Rakytníkovo-pomerančový džem

radiator Kuchařka: radiator

Zavařeniny 10 názorů

Suroviny

350 ml čerstvé pomerančové šťávy
250-300 ml rakytníkové šťávy
400 g cukru
želírovací fix prášek 2v1 nebo želírovací cukr
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče omyjeme, rozpůlíme a na elektrickém citrusovém odšťavovači odšťavíme. V receptech na pomerančovou marmeládu se většinou doporučuje pomeranče "filátkovat", což je docela piplačka.
    Dužinu, která trochu zůstala napovrchu síta, jsem také ke šťávám přidala.

  2. Pomerančovou a rakytníkovou šťávu dáme do hrnce.

  3. Obsah želírovacího prášku smícháme se 2 PL cukru, vmícháme do šťávy a přivedeme k varu.

  4. Přisypeme cukr, opět přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme 1 minutu-doba varu záleží na tom, jaký druh želírovacího prášku použijete.

  5. Džem plníme do teplých sklenic a hned zavíčkujeme.

Poznámka

Moje zkušennost

Rakytníkový džem jsem zkoušela dělat poprvé předloni, použila jsem jen propasírovanou šťávu z rakytníku, cukr a želírovací přípravek.

Bohužel po vychladnutí byl džem velmi tekutý, spíše to byl sirup, a tak jsme si ho dávali do čaje;-)

Je to přesně tak, jak napsala komentář Hosta - Rakytníkový džem recept č.32160 a sice, že bez použití želírovacích přípravků rakytníkový džem neztuhne, a to ani když se želírovacích přípravků přidá více.

Proto jsem džem zkombinovala s pomerančovou šťávou, která má vlastnosti jako citronová šťáva a kterou u receptů na džemy doporučují přidat, když nechtějí ztuhnout.

Z loňské úrody jsem měla ještě v mrazáku bobulky rakytníků, rozmrazila jsem je a pak propasírovala přes síto s většími dírkami.

Kaši se semínky, která v sítu zůstala, jsem rozetřela na předem připravená kolečka pečicího papíru a dala sušit do sušičky.

Kdo sušičku na ovoce nemá, tak sušit v troubě při 50°C.

Z těchto sušených rakytníkových slupkek a sušených lístků rakytníku si děláme hlavně v zimě lahodný a zdravý čaj, který má krásně zlatavou barvu.

Tip: Když byl džem hotový, tak jsem nejdříve naplnila několik sklenic a do zbytku džemu v hrnci jsem přidala najemno posekané lístečky rozmarýny a ještě chvíli povařila. Džemu dodala rozmarýna zajímavou příchuť.

o rakytníku-odkaz:

http://www.celostnimedicina.cz/rakytnik-resetlakov...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rakytníkovo-pomerančový džem

  • radiator radiator(autor receptu)

    Jiřina Svozilová: Těší mě, že jsi recept vyzkoušela a džem chutnal:-p

    Odpovědět

  • Jiřina Svozilová Jiřina Svozilová(neregistrovaný)

    Rakytníky mně letos hooodně zarodily, tak jsem hledala v tom obrovském množství receptů a měla jsem fakticky štěstí, že jsem přišla zrovna na tento recept ! Je to 100% mňamka ! Super spojení chutí !! Ještě ho chci zkusit s ostružinami,ty právě dozrávají . Tak moooc díky ! Jiřina

    Odpovědět

  • Majka Majka(neregistrovaná)

    Určitě vyzkouším i s tím sušením v sušičce.Listy se prý taky používají na čaj.Tak je nasuším.Jsem ráda za recept,díky

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    tu pichlavou potvoru mám také ráda a ty jsi udělala úžasný džem:yes::-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    radiator: určitě to do Poznámky přihoď. Jinak :-p:-p:-p:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    jarda Kadic:Járo, díky za upozornění a máš samozřejmě pravdu;-)Taky mě při psaní receptu napadlo vložit tam odkaz o léčivosti rakytníku, ale už jsem tam toho napsala do poznámky dost, ale asi to tam pro ty, kteří rakytník třeba neznají, dodatečně přidám.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    A nehledě na to,že rakytník je i léčivý:yes:

    Odpovědět

  • radiator radiator(autor receptu)

    Děvčata, sklizeň rakytníku i zpracování je sice pracná záležitost, ale výsledek za to rozhodně stojí. Takové palačinky s tímto džemem, přelité čokoládou a ozdobené šlehačkou, to je fakt mňamka:-p
    A díky za bodíky:-K

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

  • hosta hosta

    tak to se ti moc povedlo, stopro využití:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: co dělat když neztuhne marmeláda rakytníkový džem s pomerančem marmeláda z rakytníku a pomeranče co delat s rakytnikem když neztuhne džem rakytníková marmeláda s pomeranč co dělat když neztuhne džem když džem neztuhne rakytnikovo pomerancova marmelada džem pomeranč s rakytníkem rakytník marmeláda recepty rakytníková marmeláda s pomerančem rakytníkový džem recept marmeláda z rakytníku a pomerančů jakdělat marmeládu z rakytníku když neztuhne marmeláda rakytníkovpomerančový džem rakytníková marmeláda s pomeranči zpracování rakytníku sklizen a zpracování rakytníku