Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 potravin pro rychleji rostoucí a zdravé vlasy
Zdroj: Unsplash.com, Element5 Digital

Která žena by netoužila po zdravých a krásných vlasech? To, zda se hříva leskne, je pevná, pružná a dlouhá, ovlivňuje několik věcí. Některé změnit nemůžeme, jiné ano - jednou z nich je totiž kvalitní výživa. Které potraviny pomáhají vlasům rychleji růst?

Jak na dlouhé vlasy?

Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou ženy. Smog, stres, špatná životospráva, ale i časté upravování a barvení mohou způsobit, že jsou vlasy křehké, bez lesku, lámou se a někdy se dokonce může zdát, že vůbec nerostou. To ale není pravda - vlasy rostou stále, zdravému člověku průměrně o 1,25 cm měsíčně a zhruba o 15 cm za rok. Kam až dorostou, to ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je genetika, s tím samozřejmě nic neuděláme. Dalším je věk, s tím se také hýbat nedá, ale stejně důležitá je i zdravá výživa, a v té už se můžeme zařídit podle svého. Ostatně, špatný jídelníček může způsobit vypadávání vlasů, tak proč by je ten dobrý neměl posílit?

Ačkoliv výrobci kosmetických přípravků a doplňků stravy trvdí opak, zázračný šampoň nebo tabletka, po kterýcg by vám během týdne vyrašila hříva hodná princezny Zlatovlásky, bohužel neexistují. Ale pravidelná, i když ne přílišná péče o vlasy tomu může napomoci, obzvlášť, pokud v kombinaci s ní pravidelně jíte dostatek následujících potravin. Právě ty totiž na růst a zdraví vlasů mají opravdu skoro magický vliv, protože vlasy vyživují zevnitř, a jen takové mohou spokojeně růst do délky...

1. Vejce

Vejce jsou často součástí receptů na domácí vlasové masky a je pro to důvod. Kromě toho, že jsou bohatým zdrojem bílkovin, vejce obsahují také biotin, který je nezbytný pro pevnost a pružnost vlasů a rovněž pro produkci vlasového proteinu keratinu. Obecně je pro vlasy dostatečný příjem bílkovin kruciální, protože vlasové folikuly jsou rovněž tvořeny především proteiny.

2. Lesní plody

Borůvky jsou plné antioxidantů, jahody zase obsahují mnoho vitamínu C, který podpoduje tvorbu proteinu kolagenu. Ten pomáhá proti stárnutí nejen vlasů, ale i pleti. Céčko také podporuje vstřebávání železa z přijaté potravy do organismu, a to je pro růst vlasů rovněž nezbytné.

3. Špenát

Když jsme u toho, kde vzít to železo? Ve špenátu, samozřejmě! Ten kromě železa obsahuje také důležité vitamíny A a C.

5. Batáty

Vitamín A je se zdravím vlasů často spojován. Tělo si jej vyrábí z betakarotenu, který najdeme v bátatech nebo-li sladkých bramborách.

4. Losos

Co ještě je pro lesk vlasů důležité? Omega-3 mastné kyseliny, které, jak jistě víte, je nejlepší přijímat v podobě tučných ryb, například lososa. Dobré jsou ale také makrely nebo sledi.

6. Avokádo

Pokud jste vegetarián nebo vegan, zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny musíte získávat z rostlinných zdrojů. Tím vůbec nejlepším je avokádo, které zároveň obsahuje cenný antioxidant - vitamín E.

7. Oříšky a semínka

Vedle avokáda můžeme doporučit také konzumaci ořechů, především mandlí, a semínek. Rovněž v nich najdeme vitamín E, dále ale také třeba vitamín B a pro pevné vlasy a nehty důležitý zinek.

8. Červená paprika

Červené sladké papriky obsahují mnoho vitamínu C a A.

9. Fazole

Ve starých dobrých fazolích najdeme kromě bílkovin také železo, zinek a biotin. Tato luštěnina tedy ve významném množství obsahuje vše, co pro krásné vlasy potřebujeme.

10. Sója

Ačkoliv se jedná o poměrně mladý výzkum, vědecké experimenty ukazují na to, že spermidin umí prodloužit fázi aktivního růstu lidského vlasu a tím pádem i urychlit jejich celkové nabývání na délce. Zkusit to můžete - spermidin najdete například v sóje.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více