaření
100 ml mléka
900 ml zeleninového bujónu
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
mletý černý pepř
sůl
čerstvá petrželka (na dozdobení)
Postup přípravy: Chřest zbavíme dřevěných konců a nakrájíme jej na kousky. Připravíme si hrnec, kde rozpustíme máslo. Do másla přidáme mouku a důkladně zamícháme. Do hrnce nalijeme mléko, vývar a přidáme kousky chřestu. Polévku přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Po 15 minutách polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku ochutíme solí, pepřem a nakonec vlijeme smetanu. Necháme ještě asi 5 minut povařit, ozdobíme snítkou petržele a můžeme podávat.
Pečený chřest s holandskou omáčkou
Ingredience
zelený chřest
3 lžíce másla
3 vejce (jen žloutky)
1 citron (šťáva z půlky)
hrubá sůl (mořská)
mletý černý pepř
Postup přípravy: Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut. Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Říká se, že Češi jsou národem houbařů - a je to pravda. Přesto, že různé jedlé houby rostou téměř po celý rok, ta pravá houbařská sezóna pro nás… Číst více
Jak připravit houbové rizoto, jídlo pro všechny milovníky hub? Použít lze čerstvé lesní houby, žampiony nebo sušené houby
Nejprve na oleji krátce osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přisypeme houby nakrájené na plátky a dále pozvolna dusíme. Pokud bychom chtěli použít… Číst více
Šťavnaté broskve neboli perská jablka jsou považována za symbol dlouhověkosti. Víte, proč?
Ne nadarmo se říká „mít tvář jako broskvička“.… Číst více
Jak připravit houbovou omáčku s vejcem? Inspirujte se jednoduchým receptem, jak zpracovat houbové úlovky do skvělé omáčky
Podzim bývá rájem pro milovníky hub. Houby nabízí nepřeberné množství možností, jak je konzumovat a zpracovat. Od smaženice, obalování, houbových… Číst více
Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto… Číst více
Kosmetika ze spíže: Okurkové slupky na pleť, soda na vlasy a brambory na ruce. Co ještě využít z kuchyně?
Zbytky jogurtu na dně kelímku, kus okurky nebo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Blbouny s povidly podle Josefa Maršálka: Kynuté těsto bude nadýchané díky omládku, při vaření oceníte trik s pečicím papírem
Čím dochucovat pokrmy? Začátečníkům pomohou rady a tipy pro každodenní vaření
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 6 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 17 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 18 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Přemýšlíte, co dát dětem do mikulášského balíčku? Ať už to bude mlsání, nebo zdravá nadílka, máme pro vás hned několik tipů