Ras Malai

Martina_H Kuchařka: Martina_H

10 - 12 porcí Moučníky , Nepečené a mražené, Ostatní 15 názorů

Suroviny

Rasgullas:
1 litr plnotučného mléka
2 - 3 lžíce citronové šťávy
350 g cukru
1,25 litru vody
látka k vymačkání vody
Ras Malai:
0,75 l plnotučného mléka
2,5 lžíce cukru
1 lžíce sekaných mandlí
1 lžíce sekaných pistácií
0,25 lžičky mletého kardamomu
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme rasgullas. Dáme vařit plnotučné mléko, mícháme. Jakmile začne vřít, pomalu (asi na třikrát) přidáváme citronovou šťávu a přitom pomalu mícháme. Když se mléko začne oddělovat od vody, necháme ještě asi 5 minut povařit, stále mícháme.

  2. Obsah hrnce vlijeme do síta, ve kterém máme připravenou dostatečně velkou látku. Poté ještě zalijeme trochou studené vody a necháme odkapat.

  3. Pustíme se do přípravy sirupu: dáme vařit 1,25 l vody s 350 g cukru. Než začne sirup vřít, vrátíme se k rasgullas. Přes látku vymačkáme co nejvíce vody a vypracujeme hladké těsto.

  4. Z těsta uděláme přibližně 10 stejných kuliček (rasgullas). Kuličky pak vložíme do vroucího sirupu a povaříme pod pokličkou 10-15 minut.

  5. Rasgullas by se měly zvětšit až na dvojnásobek původní velikosti. Přendáme je do misky i se sirupem a necháme vychladnout.

  6. Když máme vychlazené rasgullas, jemně z každé vymáčkneme sirup a odložíme je na talířek. Na hlubší pánvi dáme vařit 0,75 l mléka a mícháme.

  7. Mléko vaříme tak dlouho, dokud neubude přibližně jedna třetina objemu. Pak přidáme zbývající suroviny: cukr, kardamom a již připravené rasgullas.

  8. Společně povaříme 3 minuty. Přendáme na misku, posypeme sekanými mandlemi a pistáciemi. Podáváme vychlazené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Ras Malai

  • Martina_H Martina_H(autorka receptu)

    Midla: Nejlepe to vyzkouset ;-) Priste pridam k ostatnim kulickam jednu tvarohovou ;-)

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Jak je někde kardamom, tak mám cuky to zkusit. Ten já miluju. Nešly by ty "guličky" udělat rovnou z tvarohu?

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Moc zajímavý recept a také srozumitelně napsaný. Za tip :yes:4

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Martina_H ahááááá!!;-)

    Odpovědět

  • Martina_H Martina_H(autorka receptu)

    Jani, proc ne :-) U nas doma je na momentalne na Brnensku ;-) a jednou za cas taky v Pakistanu, kde mame rodinu z manzelovy strany :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Martino, prozradíš nám, kde je "u vás doma?";-)

    Odpovědět

  • Martina_H Martina_H(autorka receptu)

    děkuji za přivítání :-) čte se to "rasmalaj", v restauracích se podává jako dezert po hlavním jídle, u nás doma kdykoliv je chuť :) Je to slaďoučké docela dost... jako většina pakistánských dezertů nebo cukroví. Rasgulky jsou jemňoučké a samy o sobě nejsou až tak sladké, to je spíš mléko, ve kterém se na závěr vaří. Jak dlouho trvá redukce mléka - odhaduji 10-15 minut varu

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Světlano, dívala jsem se a je to druhý recept od Martinky. Jestli jsem nějak opoměla, taky tě vítám mezi námi a opravdu je fajn, že nám tady přibydou i jiná, exotická jídla:-)

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    ...jé, Martinko a nikdo tě tady nepřivítal?????...já tě tady vítám a budu moc a moc ráda, když budeš přidávat tyto originální a nezvyklé recepty...a bylo by určitě moc fajn, kdybys o nich něco napsala...a vlastně i o sobě..:-)

    Odpovědět

  • Svetlana Svetlana

    ...ty brďo, to vypadá zajímavě...prosím tě Martino, jak dlouho asi trvá, než se zredukuje o třetinu to mléko????...a podává se to v "domovině" jako co?...jako dezert, jako sladké jídlo, nebo je to nějaký kultovní pokrm?...moc bych přivítala nějaké bližší informace...:-)...absolutně netuším jak to může chutnat, kromě toho že to je sladké...ale určitě dávákm za fotky a za originální recept bodík...;-)

    Odpovědět

  • michsamant michsamant

    to bude asi take strasne sladke ako gulab jamun,ze?

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    To je velice zajímavý recept, zajímalo by mě jestli se to čte tak jak je to napsáno \"Ras Malai\" jakou to má výslovnost... možná budu mít někdy odvahu vyzkoušet:-)

    Odpovědět

  • Martina_H Martina_H(autorka receptu)

    anebo taky indická...

    Odpovědět

  • Martina_H Martina_H(autorka receptu)

    pakistánská kuchyně :) odtud ty názvy

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, spousta ingrediencí, které vůbec neznám např. "rasgullas":-O, taky "Ras Malai" je pro mne španělská vesnice:-D:-)) a taky si neumím představit, jak bych to křehoučce vypadající "rasgullas" měla vymačkávat:-O. Každopádně věřím, že pro mnohé to bude hodně zajímavý recept a určitě ho tady nemáme. Taky za dobře popsaný postup dávám plus;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: gulab jamun recept gulab jamun malai ras malai gulab jamun, recept malai recept recepty gulab jamun recept malai indické malai gulab jamun-recept ras malai recept rasmalaj ras.com loc:cz řasy recepty recepty z ras řasy recept recepty pakistan indické sladké jídla ras máláí indická maláí ras koláč recept

Zapomněl/a jsem heslo