Nevšední cuketový dort voní tymiánem a citronovou polevou a chutná božsky. Takhle snadno se dělá
19. 8. 2022 Vaření
Cuketa v buchtě není až takovou výjimkou, možná si ji dáváte docela často. Proč si nepřipravit dort a pořádně letní. Vyzkoušejte osvěžující citronovo-cuketový dort s bylinkami.
Cuketa nasladko
Cuketa nasladko zní poměrně divoce, i když cuketová buchta je poměrně oblíbená a o nijak velké překvapení se obvykle nejde. Většinou se jedná o kořeněné dezerty, báječně se kombinuje třeba s ořechy.
Mohlo by vás zajímat
Cuketovo-citronový dort
Je zajímavé, že cuketa má více draslíku než banán. A to je skvělá zpráva, protože tato důležitá minerální látka se hodí na srdce, nervy i ledviny. Pokud jste se setkali s mírně hořkou cuketou, může to být způsobeno nízkou vlhkostí, vysokou teplotou, ale i třeba nedostatkem půdních živin. To, že je lepší nenechávat cuketu přerůst, už je snad zbytečné zmiňovat.
My pro vás máme svěží variantu s citronem a tymiánem. Na výběru citronů si dejte záležet. Měly by vypadat dobře, být chemicky neošetřené a nevoskované. Mohli byste je na dort dát jen tak přírodní a také by chutnaly skvěle. Pokud nemáte čerstvý tymián, využijte meduňku. Ta citronová se k dortu bude obzvlášť hodit. Když chcete dort trochu vyšperkovat, můžete připravit kandované citronové plátky a krystalizovaný tymián právě tak, jak je to uvedeno v postupu.
V anglických receptech najdete pojem „self-raising flour“, což se překládá jako samokypřicí mouka. Dokonce se jedná o patentovaný vynález bristolského pekaře Henryho Jonese (1812–1891). Po pokusech s kypřením ji zavedl v roce 1845, když chtěl zlepšit příděly britských námořníků, aby jejich chleba nebyl tvrdý. Sklidil velký úspěch a stal se dodavatelem nejen mouky, ale i sušenek na dvůr královny Viktorie.
V mrazáku si udělejte dostatek místa, protože dort tam bude potřeba chladit, pokud nemáte čas čekat na tuhnutí polevy. Hodit se určitě bude prostor v ledničce.
Příprava cuketového dortu
Co budete potřebovat? 350 g povoleného másla plus navíc na vymaštění, 350 g moučkového cukru, kůru ze 2 citronů, 6 velkých vajec, 400 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 600 g cukety nastrouhané na velké slzy, 2 lžíce nasekaných lístků tymiánu a sůl. Na polevu budete potřebovat 850 g moučkového cukru, 250 g mascarpone, 250 g povoleného másla a kůru ze 2 citronů. Pro krystalizovaný tymián využijete 50 g moučkového cukru, 1 lehce našlehaný bílek a 10 snítek tymiánu. Na kandované plátky citronu se hodí 200 g moučkového cukru a 2 citrony nakrájené na tenké plátky.
Nejdříve si připravte zdobení. Tymián potřete bílkem a poté ho obalte v cukru. Zbytek setřeste a nechte bylinku na pečicím papíru, aby úplně vyschla. Pak si připravte kandované plátky citronu. Do hrnce s 200 ml vody nasypte cukr a mírně ho prohřejte, aby se rozpustil. Pak sirup přiveďte k varu. Do sirupu vložte plátky citronu a vařte čtvrt hodiny, dokud nebudou měkké. Pak je opatrně vyndejte a položte je na pečící papír a nechte vyschnout. Citronové plátky budou velmi jemné, tak s nimi manipulujte opatrně, aby se nerozpadly. Zbytek sirupu nechte na potření dortu.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…

Troubu předehřejte na 180 °C. Nastrouhanou cuketu nechte vypotit. Připravte si dvě dortové formy o průměru 20 cm, vymažte je máslem a vysypejte hrubou moukou. Vyrobte dva korpusy. Jak na to? Postupujte tak, že pomocí mixeru nebo šlehače ušleháte směs másla a cukru s kůrou z citronů do krémova. Do misky vyklepněte vejce a postupně je přidávejte do směsi, vždy dobře prošlehejte. V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli a vmíchejte do směsi. Nakonec vmíchejte cuketu a lžíci lístků tymiánu. Směs dejte do forem a pečte 25 minut nebo dokud zapíchnutá špejle nevyjde čistá.
Teplý korpus propíchněte špejlí a potřete trochou citronového sirupu. Po vychladnutí korpusy vyndejte z forem a položte na mřížku. Po úplném vychladnutí korpusů připravte polevu tak, že vše spolu se špetkou soli vyšleháte do hladké směsi. Polevu naneste na dort a uhlaďte. Nechte půlhodiny tuhnout. Pak můžete dát druhou vrstvu polevy. Dort bude krásně hladký. Když spěcháte, pomůže s tuhnutím mrazák. Po vychladnutí koláč zcela zakryjte druhou vrstvou polevy, abyste dosáhli hladkého povrchu. Navrch přidejte připravené plátky citronu a tymián. Dort dejte do chladu, aby poleva zatuhla.
Zdroje informací:
Wikipedia.org
https://www.bbcgoodfood.com/
https://www.bristolpost.co.uk/news/history/bristol-baker-who-invented-self-6421112
Jednodušší než cuketový dort je cuektový perník. Zkusíte jej podle našeho videa?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více