Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

fresh z rakytníku a pomeranče
Zdroj: Pixabay, silviarita

Oranžové plody rakytníku patří mezi symboly blížícího se podzimu. Inspirujte se, co všechno si můžete z rakytníku připravit na zpestření a obohacení jídelníčku.


Kdy se sklízejí plody z rakytníku

Rakytník je keř, který může dorůstat až 10 m. Poznáte ho podle stříbřitě zelených listů a oranžových plodů. Ty jsou hlídány velkými ostny. Jeho čas nastává začátkem podzimu. Plody mají až 20x více vitamínu C než pomeranče, kromě toho obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a dále vitamíny D, F, K a P (rutin). Z minerálních látek pak draslík, železo bór a mangan. Cenný je také olej ze semen. Využívat můžete i listy rakytníku, i když mají méně cenných látek.

Co je důležité pro plody rakytníku

Je ideální, když kyselé a trpké plody z rakytníku projdou mrazem. Důvodem je způsob sklizně. Když je budete trhat, je třeba si vzít vhodné rukavice, protože trny keře jsou opravdu velké a bez poškrábání se nejspíš neobejdete. Když ale plody na větvičkách necháte projít mrazem, půjdou oklepat. Sice byste mohli větve ořezat a dát je do mrazáku, ale to je až příliš komplikované. Jak využít plody rakytníku?

Rakytníkový fresh

Rakytník je velmi kyselý a trpký. Pokud ho ale zkombinujete s dalším ovocem, můžete si připravit pochoutku. Připravte si třeba fresh z rakytníku a pomeranče. Výborný je ale také osvěžující čaj z listů rakytníku a máty. Tentokrát využijte listy tohoto keře (díl rakytníku a díl máty), které zalijete vroucí vodou a necháte louhovat 5-6 hodin. Sceďte, a pak můžete tekutinu popíjet. Když ji na chvíli dáte vychladit a dosladíte medem, připravíte si skutečnou dobrotu. 

Rakytníkový sirup

Tradičním produktem je v případě rakytníku sirup. Připravit si ho můžete zastudena, což umožní uchovat maximum cenných látek. Potřebujete k tomu pouze rakytníkovou šťávu, cukr a kyselinu citronovou. Hotový sirup uchovávejte na zimu v důkladně vymytých sklenicích, a poté v chladu, ideálně v lednici.

Likér z rakytníku

Tradiční je i příprava likéru, pro jehož přípravu potřebujete pouze plody rakytníku, které očistíte, rozmačkáte a vložíte do tmavé lahve. Zalijte až po okraj sklenice alespoň 40% alkoholem, jako je třeba vodka, slivovice. Nechte macerovat alespoň měsíc, lépe šest týdnů. Občas sklenici protřepejte. Po odležení tekutinu sceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a podle chuti dobře promíchejte s medem.

Rakytníkový džem

Trpký rakytníkový džem skvěle vynikne na palačinkách i na cukroví. Stačí vám jen kilo rakytníku a kilo cukru krystal. Bobule rakytníku omyjte, propasírujte (rozvařte a propasírujte, pokud nemáte mlýnek). Šťávu přiveďte k varu, přisypte cukr a 5 minut povařte. Pokud nebude džem tuhnout, přidejte pomerančovou šťávu. Ještě horké nalijte do důkladně vymytých sklenic, zavíčkujte a otočte je dnem vzhůru. Můžete si také připravit vyloženě rakytníkovo-pomerančový džem, protože už víte od receptu s freshem, že pomeranč a rakytník si chuťově velmii dobře rozumí. 

Rakytníkový med

Rakytníkový med si připravíte tak, že dobře omyté plody propasírujete přes sítko, aby zůstala čistá šťáva. Smíchejte ji s medem v poměru 1 díl šťávy, 3 díly medu. Můžete si ho dávkovat po lžičkách, ale také s ním ochutit ranní vločky, zdobit palačinky a jiné dezerty.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/
Magdaléna Staňková-Kröhnová, Bylinky pro děti a maminky, Grada, 2009

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

pajerova55

22. 9. 2022 07:04

Manžel to stříhá přímo ze stromu nůžtičkama na nehty ! A jde mu to docela rychle :-)

JosefZeravicky

30. 8. 2022 09:03

DOBRÝ DEN.
Máte někdo nějakou vychytávku na sklízení rakytníku kromě klasického trhání a nebo stříhání větviček, které pak nechat zmrazit v mrazáku?
Díky z skušenosti
,,toš teda tak,,

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat