10 potravin pro rychleji rostoucí a zdravé vlasy
14. 1. 2021 Životní styl
Která žena by netoužila po zdravých a krásných vlasech? To, zda se hříva leskne, je pevná, pružná a dlouhá, ovlivňuje několik věcí. Některé změnit nemůžeme, jiné ano - jednou z nich je totiž kvalitní výživa. Které potraviny pomáhají vlasům rychleji růst?
Jak na dlouhé vlasy?
Ne nadarmo se říká, že vlasy jsou korunou ženy. Smog, stres, špatná životospráva, ale i časté upravování a barvení mohou způsobit, že jsou vlasy křehké, bez lesku, lámou se a někdy se dokonce může zdát, že vůbec nerostou. To ale není pravda - vlasy rostou stále, zdravému člověku průměrně o 1,25 cm měsíčně a zhruba o 15 cm za rok. Kam až dorostou, to ovlivňuje několik faktorů. Jedním z nich je genetika, s tím samozřejmě nic neuděláme. Dalším je věk, s tím se také hýbat nedá, ale stejně důležitá je i zdravá výživa, a v té už se můžeme zařídit podle svého. Ostatně, špatný jídelníček může způsobit vypadávání vlasů, tak proč by je ten dobrý neměl posílit?
Ačkoliv výrobci kosmetických přípravků a doplňků stravy trvdí opak, zázračný šampoň nebo tabletka, po kterýcg by vám během týdne vyrašila hříva hodná princezny Zlatovlásky, bohužel neexistují. Ale pravidelná, i když ne přílišná péče o vlasy tomu může napomoci, obzvlášť, pokud v kombinaci s ní pravidelně jíte dostatek následujících potravin. Právě ty totiž na růst a zdraví vlasů mají opravdu skoro magický vliv, protože vlasy vyživují zevnitř, a jen takové mohou spokojeně růst do délky...
1. Vejce
Vejce jsou často součástí receptů na domácí vlasové masky a je pro to důvod. Kromě toho, že jsou bohatým zdrojem bílkovin, vejce obsahují také biotin, který je nezbytný pro pevnost a pružnost vlasů a rovněž pro produkci vlasového proteinu keratinu. Obecně je pro vlasy dostatečný příjem bílkovin kruciální, protože vlasové folikuly jsou rovněž tvořeny především proteiny.
2. Lesní plody
Borůvky jsou plné antioxidantů, jahody zase obsahují mnoho vitamínu C, který podpoduje tvorbu proteinu kolagenu. Ten pomáhá proti stárnutí nejen vlasů, ale i pleti. Céčko také podporuje vstřebávání železa z přijaté potravy do organismu, a to je pro růst vlasů rovněž nezbytné.
3. Špenát
Když jsme u toho, kde vzít to železo? Ve špenátu, samozřejmě! Ten kromě železa obsahuje také důležité vitamíny A a C.
Mohlo by vás zajímat
5. Batáty
Vitamín A je se zdravím vlasů často spojován. Tělo si jej vyrábí z betakarotenu, který najdeme v bátatech nebo-li sladkých bramborách.
4. Losos
Co ještě je pro lesk vlasů důležité? Omega-3 mastné kyseliny, které, jak jistě víte, je nejlepší přijímat v podobě tučných ryb, například lososa. Dobré jsou ale také makrely nebo sledi.
6. Avokádo
Pokud jste vegetarián nebo vegan, zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny musíte získávat z rostlinných zdrojů. Tím vůbec nejlepším je avokádo, které zároveň obsahuje cenný antioxidant - vitamín E.
Mohlo by vás zajímat
7. Oříšky a semínka
Vedle avokáda můžeme doporučit také konzumaci ořechů, především mandlí, a semínek. Rovněž v nich najdeme vitamín E, dále ale také třeba vitamín B a pro pevné vlasy a nehty důležitý zinek.
8. Červená paprika
Červené sladké papriky obsahují mnoho vitamínu C a A.
9. Fazole
Ve starých dobrých fazolích najdeme kromě bílkovin také železo, zinek a biotin. Tato luštěnina tedy ve významném množství obsahuje vše, co pro krásné vlasy potřebujeme.
Mohlo by vás zajímat
10. Sója
Ačkoliv se jedná o poměrně mladý výzkum, vědecké experimenty ukazují na to, že spermidin umí prodloužit fázi aktivního růstu lidského vlasu a tím pádem i urychlit jejich celkové nabývání na délce. Zkusit to můžete - spermidin najdete například v sóje.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více