Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak a kdy správně odmrazit mrazák? Určitě v zimě. Nejdůležitější je totiž rychlost a správné uchování zmražených potravin
Zdroj: Profimedia

Připomíná vnitřek vašeho mrazáku krajinu za polárním kruhem? Zbytečně tak stoupá spotřeba energie a snižuje se efektivita mražení. Jak ho ale správně odmrazit? Nechte si poradit, co pomůže uvolnění ledu.

Proč odmrazit mrazák 

I když to při pohledu z okna ven někdy tak nevypadá, je zima, a to je ideální příležitost k odmražení mrazničky. Nánosy ledu totiž ztěžují správné fungování přístroje, konkrétně efektivitu mražení, a stoupá i spotřeba energie. A po zbytečných výdajích nikdo netouží. 

Kdy odmrazit mrazák

O mrazák bychom měli pečovat podobně jako ostatní přístroje. Stejně jako když u varné konvice zjistíme, že je v ní usazen vodní kámen, tak ho odstraníme. Led není nic, co by měla mraznička obsahovat, pokud ovšem nejde o kostičky nebo jiné tvary do nápojů. Jakmile tedy zjistíme, že v mrazáku jsou nánosy ledu, měli bychom je odstranit. Některé mrazáky mají funkci No frost a ty se pak odmrazují samy.

Pokud ji nemáme, musíme na to vlastními silami. Ideální dobou je právě zima, kdy můžeme jednotlivé potraviny vyndat ven (na zahradu, na balkon), aniž by příliš rozmrzly. Důležité je i v tomto případě pracovat rychle a potraviny držet u sebe, třeba ve kbelíku na prádlo nebo jiné podobné nádobě.

Proč vzniká námraza

Námraza se tvoří i bez našeho přičinění, ale pokud budeme dělat následující věci, stav námrazy se ještě zhorší. Na co si dát pozor?

  • Do mrazáku patří zcela vychladlé potraviny.
  • Do mrazáku by měly přijít potraviny v obalu, aby k nim nepronikala vlhkost.
  • Do mrazáku zbytečně nechoďte a nenechávejte dlouho otevřená dvířka.
  • Je třeba kontrolovat těsnění dveří, protože tudy by mohlo proudit teplo.
  • Vliv má také stáří přístroje, modernější modely mohou ušetřit peníze za elektřinu.  

Jak správně odmrazit mrazák

Jestliže je mrazák součástí kombinované lednice, můžete vypnout jen mrazící část, nebo rovnou odmrazit i ledničku. Při odmrazování samostatného mrazáku jej vyndáme ze zásuvky. Otevřeme šuplíky a vyndáme obsah do velké nádoby/nádob a dáme je do chladu. Pokud jsou šuplíky zamrzlé, určitě nepůjdeme cestou síly, protože by se mohly poničit. Počkáme, až led povolí.

Když mrazák nemá odtokový kanálek, připravíme si ručníky nebo hadry a dáme je pod mrazák, aby okolo nebyla potopa. Vodu průběžně vytíráme. Přirozené odmrazování trvá dlouho. Čas ale můžeme zkrátit následujícími variantami.

  • Horká voda: Do mrazáku dáme kastrol s vařící vodou. Námraza rychleji povolí a odmrazení se zkrátí na minimum. Po chvilce zchladlou vodu opět vyměníme za horkou. Uvolněný led hned odstraňujeme do kbelíku. 
  • Fén: Další variantou je fén, kterým budeme foukat do mrazničky teplý vzduch. A ten opět pomůže s táním námrazy.
  • Solný roztok: V zimě solíme schody, aby se netvořil led. Stejný princip můžeme využít i v mrazničce. Led tedy posolíme, můžeme ho i potřít solným roztokem. Námraza pak půjde snadněji dolů.

Když bude led trochu povolený, můžeme mu pomoci pryč škrabkou. Musí ale jít o tupé a nekovové náčiní (dřevo, plast), aby se nepoškodil povrch mrazničky. 

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Jak připravit mrazničku na mražení

Potom, co zcela odstraníme led, celý vnitřní prostor vytřeme octovou vodou a dokonale ho vysušíme. Dobře umyjeme a usušíme také těsnění na dvířkách. Až pak můžeme znovu nasunout potraviny zpátky a zapnout mrazničku na plný výkon. Při vracení potravin v rychlosti zkontrolujeme, jestli jsou ještě v pořádku. Staré a velmi vysušené potraviny do mrazáku už nevracíme. Až se teplota v mrazáku vrátí k běžné hodnotě, pak zase můžeme přístroj nastavit na obvyklou hodnotu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více