Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Zdroj: Wikimedia Commons, By vxla from Chicago, US - Baked Alaska at the Oceannaire in San Diego, California, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69747779

Oslavu posledního dne v roce si většinou spojujeme s chlebíčky, jednohubkami nebo různými obloženými mísami, na milovníky sladkého se ale většinou zapomíná. Co takhle oživit silvestrovskou party luxusním dezertem? Měl by být výjimečný, okázalý a nazdobený tak, aby oslnil všechny hosty.


Ledová zasněžená Aljaška

Chcete se rozloučit se starým rokem ve velkém stylu? Silvestrovský večírek si kromě vynikajícího slaného občerstvení zaslouží i nějaký výjimečný dezert, jímž všechny ohromíte. Přímo ideální sladkostí, která se báječně hodí na bujarou silvestrovskou party je bomba Aljaška. Vždyť co může být lepšího než hora ze zmrzliny pokrytá sněhem, který před servírováním navíc zapálíte? Takový sladký „ohňostroj“ možná přebije i ten očekávaný půlnoční. Základem moučníku označovaného jako pečená Aljaška je plát piškotového těsta, na který se navrší kopec zmrzliny (vytvarujte jej předem v misce vyložené potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do mrazáku) a vše se ozdobně zakryje dotuha vyšlehaným sněhem z bílků a cukru. Jeden litr zmrzliny zakryjete sněhem ze dvou bílků a asi 200 g cukru. Celý dezert se pak krátce zapeče v troubě při vysoké teplotě (cca 230 °C) jen tak, aby sníh na povrchu zezlátl, trochu ztuhl, ale nespálil se. Pusinková vrstva navíc vytvoří jakousi izolační vrstvu a zabraňuje, aby se zmrzlina uvnitř neroztála. Hotová Aljaška se často na stole polije alkoholem, zapálí se a nechá chvíli flambovat. Pokud by vás zajímalo, jak Aljaška ke svému jménu přišla, je o tom, jak už to tak bývá, několik teorií. Podle webu Whatscookingamerica.net byl dezert poprvé připraven na počest připojení Aljašky k USA, a to v newyorské restauraci Delmonico’s v roce 1867. Uvádí se ovšem i to, že podobný moučník servíroval na jednom banketu v Bílém domě prezident Thomas Jefferson již roku 1802. Aljaška má dnes mnoho podob, ta původní se ale skládala z banánové zmrzliny a ořechového korpusu a místo pusinek ji pokrývalo těsto. A pokud byste se někde setkali s názvem omelette norvégienne, vězte, že tak se bomba Aljaška označuje ve Francii.

Bomba, která nevybuchuje

Podobně jako Ajaška vypadá i slavná zmrzlinová bomba.  Jde o zmrzlinový dezert, který se připravuje z různých druhů zmrzliny. Ty se dají do mísy nebo nějaké kulovité nádoby a v ní se nechají ztuhnout. Zmrzlý výsledek pak tvarem připomíná bombu. Postupně se tento název začal používat pro všechny druhy sladkostí ze zmrzliny bez ohledu na to, zda mají či nemají tvar koule nebo polokoule. Na podobném dezertu si lidé pochutnávali zřejmě již v roce 1882, jak dokládá průvodce Augusta Escoffiera Le Guide culinaire z roku 1907. Bomba byla a dodnes je oblíbeným dezertem na různé oslavy. Podle knihy Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch se prý dokonce podávala na svatbě královny Alžběty a prince Philipa. Zmrzlinová bomba se často dělá z více druhů zmrzliny, což při rozříznutí vytváří zajímavý efekt. Nejprve se vytvoří jedna vrstva na dně a na stěnách mísy, nechá se ztuhnout a pak se naplní jiným druhem zmrzliny. Často vnitřní vrstvu tvoří nadýchané zmrzlinové semifreddo nebo parfait z našlehané smetany, vajec a cukru.

Místo řízku osmažte zmrzlinu

Působivým zmrzlinovým dezertem je i smažená zmrzlina. Tato v horkém oleji připravená a přitom stále studená dobrota před pár lety hodně „frčela“ jako dezert v restauracích. Nejde jen o napohled originální dobrotu, ale hlavně o dokonalé snoubení dvou protikladů - teplého a křupavého obalu a studené krémové náplně, která se pomalu rozpouští. I když se na první pohled může smažená zmrzlina jevit jako složitý dezert, její příprava je poměrně snadná, i když trochu zdlouhavá. Důležité je mít hodně dobře vychlazenou zmrzlinu, nejlepší je samozřejmě domácí. Z ní pak vytvarujte koule, které nechte hodně ztuhnout v mrazáku. Ledové koule se pak obalují v sladkém trojobalu. Ten můžete vytvořit třeba z kokosu, drcených kukuřičných lupínků, namletých mandlí nebo lískových oříšků. Zmrzlina se nejprve obalí v jedné vrstvě sladké strouhanky, nechá se opět ztuhnout, pak se obalí v rozšlehaných vejcích a pak znovu v nadrcené směsi oříšků nebo lupínků. Obalené koule se opět nechají ztuhnout v mrazáku, poté se vhodí do větší vrstvy rozpáleného oleje a smaží dozlatova. Důležité je smažit krátce a při vysoké teplotě, aby se obal osmažil, ale náplň zůstala stále studená. Smažená zmrzlina je vynikající samotná, můžete ji ale vylepšit ovocnou či vanilkovou omáčkou a šlehačkou.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat