Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte ačokču? Tuhle zdravou „paprikookurku“ si můžete zasadit na zahrádce!
Zdroj: zdroj: Pxhere, setiawanap

Vejčitá zelenina o průměru 10 až 15 cm pochází z Jižní Ameriky, tam se jí říká caigua. Cestu už si našla do Evropy i na české zahrádky a do českých pokrmů. Mladé plody chutnají jako okurka, zralé pak jako paprika, v teplé kuchyni mohou nahradit papriku i cuketu.


Léčivé účinky znali už Inkové

S okurkou je ačokča trochu příbuzná, protože patří mezi tykvovité rostliny. Jde o jednoletou popínavou rostlinu, která dosahuje výšky až 5 metrů a má velké laločnaté listy. Podle knihy Netradiční zelenina a ovoce lze kromě plodů konzumovat i listy a mladé výhonky. Ve své vlasti, v Peru, je ačokča známá ještě z dob vlády Inků, kteří oceňovali především její léčivé účinky. Jak uvádí web deativita.com, tato rostlina je bohatá mimo jiné na vitamin A, podle studií má také  vysoký obsah draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku

Pěstování je jednoduché

Ačokču si na jaře můžete předpěstovat ze semínek, která jsou u nás běžně k dostání. Určitě je nejdřív zasaďte do květináče a nechte na slunném parapetu. Kniha Netradiční zelenina a ovoce radí v druhé polovině května (až nebudou hrozit přízemní mrazíky) přesadit rostlinky ven, a to aspoň metr od sebe, aby měly prostor. Potřebovat budete tyčky jako oporu, po které se ačokča bude „šplhat“. Nezralé plody můžete podobně jako příbuzné okurky nakládat. Listy se hodí do čerstvých salátů nebo do polévek. Zralé plody využijte jako náhradu oblíbených okurek nebo paprikových lusků.

Plněná hovězím masem

V teplé kuchyni je ideální ve vegetariánských pokrmech, často se ale také plní masem. Připravte si třeba ačokču s mletým hovězím! Budete potřebovat ¼ šálku  rostlinného oleje, 1 nakrájenou červenou cibuli, 2 nakrájené stroužky česneku, lžičku rajčatového protlaku, ½ kila mletého hovězího masa, pepř, sůl,  ⅓ půl šálku nakrájených černých oliv, ⅓ šálku hrozinek, 2 natvrdo uvařenánakrájená vejce, 2 lžíce nasekané petrželky a 12 plodů ačokči. Na omáčku pak 2 lžíce rostlinného oleje, 2 nakrájené stroužky česneku, ½ šálku nakrájené červené cibule, 2 nakrájená spařená rajčata, 1 hrnek hovězího vývaru, sůl a pepř. A jak na to? Na oleji orestujte cibuli a česnek, nechte změknout a přidejte rajčatový protlak, pak přidejte hovězí maso, osolte a opepřete. Vařte 15 až 20 minut na mírném ohni a občas zamíchejte. Přidejte hrozinky, černé olivy, vejce a petržel. Promíchejte a sundejte ze sporáku. Omyjte ačokču, odřízněte každé z nich špičku, odstraňte semínka, naplňte směsí a položte na talíř. Pak připravte omáčku: Ve větším kastrole na oleji orestujte cibuli a česnek a duste do změknutí, přidejte rajčata a chvíli povařte. Pak zalijte hovězím vývarem, osolte a opepřete. Vložte plněné ačokči, přikryjte a vařte na mírném ohni asi půl hodiny. Omáčku můžete zahustit 2 lžičkami kukuřičného škrobu. Podávejte s nadýchanou rýží.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si