Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sledujete pořad Prostřeno? Pak vězte, že dnes večer vás čeká italské menu. Soutěžící Pavel Balek bude vařit těstoviny a to rovnou al dente! Víte, co to znamená? Přečtete si, jak vařit těstoviny jako Ital!


Těstoviny na mnoho způsobů

Těstoviny neboli pasta jsou základem italské kuchyně. Mají tolik tvarů, druhů i barev, že by vám snaha je spočítat zabrala spoustu času. Některé jsou ideální k zapékání, jiné jsou nejlepší s omáčkou, další se dávají do polévky a jiné si vychutnáte i jen samotné s máslem. Nám je většinou jedno, které těstoviny použijeme a vybíráme si spíš jen podle toho, jak dobře se nám jí, pro Italy je ale kombinace těstovin a omáček téměř věda a jejich tvar předurčuje, kde je nejlepší je použít.

Jsou lepší těstoviny čerstvé nebo sušené?

Ty nejběžnější těstoviny se připravují z pšeničné mouky, mohou být ale i špaldové, žitné nebo bezlepkové pohankové, kukuřičné, luštěninové či rýžové. Těstoviny většinou rozdělujeme na vaječné a bezvaječné, ty nejkvalitnější jsou semolinové. U nás jsou běžnější sušené, které mají delší trvanlivost. Ve spíži vám klidně vydrží až dva roky. Mnohem lepší jsou těstoviny čerstvé, které i lépe a na delší dobu zasytí a jsou dietnější, neboť mají nižší glykemický index. Navíc do sebe lépe nasáknou chuť omáčky. Výhodou čerstvých těstovin je i to, že není nutné je tak dlouho vařit jako sušené. Doba varu těstovin samozřejmě záleží i na velikosti těstovin, obecně ale platí, že čerstvé těstoviny se vaří kolem 2-3 minut, ty sušené až 9 a více minut. Kratší a silnější těstoviny se samozřejmě vaří o trochu déle.

Jak osolit vodu na těstoviny?

U těstovin je důležité, aby se připravovaly v dostatečném množství osolené vody. Na 100 g těstovin je třeba použít až 1 litr vody. Říká se, že voda na těstoviny by měla být slaná jako v moři. Obecně platí, že na 1 litr vody se má dát 10 g soli. Sůl je nejlepší použít hrubou mořskou, přisypávejte ji až tehdy, když voda začne vřít. Před přidáním těstovin ještě raději vodu ochutnejte. Do vroucí osolené vody pak vhoďte těstoviny a vařte je podle potřeby. Po chvíli trochu ztlumte plamen, hrnec nepřikrývejte. V průběhu vaření těstoviny několikrát promíchejte, aby se vám neslepily.

Prostřeno al dente! 

Při vaření těstovin se můžete řídit návodem na obalu, lepší však je během vaření těstoviny ochutnávat, abyste je nepřevařily. Konečně se dostáváme k onomu kouzelnému výrazu al dente, který v pořadu Prostřeno zazní právě dnes! Těstoviny s pestem a rajčátky totiž bude vařit soztěžící Pavel Balek. Uvaří je správně tak, ajk to doporučují Italové? V překladu je to tzv. na skus, což znamená, že je musíte zuby trochu požvýkat. Když do těstoviny kousnete, měla by se uprostřed objevit malá bílá tečka nebo čárka, pokud jde o placatější druh. Těstovina tak uvnitř zůstává stále trochu tvrdá. Takto uvařené těstoviny jsou mnohem lepší a chutnější než ty měkké, a nejen to, jsou i stravitelnější. Test správného uvaření může proběhnout ještě jinak. Vyhoďte jednu těstovinu ke stropu. Pokud se na něm udrží, je uvařená akorát! Ale uznáváme, že o něco "čistší" metoda je ta "kousací".

Těstoviny vařené al dente jsou dokonce prospěšnější z hlediska jejich stravitelnosti. Pokud se totiž těstoviny vaří déle, zvyšuje se v nich glykemický index. Ty uvařené al dente jej mají mnohem nižší. To znamená, že se sacharidy v nich obsažené uvolňují do krve mnohem pomaleji. Díky tomu vás takto uvařené těstoviny nasytí na delší dobu. Navíc vám po nich ani nebude tak těžko jako po těch rozvařených. Jakmile jsou těstoviny uvařené, je třeba je vyjmout z vody a nechat je 1-2 minuty oschnout, teprve pak je smíchejte s omáčkou

Zdroje informací:
Claudia Piras: Culinaria Itálie
Bbcgoodfood.com
Kucharidodomu.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat