Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

cuketový dort
Zdroj: Freepik, atlascompany

Cuketa v buchtě není až takovou výjimkou, možná si ji dáváte docela často. Proč si nepřipravit dort a pořádně letní. Vyzkoušejte osvěžující citronovo-cuketový dort s bylinkami.


Cuketa nasladko

Cuketa nasladko zní poměrně divoce, i když cuketová buchta je poměrně oblíbená a o nijak velké překvapení se obvykle nejde. Většinou se jedná o kořeněné dezerty, báječně se kombinuje třeba s ořechy.

Cuketovo-citronový dort

Je zajímavé, že cuketa má více draslíku než banán. A to je skvělá zpráva, protože tato důležitá minerální látka se hodí na srdce, nervy i ledviny. Pokud jste se setkali s mírně hořkou cuketou, může to být způsobeno nízkou vlhkostí, vysokou teplotou, ale i třeba nedostatkem půdních živin. To, že je lepší nenechávat cuketu přerůst, už je snad zbytečné zmiňovat.

My pro vás máme svěží variantu s citronem a tymiánem. Na výběru citronů si dejte záležet. Měly by vypadat dobře, být chemicky neošetřené a nevoskované. Mohli byste je na dort dát jen tak přírodní a také by chutnaly skvěle. Pokud nemáte čerstvý tymián, využijte meduňku. Ta citronová se k dortu bude obzvlášť hodit. Když chcete dort trochu vyšperkovat, můžete připravit kandované citronové plátky a krystalizovaný tymián právě tak, jak je to uvedeno v postupu.

V anglických receptech najdete pojem „self-raising flour“, což se překládá jako samokypřicí mouka. Dokonce se jedná o patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891). Po pokusech s kypřením ji zavedl v roce 1845, když chtěl zlepšit příděly britských námořníků, aby jejich chleba nebyl tvrdý. Sklidil velký úspěch a stal se dodavatelem nejen mouky, ale i sušenek na dvůr královny Viktorie.

V mrazáku si udělejte dostatek místa, protože dort tam bude potřeba chladit, pokud nemáte čas čekat na tuhnutí polevy. Hodit se určitě bude prostor v ledničce.

Příprava cuketového dortu

Co budete potřebovat? 350 g povoleného másla plus navíc na vymaštění, 350 g moučkového cukru, kůru ze 2 citronů, 6 velkých vajec, 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 600 g cukety nastrouhané na velké slzy, 2 lžíce nasekaných lístků tymiánu a sůl. Na polevu budete potřebovat 850 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, 250 g povoleného másla a kůru ze 2 citronů. Pro krystalizovaný tymián využijete 50 g moučkového cukru, 1 lehce našlehaný bílek a 10 snítek tymiánu. Na kandované plátky citronu se hodí 200 g moučkového cukru a 2 citrony nakrájené na tenké plátky.

Nejdříve si připravte zdobení. Tymián potřete bílkem a poté ho obalte v cukru. Zbytek setřeste a nechte bylinku na pečicím papíru, aby úplně vyschla. Pak si připravte kandované plátky citronu. Do hrnce s 200 ml vody nasypte cukr a mírně ho prohřejte, aby se rozpustil. Pak sirup přiveďte k varu. Do sirupu vložte plátky citronu a vařte čtvrt hodiny, dokud nebudou měkké. Pak je opatrně vyndejte a položte je na pečící papír a nechte vyschnout. Citronové plátky budou velmi jemné, tak s nimi manipulujte opatrně, aby se nerozpadly. Zbytek sirupu nechte na potření dortu.

Cuketa

Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Troubu předehřejte na 180 °C. Nastrouhanou cuketu nechte vypotit. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymažte je máslem a vysypejte hrubou moukou. Vyrobte dva korpusy. Jak na to? Postupujte tak, že pomocí mixeru nebo šlehače ušleháte směs másla a cukru s kůrou z citronů do krémova. Do misky vyklepněte vejce a postupně je přidávejte do směsi, vždy dobře prošlehejte. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vmíchejte do směsi. Nakonec vmíchejte cuketu a lžíci lístků tymiánu. Směs dejte do forem a pečte 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.

Teplý korpus propíchněte špejlí a potřete trochou citronového sirupu. Po vychladnutí korpusy vyndejte z forem a položte na mřížku. Po úplném vychladnutí korpusů připravte polevu tak, že vše spolu se špetkou soli vyšleháte do hladké směsi. Polevu naneste na dort a uhlaďte. Nechte půlhodiny tuhnout. Pak můžete dát druhou vrstvu polevy. Dort bude krásně hladký. Když spěcháte, pomůže s tuhnutím mrazák. Po vychladnutí koláč zcela zakryjte druhou vrstvou polevy, abyste dosáhli hladkého povrchu. Navrch přidejte připravené plátky citronu a tymián. Dort dejte do chladu, aby poleva zatuhla.

Zdroje informací:
Wikipedia.org
https://www.bbcgoodfood.com/
https://www.bristolpost.co.uk/news/history/bristol-baker-who-invented-self-6421112

Jednodušší než cuketový dort je cuektový perník. Zkusíte jej podle našeho videa? 


 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den kukuřice

Den kukuřice

Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více