Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malta na talíři: Ochutnejte místní pomeranče a med a připravte si divokého králíka na víně. Takhle snadno se dělá
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Calgary Reviews from Calgary, Canada - Giorgio's Trattoria - Braised Quebec Rabbit Cacciatore, CC BY 2.0

Když chcete ochutnat to nejlepší ze Středomoří, vypravte se na Maltu. Maltská kuchyně je dosud skrytý gastronomický skvost. Je škoda, že často se vnímá jen jako odnož kuchyně italské. Nejmenší ostrovní stát Evropy však nabízí úžasný gurmánský mix.


Ovlivněna Itálií, Řeckem i Afrikou

Maltská kuchyně je požitkem pro mlsné jazýčky. Ovlivnila ji blízkost Itálie, především Sicílie, ale i arabské severní Afriky. Z řeckého ostrova Rhodos si své oblíbené recepty v 16. století přivezli i rytíři řádu Johanitů (dnes Maltézští rytíři), kteří tu našli nový domov. Zapomenout nesmíme ani na téměř dvě století trvající britskou koloniální nadvládu. A z toho všeho si obyvatelé Malty vzali to nejlepší.

Nejdůležitějšími surovinami maltské kuchyně jsou čerstvé ryby, z masa pak divoký králík, hovězí maso a hodně je zastoupené maso skopové. Ze zeleniny kapary, které tu rostou na každém rohu, olivy a rajčata. Oblíbené jsou místní sýry, především kozí. Křupavý pšeničný chleba s tmavou kůrkou je opravdovou lahůdkou. A trochu připomíná i chléb český.

Navštivte místní restaurace

Na Maltě se lisuje skvělý olivový olej z místních olivovníků, sklízejí se tu fíky, kaktusové plody, proslulý je místní maltský med. Červeným pomerančům, které se pěstují na několika místech, se připisuje zvláštní léčivá síla. Státníci, kteří ostrovní zemi navštíví, od prezidenta nebo předsedy vlády dostávají mj. jako dar med a pomeranče.

Maltskou kuchyni nejlépe vychutnáte v místních restauracích. V hotelových řetězcích se může stát, že jídelní bufety se budou prohýbat mezinárodními pokrmy, často i britskými, a typické místní delikatesy ani neuvidíte.

Při výběru hotelu je dobré předem „vygooglit“, co se tam vaří. Signálem, že je na jídelníčku opravdu místní kuchyně, mohou být i nedělní obědy nebo brunche, kam chodí po mši i Malťané. To se ale dopředu moc zjistit nedá. Pravidelně ale movitější Malťané navštěvují například restauraci hotelu Dolmen na rozhraní měst Buġibba a Qawra.

A co musíte ochutnat?

Pokud si chcete udělat obrázek o maltské gastronomii, objednejte si Platt Malti, obdobu španělských tapas či italské antipasta, prostě „vzorky“ zajímavých pokrmů.

Kdo neochutná pastizzi, tak jako by na Maltě ani nebyl! Malé taštičky z listového těsta plněné ricottou, špenátem a hráškovou pastou místní pekárny nabízejí už od časných ranních hodin.

Timpana jsou na způsob lasagní zapečené těstoviny rigatoni se sýrem, šunkou či špekem. Všude bude timpana chutnat jinak, protože se v ní zužitkují zbytky. Ryby jsou samozřejmě na denním jídelníčku. Nejznámější jsou nedělní trhy v Marsaxlokku, kde si čerstvou rybu může koupit nebo na ni zajít do některé z mnoha místních restaurací. Oblíbená je lampuki (druh makrely) nebo cerna (mořský okoun). Ryby se také často přidávají do slaných koláčů. Běžné jsou mořské plody, zejména dušená chobotnice.

Ochutnat na Maltě musíte i bragioli, hovězí závitky plněné olivami, vařeným vajíčkem a slaninou. Přílohou bývají brambory nebo čerstvý chléb.

Pivo a víno

Malťané k jídlu nejčastěji pijí místní pivo nebo víno. Víno z maltských hroznů se vyrábí pro domácí trh a patří mezi ta stolní. Maltské hrozny totiž příliš brzy dozrávají kvůli silnému slunci, proto opravdu špičková vína nelze vyrobit.

Z nealkoholických nápojů je oblíbené Kinnie, nahořklá limonáda z červených pomerančů.

Fenek je králík

Nejtypičtějším maltským jídlem je fenek, tedy divoký králík pečený v omáčce z červeného vína. Budete potřebovat:

na marinádu

  • 1 králík 1 ½  až 2 kg
  • 350 ml červeného vína
  • 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
  • 5 oloupané stroužky česneku

na omáčku

  • 1 cibule najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku nakrájené najemno
  • 3 bobkové listy
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ½ listru rajčatového pyré
  • 1 šálek vody
  • 80 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 kg oloupaných a na kostičky nakrájených brambor

A jak na to? Ve velké míse smíchejte ingredience na marinádu.

Vyjměte králičí vnitřnosti, oddělte přední a zadní stehna, každé rozřízněte na polovinu a hřbet nakrájejte na 5 kusů. Kousky králíka a vnitřnosti vložte do marinády a nechte přes noc v chladničce, přičemž je několikrát otočte.

Druhý den marinádu z králíka sceďte, česnek a bobkové listy vyhoďte. 

Předehřejte troubu na 150 °C. Na středním ohni rozehřejte ve velkém kastrolu olivový olej a maso na něm ze všech stran jemně opečte, osolte a opepřete. Upečte ho dozlatova a dejte stranou. Osmahněte cibuli a česnek, dokud nezměknou, poté přidejte rajčatový protlak a červené víno a minutu povařte, aby se ingredience promísily. Pak přidejte rajčatové pyré a vodu a dobře promíchejte.

Vraťte králíka do kastrolu, přidejte bobkové listy a brambory. Přikryjte pokličkou a duste v troubě 2 ½ až 3 hodiny.

Maltská sladká tečka

A co si dát jako dezert? Většina sladkostí je orientální, tedy s velkým množstvím cukru. Ochutnejte třeba imqaret, palačinky plněné datlovým pyré. Tureckému medu jsou podobné qbbajt, karamelové řezy s ořechy, mandlemi a ovocem. Počítejte ale s tím, že místní sladkosti jsou kalorickou bombu, nic pro ty, co chtějí shazovat váhu.

Zdroje informací:

kniha Malta, Gozo, Comino Kompletní průvodce na cesty
nomadparadise.com: Maltese Food: 17 Popular and Traditional Foods You Need to Try

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat