Nevšední cuketový dort voní tymiánem a citronovou polevou a chutná božsky. Takhle snadno se dělá
19. 8. 2022 Vaření
Cuketa v buchtě není až takovou výjimkou, možná si ji dáváte docela často. Proč si nepřipravit dort a pořádně letní. Vyzkoušejte osvěžující citronovo-cuketový dort s bylinkami.
Cuketa nasladko
Cuketa nasladko zní poměrně divoce, i když cuketová buchta je poměrně oblíbená a o nijak velké překvapení se obvykle nejde. Většinou se jedná o kořeněné dezerty, báječně se kombinuje třeba s ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Cuketovo-citronový dort
Je zajímavé, že cuketa má více draslíku než banán. A to je skvělá zpráva, protože tato důležitá minerální látka se hodí na srdce, nervy i ledviny. Pokud jste se setkali s mírně hořkou cuketou, může to být způsobeno nízkou vlhkostí, vysokou teplotou, ale i třeba nedostatkem půdních živin. To, že je lepší nenechávat cuketu přerůst, už je snad zbytečné zmiňovat.
My pro vás máme svěží variantu s citronem a tymiánem. Na výběru citronů si dejte záležet. Měly by vypadat dobře, být chemicky neošetřené a nevoskované. Mohli byste je na dort dát jen tak přírodní a také by chutnaly skvěle. Pokud nemáte čerstvý tymián, využijte meduňku. Ta citronová se k dortu bude obzvlášť hodit. Když chcete dort trochu vyšperkovat, můžete připravit kandované citronové plátky a krystalizovaný tymián právě tak, jak je to uvedeno v postupu.
V anglických receptech najdete pojem „self-raising flour“, což se překládá jako samokypřicí mouka. Dokonce se jedná o patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891). Po pokusech s kypřením ji zavedl v roce 1845, když chtěl zlepšit příděly britských námořníků, aby jejich chleba nebyl tvrdý. Sklidil velký úspěch a stal se dodavatelem nejen mouky, ale i sušenek na dvůr královny Viktorie.
V mrazáku si udělejte dostatek místa, protože dort tam bude potřeba chladit, pokud nemáte čas čekat na tuhnutí polevy. Hodit se určitě bude prostor v ledničce.
Příprava cuketového dortu
Co budete potřebovat? 350 g povoleného másla plus navíc na vymaštění, 350 g moučkového cukru, kůru ze 2 citronů, 6 velkých vajec, 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 600 g cukety nastrouhané na velké slzy, 2 lžíce nasekaných lístků tymiánu a sůl. Na polevu budete potřebovat 850 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, 250 g povoleného másla a kůru ze 2 citronů. Pro krystalizovaný tymián využijete 50 g moučkového cukru, 1 lehce našlehaný bílek a 10 snítek tymiánu. Na kandované plátky citronu se hodí 200 g moučkového cukru a 2 citrony nakrájené na tenké plátky.
Nejdříve si připravte zdobení. Tymián potřete bílkem a poté ho obalte v cukru. Zbytek setřeste a nechte bylinku na pečicím papíru, aby úplně vyschla. Pak si připravte kandované plátky citronu. Do hrnce s 200 ml vody nasypte cukr a mírně ho prohřejte, aby se rozpustil. Pak sirup přiveďte k varu. Do sirupu vložte plátky citronu a vařte čtvrt hodiny, dokud nebudou měkké. Pak je opatrně vyndejte a položte je na pečící papír a nechte vyschnout. Citronové plátky budou velmi jemné, tak s nimi manipulujte opatrně, aby se nerozpadly. Zbytek sirupu nechte na potření dortu.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Troubu předehřejte na 180 °C. Nastrouhanou cuketu nechte vypotit. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymažte je máslem a vysypejte hrubou moukou. Vyrobte dva korpusy. Jak na to? Postupujte tak, že pomocí mixeru nebo šlehače ušleháte směs másla a cukru s kůrou z citronů do krémova. Do misky vyklepněte vejce a postupně je přidávejte do směsi, vždy dobře prošlehejte. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vmíchejte do směsi. Nakonec vmíchejte cuketu a lžíci lístků tymiánu. Směs dejte do forem a pečte 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
Teplý korpus propíchněte špejlí a potřete trochou citronového sirupu. Po vychladnutí korpusy vyndejte z forem a položte na mřížku. Po úplném vychladnutí korpusů připravte polevu tak, že vše spolu se špetkou soli vyšleháte do hladké směsi. Polevu naneste na dort a uhlaďte. Nechte půlhodiny tuhnout. Pak můžete dát druhou vrstvu polevy. Dort bude krásně hladký. Když spěcháte, pomůže s tuhnutím mrazák. Po vychladnutí koláč zcela zakryjte druhou vrstvou polevy, abyste dosáhli hladkého povrchu. Navrch přidejte připravené plátky citronu a tymián. Dort dejte do chladu, aby poleva zatuhla.
Zdroje informací:
Wikipedia.org
https://www.bbcgoodfood.com/
https://www.bristolpost.co.uk/news/history/bristol-baker-who-invented-self-6421112
Jednodušší než cuketový dort je cuektový perník. Zkusíte jej podle našeho videa?
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak poznat mladé cukety? Sklízíme je co nejdříve, vaření s nimi je snadné a rychlé, chuť skvělá
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 3 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Fit salát
Přidáno před 15 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13