Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaná cuketa s bazalkou a rajčetem
Zdroj: Toprecepty, 1974andrea

Řeknete si, že grilování cukety není žádná věda. I když ji můžete jen pokrájet na kolečka, hodí se tato skvělá zelenina na mnohem pestřejší využití. Zjistěte, jak cuketu grilovat a vychutnat si její chutě.

Grilovaná cuketa

Oblíbenost cuket je u nás obrovská. Tuto zeleninu si můžete snadno vypěstovat a při bohaté úrodě potřebujete dostatek inspirace pro různé pokrmy. Grilovaná cuketa, to nejsou jen již zmíněná kolečka. Může posloužit jako výborný předkrm, příloha k masu, ať už jako oběd nebo večeře. Můžete ji jíst teplou, ale i studenou. Když zbude, můžete ji přidat do nějakého dalšího jídla. Třeba do tohoto cuketového salátu.

Jakou cuketu grilovat

Na grilování cukety se jsou ideální mladé plody, protože jsou pevné a můžete je konzumovat i se skvělou slupkou, pod kterou najdete množství cenných látek pro organismus.

Nejdříve si ujasněte, jaký pokrm budete připravovat. Když budete připravovat předkrm, jako jsou třeba grilované závitky, nakrájejte tenké plátky. V tomto případě se grilují závitky po zavinutí. Pokud chcete jíst plátky samotné nebo v salátu, krájejte kolečka o tloušťce zhruba půl centimetru.

Velmi tenké plátky by se mohly přilepit na rošt a cuketu tak znehodnotit. Můžete také cuketu rozříznout podélně a udělat z ní dlouhé plátky. Cuketu můžete nechat vypotit, ale bude pak sušší. Pro tento případ ji posolte a počkejte zhruba čtvrt hodiny. Vzniklou vlhkost setřete kuchyňskou utěrkou. Jestli ji máte rádi šťavnatější, můžete s cuketou hned pracovat dál bez vypocení.

Co potřebujete ke grilování cukety

To, jak budete cukety grilovat, záleží na typu vašeho grilu. Pokud máte rošt, může se hodit rošt na zeleninu, kus alobalu, nebo případně grilovací tácek. Pokud máte elektrický gril s deskami, nebudete pod cukety nic potřebovat. Gril připravte ke grilování a desky naolejujte (třeba řepkovým olejem).

Jak ochutit cuketu

Cuketu můžete jen potřít olejem, osolit a posypat sladkou paprikou. Můžete ale také využít různé koření. Hodí se oregano, tymián, ale také je výborné sáhnout po česneku, který chuť cukety zvýrazní. Pozor ale na celé plátky oregana nebo česneku, mohly by se připálit. Jestliže máte rádi pikantní jídlo, zvolte místo sladké papriky pálivou. Cuketu můžete i marinovat, marinádu si zvolíte podle sebe, ale letošní novinkou je marináda melounová. Hodí se jak na maso, tak na veškerou zeleninu. Zelenina by měla být naložená pár hodin, nejlépe ale přes noc. Změnou je třeba špíz se sýrem halloumi

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Jak grilovat cuketu

A pak už s cuketou přímo na gril. Pokud jste zvolili šťavnatou nevypocenou verzi, bude potřeba příprava více zprudka. Grilujte jednu stranu zhruba 4-6 minut. Až půjde zespodu snadno nadzvednout, tak cuketu obraťte a ogrilujte stranu druhou. Měly by být nahnědlé, případně mít na sobě výrazné stopy po grilování. Grilovaná cuketa je skvělá sama o sobě, hodí se jako příloha k masu. Můžete ji třeba namáčet i do bylinkového dipu a vychutnat si šťavnatost tohoto pokrmu.

Náš tip: Z cukety se dá připravit i šťavnatá zapečená cuketa s mletým masem a se sýrem. Podívejte na video, jak na ni:

Šťavnatá zapečená cuketa s mletým masem a se sýrem

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více