Jak zpracovat rakytník řešetlákový. Jeho plody jsou nabité vitamíny
Rakytník řešetlákový je poslední roky hitem zahrádkářů. Jeho plody jsou totiž velmi biologicky cenné. Dozrávají v průběhu září a října podle odrůdy. Jejich sytě oranžová barva zdobí podzimní zahradu. Sběr plodů je poněkud komplikovaný kvůli ostrým trnům. Doporučuje se ustřihnout celou větvičku, dát do mrazáku a plody pak jednoduše sklepnout.
Čím je rakytník léčivý?
Plody rakytníku obsahují mnoho vitaminů a cenných látek, hlavně provitamin A, vitamin C (25 krát víc než pomeranč), D, K, a E, vitaminy skupiny B. Kromě toho rutin, organické kyseliny, cukry, třísloviny, barvivo, silice a další látky.
Jak rakytník zakonzervovat?
Z plodů se vyrábějí kvalitní džusy, sirupy, kompoty, džemy a marmelády. Lze je i sušit. Čerstvé i sušené plody se přidávají do omáček ke zvěřině nebo rožněným masům. Při zpracování a použití v kuchyni je nutné dbát, aby plody nepřišly do styku s kovy. Rakytníková šťáva je výborný prostředek proti únavě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 3 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 16 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame a návštěvy potěší
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře