Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

thajské jídlo
Zdroj: Pixabay, Huahom

Asijská kuchyně. To v našich podmínkách nemusí znamenat pouze sáčkové nudlové polévky za pár korun. Pojďte se projít tímto kulinárním rájem a zjistěte, jaké skvosty vám nabízejí různé regiony.

Východoasijská kuchyně

Do východoasijské kuchyně patří čínská, japonská, korejská, mongolská, tchajwanská a tibetská kuchyně. Ale ty mají ještě řadu dalších regionálních. Co mají společného? Ano, je to především rýže, nudle, mořské plody. Důležité jsou také oleje a různé omáčky. Čínská kuchyně zahrnuje třeba sečuánskou, pekingskou, šanghajskou, ale i třeba pekingskou kuchyni. Čínská kuchyně proslula hlavně  směsí kung pao (kuřecí maso s chili papričkami a arašídy), pekingskou kachnu (marinovaná pečená kachna podávaná na plátky) a jarní závitky (z tenkého rýžového těsta, plněného sekaným masem, zeleninou, houbami, někdy i nudlemi).

V japonské kuchyni jsou významné především čerstvé suroviny (zelenina, ryby, mořské plody). Hlavní roli hraje kvalita a harmonie. Procházejí minimální tepelnou úpravou a podávají se obvykle s rýží. K japonské kuchyni patří sojové omáčky, sojová pasta miso, rýžové víno mirin, mořské řasy nori, wakame a konbu, japonský křen zvaný wasabi a zázvor.

Nejznámějším jídlem je sushi a nabízí se v množství variant. Mezi známé pokrmy patří také tempura, což znamená pokrmy obalené a do křupava usmažené v oleji (krevety, sépie, některé druh ryb, lilek, dýně, brambory, houby šiitake). Oblíbený je také výrazný masový vývar s nudlemi, vepřovým masem, vejcem a řadou dalších přísad zvaný ramen.

S Koreou hodně souvisí grilování, sojová omáčka, česnek, zázvor, sezamový olej, fermentovaná fazolová pasta doenjang, fermentovaná chili pasta gochujang a samozřejmě oblíbená příloha kimchi – pikantní křupavý salát z fermentované zeleniny.

Asijská

Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…

Jihoasijská kuchyně

Pod jihoasijskými kuchyněmi najdeme indickou, bangladéšskou, nepálskou a pakistánskou kuchyni. Tyto kuchyně jsou plné nejrůznějších výrazných druhů koření (kurkuma, chilli, černý pepř, hřebíček a další) a přepuštěné máslo ghí. Nechybí oblíbená masa (jehněčí, kozí, rybí, kuřecí). Hovězí maso je posvátné, zatímco vepřové mají muslimové tabu.

U nás je poměrně oblíbená indická kuchyně, ať už jsou to placky z kynutého těsta zvané nán, čočková omáčka indický dhál, nebo třeba kořeněné grilované kuře tandoori. Z Indie pochází také kořeněná zavařenina z manga (nebo jiného ovoce, zeleniny) s názvem čatní, jak jinak než pikantní.

Jihovýchodní asijská kuchyně

Mezi jihovýchodní asijské kuchyně patří thajská, malajská, singapurská, filipínská, vietnamská, indonéská, kambodžská a barmská kuchyně. Jídla z jihovýchodní Asie se snadno připravují a mají významnou aromatickou složku (citrusy, bylinky – koriandr, bazalka). Často smaží, ale i vaří v páře. Vietnamská kuchyně je u nás velmi populární, ať už se jedná o hovězí polévku se širokými rýžovými nudlemi a plátky masa Phở bò, Bún bò Nam Bộ, což je salát z tenkých rýžových nudlí, salátu, smaženého hovězího masa, cibule, fazolových výhonků, další zeleniny a bylinek, vše přelité vývarem a posypané drcenými arašídy a smaženou šalotkou, nebo třeba o bagetu bánh mì.

Lehká, kořeněná a pikantní, taková je thajská kuchyně. Pokud jste milovníky ostřejších jídel, pak vyzkoušejte třeba pad thai, což je pokrm z tlustých smažených rýžových nudlí s vajíčky, tofu a někdy i s masem a mořskými plody. Oblíbená je i thajská kokosová polévka Tom Kha, nebo také Tom Yum Goong, pálivá polévka s krevetami.

Západoasijská kuchyně

Západoasijská kuchyně se mísí s kuchyní Blízkého východu a jižního Kavkazu. Zahrnuje arabskou, židovskou, mezopotámskou, iránskou a tureckou kuchyni. Často se používají ingredience, jako jsou olivy, olivový olej, med, sezamová semínka, datle, cizrna, máta a petržel. Známou úpravou masa je grilování – kebab. Nechybí ale ani dušené maso podávané s rýží, bulgurem, nebo chlebem. Zelenina a luštěniny mají pro tyto národy velký význam.

I v Turecku je oblíbený kebab v různých variantách, ale třeba také musaka, zapékané mleté maso s brambory, lilkem a rajčaty. Turecko proslulo svými velmi sladkými pokrmy, jako je turecký med, chalva (rozemletá sezamová semínka s cukrem) a samozřejmě baklava (dezert z filo těsta se sladkým sirupem a ořechy).

Náš tip: Nejlepší recepty asijské kuchyně – nejznámější jídla

Zdroje informací:

en.wikipedia.org
asiasociety.org
stuff.co.nz

Recepty k tomuto článku