Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Peče celá země: Pekařka Iva poradí, jak na vánočku, aby nepopraskala a byla krásně nadýchaná
Zdroj: se souhlasem Česká televize, autor Křepelka

V dnešním díle pořadu Peče celá země měli soutěžící za úkol upéct vánočku. Zdánlivě snadné zadání ovšem nemusí vždycky dopadnout na jedničku. Proto jsme vyzpovídali naši expertku, Ivu Trhoňovou, jak na vánočku, aby byla opravdu výstavní!

Vánočka kdykoliv v roce

Vánočka je sice pečivo spjaté s vánočními svátky, ale k dostání je během celého roku a mnoho z nás ji i během roku peče doma. Navíc, ze stejného těsta, jako je to vánočkové se dá udělat i parádní velikonoční mazanec. Tudíž některé z následujících rad se budou hodit už brzy. Kdo jiný by nám měl záludnosti kynutého těsta lépe vysvětlit, než pekařka a autorka několika kuchařek, Iva Trhoňová, která na webu Toprecepty.cz publikuje vlastní seriál o pečení.

  1. Jak zadělat těsto
    Kynuté těsto na vánočku nemá být ani příliš tuhé, ani řídké,“ radí Iva a dodává, že je lepší zadělat ho na omládek, díky němu vánočka lépe vykyne a bude chutnější i dva nebo dny po upečení, pokud samozřejmě zbude. Správně husté těsto na vánočku musí držet tvar, ale zároveň nemá být tak hutné jako na chleba. „Pokud je v těstě více tuku, doporučuji, když se tuk do těsta zapracuje až po prvním vykynutí,“ říká Iva.  
  2. Jak dlouho nechat těsto kynout?
    Těsto na vánočku by mělo kynout tak dlouho, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto na vánočku musí být vykynuté opravdu správně, jinak se vám může stát, stejně jako některým soutěžícím, že bude vánočka po upečení „těžká“ a vnitřek mazlavý. Pokud si ovšem nejste jisti, udělejte prstem v těstě důlek. „Pokud se těsto po zatlačení prstem rychle vrací zpět, je nedokynuté,“ vysvětluje Iva. „Pokud se naopak vůbec nevrací, je překynuté.“ Zároveň ale Iva doporučuje během kynutí těsta je 2x propracovat.
  3. Jak uplést vánočku?
    Netroufáte na pletení z devíti pramenů? Iva nabízí malou kamarádčinu vychytávku. Těsto rozdělíte klasicky na 9 kusů, ale pak čtyři z nich, které půjdou na spodní patro, opět spojíte. Prohnětete a rozdělíte na tři díly, ze kterých upletete klasický cop. Přenesete ho na plech s pečícím papírem a hranou dlaně do něj uděláte rýhu. Z dalších tří kousků (menších) upletete také cop, položíte ho do rýhy ve spodním patře a hranou dlaně obě patra spojíte. Umotáte pletenec ze dvou pramenů, který uložíte do rýhy prostředního patra a oba konce zastrčíte pod „prdelku“ vánočky. Krásná vánočka je upletená a téměř není poznat, že je spodní patro ze tří a ne ze čtyř pramenů,“ vysvětluje Iva.
  4. Jak nechat upletenou vánočku kynout?
    Stejně jako těsto musí před pečením dobře vykynout i umotaná vánočka. Nechte ji kynout zvolna, v teplém prostředí, jehož teplotu nijak uměle nezvyšujete. „Vánočku například nepřikládejte k topení ani k troubě, mohlo by se stát, že vnitřní, málo vykynuté vrstvy vánočky se to budou snažit při pečení dohnat a vánočka se potrhá,“ varuje Iva Trhoňová a dodává, že po vykynutí je potřeba vánočku ještě dobře potřít vejcem a případně posypat plátky mandlí. Až pak přijde chvíle dát ji do trouby.
  5. Při jaké teplotě a jak dlouho péct?
    Vánočku vkládejte vždy do velmi vyhřáté trouby, asi tak na 200-210 °C, pak po zhruba pěti minutách teplotu snižte na 180 °C a vánočku dopečte. Pokud se vám někdy během pečení vánočka „rozjela“, byla trouba během vkládání vánočky zřejmě nedostatečně vyhřátá. Obecně jsou podle Ivy důvody „rozjetí“ vánočky tři: překynutá vánočka, nedostatečně spojené části vánočky nebo nedostatečně vyhřátá trouba při vkládání těsta dovnitř.
  6. Co udělat s vánočkou po vytažení?
    Doporučuji nechat chvilku na plechu a pak vánočku velmi opatrně i s pečicím papírem sesunout na rošt, kde se nechá vánočka vychladnout,“ radí Iva a dodává, že se někdy stane, že po vytažení z trouby původně nádherná vánočka klesne, jako by z ní někdo vypustil vzduch. „To jen potřebovala trochu déle propéct, aby se zpevnily i vnitřní vrstvy těsta. Pokud si zapamatujete u své trouby čas pečení, pak příště ve chvíli, kdy už je vánočka hnědá, snižte teplotu na 160 stupňů a nechte vánočku v troubě ještě 10 minut.“
  7. Co jiného s vánočkovým těstem?
    Mazanec! „Vánočkové těsto je výborné i pro přípravu velikonočního mazance,“ říká Iva. A kdyby vám náhodou zbyla vánočka nebo právě ten mazanec? Klidně je zamrazte, později se z plátků rozmraženého těsta dá udělat výborná svátečnější žemlovka.
    Nalákali jsme vás? Recept na vítěznou vánočku z pořadu Peče celá země najdete na webu České televize, léty a mnoha ochutnáními vyzkoušený recept Ivy Trhoňové najdete zde.

 

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více