Džem z červeného rybízu

Roxana Kuchařka: Roxana

Doba přípravy: 35 6 porcí Zavařeniny 18 názorů

Suroviny

1 kg červeného rybízu
70 dkg cukru krupice
2 lžičky mleté skořice
2 lžičky kyseliny citronové
6-8 hřebíčků
5 lžic rumu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody a lístky.

  2. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet.

  3. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi čtvrt hodiny povaříme na mírném plameni.

  4. Přidáme rum, dávám ho až ke konci varu, a pak horké plníme do malých skleniček - používám od jogurtů, či jiné nějaké menší, které jsem přetím pořádně vymyla vřelou vodou.

  5. Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Dost pak zahoustne. Uložíme v chladnu a temnu.

  6. Z jednoho kg rybízu mám asi 6 skleniček od malých jogurtů.

Poznámka

Je to výborný doplněk na svíčkovou místo brusinek, do sladkých jídel, místo džemu - využití je široké.

Levná a chutná náhražka drahých produktů - domácí výroba, víte co v tom máte....

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Džem z červeného rybízu

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Tejaja Tobě patří třetí dík.:-K:-K:-K

    Proboha, když vařím něco podobného, vždy to je řídké a pak po vychlazen houstne.
    Jak se může člověk (který to patrně nikdy nedělal a tudíž ani neví) ještě osočovat.:-((
    No, každý jsme jiný.:-))

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Navir - máš pravdu, v životě jsem nenarazila na takovou zášť mezi některými jedinci jako tady a odešla jinam.:no:

    Ale zas jsou tu zkušené kuchařky a výborné recepty, je hledat.
    A díky za pochopení:-K:-K, tak přesně jsem to myslela.

    Nejvíc řvou závistivci, co navíc nic neumí..., ne že jsem extra kuchařinka.:-D
    A dík za příspěvek:-K:-K:-K, aspoň se orientuju a omluva Spagetce patřila plným právem.:yes::yes:

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    Spagetko,:yes: omluva před nastoupenou jednotkou:-K
    Víš, já už sem nechodím, tak se ani nepřihlašuji, jenže mi do meilu přišlo tolik odkazů po dlouhé době a najednou, tak mi zvědavost nedala (inu jsem ženská) a bylo mi jasné, že tam může být něco, na co bych měla reagovat. Ještě jedna omluva.:-K
    A děkuji za to, že jsi schopna akceptovat i jídla našich předků, to se tu myslím moc nehodí, tady spíš načančané talíře... (nebrat prosím nikdo osobně). Děkuji za pochopení.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Roxana: neblázni, uveřejni. Taky mám a miluju recepty po prarodičích, rodičích... Předci si uměli vážit surovin a dovedli je zpracovat do poslední mrtě a nepotřebovali na dobré jídlo žádné drahé dovážené suroviny. Hezky česky :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Roxana: Děvče, dobře děláš, invektivy tady fungují téměř stoprocentně, i když Špagetka to je jiný, ta to myslí dobře;-) Mě by někdy čerti vzali za ty komenty :-S

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(neregistrovaná)

    Spagetko, recept jsem získala v Praze od kamarádky v r. 2001.

    Byl to babský sněm a div nás nevyhodili z hospody pro vlastní konzumaci.

    Ochutnávka - jen jedna to znala. Nakonec si vzali i recept :-D
    Není do džem, ale náhrada brusinek - např. svíčková atd., ostatně jsem časem přišla na mnohé uplatnění kuchyni sama.

    Holka, recepty se přece opakují (někdo chtěně - někdo ne)
    Dávám to sem, protože mnozí to neznali (tehdy) a ani já ne dělám ho právě teď....

    Jinak jsem našla plno kuchařek po babičce i z válek, ale nezveřejňuji pro posměch.:-//

    Levné, dobré, ale bojím se invektiv.:-((

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Alena:alenko, existuje tzv želírovací zkouška: po uvaření kápnu na skleněný talířek, zahýbám všemi směry. Tuhne, tudíž je to v pořádku. Zkouška se dělá u každého džemu či marmelády, dělaly to naše mamky i babky....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Alena: Už ma to nebaví, už to píšem tretí raz. :-( Ríbezľový lekvár po uvarení bude riedky. Zhustne až vtedy, keď dokonale vychladne. Nie je to chyba receptu, ale vaša neznalosť.;-)

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Dělala jsem ho přesně podle receptu a vůbec neztuhl, je řídký

    Odpovědět

  • f.mamina f.mamina

    Dělám již několik let a ke svíčkové nemá chybu. Dávám bodík.:yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    oskarek:normální neregistrovaný člověk,by měl tak akorát mlčet,já si recept vytisknu a v létě budu ráda,že ho mám:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Byl to můj úplně první džem, který jsem kdysi dělala:-p;-)

    Odpovědět

  • Roxana Roxana(autorka receptu)

    oskarek:Kdo říkal, že jsem normální? U vás není, přijeď si..:-D:-D:-D

    Recepty na cokoliv snad lze dávat kdykoliv. Něco má dost krátkou sezonu, to bychom dopadli. Využiju jich, když potřebuji a je to.:-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    oskarek: to, že je to sezónne ovocie neznamená, že tu nemožno dať recept v inom období. Kuchárske knihy tiež nie sú robené a vydávané podľa sezóny, ale nájdeme v nich všetko :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Oskarek-je to sice sezonní záležitost,ale já mám například v mrazáku asi 5 kg rybízu a merunky a švestky a já ještě nevím,co všechno,tak proč nedělat zavařeninu i v zimě,že?;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: marmeláda z červeného rybízu červeny rybiz marmelada cerveny rybiz recepty marmeláda z červeného rybízu za studena rybizovy dzem rybízový jam jak zpracovat červený rybíz červený rybíz jam z červeného rybízu džem z černého rybízu jam z rybízu recepty z červeného rybizu vyroba dzemu marmelada z červeneho rybizu recept rybízový dźem za studena marmeláda z červený rybíz recepty marmelada červeny rybiz marmeláda z rybízu červeného mletí rybízu recept na marmeladu z cerveneho rybizu

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít