Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem celebrit je úplňková dieta! Víte, co by se při ní správně mělo jíst a pít?
Zdroj: unplash, Ganapathy Kumar

Už jste vyzkoušeli desítky diet a žádná nebyla ta pravá? Zkuste se řídit podle fází měsíce. Na jeho sílu vsadily i mnohé světové hvězdy. Inspirujte se jejich cestou a zjistěte, co obnáší měsíční dieta, která začíná právě úplňkem!


Copak je to za dietu?  

Podle portálu Hindustantimes.com spočívá takzvaná Měsíční dieta v úpravě jídelníčku, případně v půstu podle měsíčních fází. Tahle myšlenka vychází z toho, že Měsíc má sílu ovlivňovat vodu v našem těle, stejně jako ovlivňuje příliv a odliv v oceánu. A jelikož je člověk složen skutečně z velké části z vody a zároveň je gravitační síla Měsíce nejsilnější během úplňku a novoluní, přesně vymezená ovocná či zeleninová tekutá strava v těchto dnech pomůže, dle zastánců této metody, lidem zhubnout.

Jak na to?

Předně je potřeba říci, že tato dieta má podle speciálních webových stránek Moonconnection.com dvě modifikace. Buď můžete držet takzvaný základní plán, při kterém během 24-26 hodin v době úplňku a novoluní nejíte nic, pouze pijete vodu, detoxikační čaje a neslazené čerstvě vymačkané ovocné či zeleninové šťávy. Rozšířená verze znamená, že začnete úplňkovým půstem, ale pak pokračujete podle stravovacích plánů dle různých fází měsíce.

Zrychlená verze

Je možné držet také krátkou dietu, které by bylo asi lepší říkat půst, trvající dva dny. První den, v době úplňku či novoluní, se nejí nic, pouze se pijí v neomezeném množství čerstvé ovocné a zeleninové šťávy. Dalších 24-26 hodin je vhodné omezit jídelníček pouze na ovoce, salát, polévky nebo zeleninová pyré, například z dýně. Zcela zakázány jsou po tyto dny těžká jídla, cukr, tuk, káva i alkohol.

Kolik zhubnete?

Celebrity jako jsou zpěvačka Madonna nebo herečka Demi Moore tvrdí, že jim měsíční dieta pomohla zhubnout až 6 kg za den. Ovšem, pravděpodobně šlo jen o odvodnění, tedy ztrátu vody, nikoli o klasické hubnutí. Odborníci na výživu jsou k těmto dietám skeptičtí a podle nich neexistují žádné přesvědčivé studie, které by dokázaly, že je reálné shodit za jeden den 6 kg. „Osobně nepodporuji radikální hubnutí v tomto stylu, ale spíše dlouhodobě udržitelný stravovací plán, který je podle mého názoru zdravější,“ říká pro Toprecepty.cz Karolina Katchaba Hrubešová, autorka několika knih o hubnutí a zakladatelka facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou. „Někteří lidé se domnívají, že pokud chtějí zeštíhlet, je nutné hladovět, ale tak to není. Správně nastavený jídelníček vám dodá dostatek živit, zasytí vás a ještě vám pomůže zhubnout,“ dodává Karolina s tím, že rozumné hubnutí pochopitelně potřebuje čas.

Zdravé hubnutí

Máte-li kila navíc a chcete se jich zbavit, je vhodné poradit se s odborníkem a jíst lépe a zdravěji. Pokud se ale nedokážete „rozhoupat“, úplňkový půst může být dobrý start. Naučí vás to udržet na uzdě své chutě a na jeden den se zkrotit v jídle. Ostatně, postní dny byly dobře známé i našim předkům. Nechat žaludek odpočinout se zkrátka někdy vyplatí. Ale mějte na paměti, že ani jednodenní půst se nehodí pro všechny. Trápí-li vás chronické choroby, raději se poraďte se svým lékařem.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat