Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Slunečnicový bochníček vás potěší svou výbornou chutí a tmavou střídou plnou semínek. Příprava je snadná
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Máte rádi chléb? A chutná vám chleba semínkový? Pak vás potěší i můj další recept, na slunečnicový bochníček. Pokud semínka slunečnice nejprve nasucho opražíte na pánvi a teprve pak vmísíte do těsta, bude chleba vonět z kuchyně až na ulici!

Když pekařka promluví...

Tento hodně tmavý chleba moc příjemně voní slunečnicí, má křupavou kůrku a na řezu je strakatý semínky. Jeho tmavá barva je způsobena namícháním mouk, použitím celozrnné a žitné mouky. Slunečnicový chleba máme doma moc rádi pro jeho vůni i chrupání semínek mezi zuby při jídle...

Co budeme na drožďový chléb plný semínek potřebovat? 250 g vody, 100 g podmáslí, 2 lžíce oleje, 3 lžíce (asi 40 g) slunečnicových semínek, 1,5-2 rovné lžičky soli, 1,5 lžičky cukru, 120 g žitné mouky, 170-180 g pšeničné celozrnné mouky, 250 g hladké mouky, 15 g droždí

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky podle potřeby postupně dosypeme.

Ručně nebo robotem: Z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí kvásek, po jeho vykynutí přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a v teple místnosti necháme 45-60 minut kynout.

Vykynuté těsto: Hotové těsto na lehce pomoučeném vále propracujeme a vytvarujeme do bochníku. Ten oválíme v mouce a spojem nahoru uložíme do moukou vysypané ošatky. Pak bude těsto opět kynout, znovu přibližně 35-45 minut. Vykynutý chleba s oporou ruky opatrně vykulíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme upéct do vyhřáté trouby (220 °C / asi 45-50 minut).

Drobečky z ošatky

  • Ošatku i s těstem je vhodné vsunout do velkého igelitového sáčku a ten pak uzavřít. Při kynutí si těsto v sáčku vytvoří malý teplý a vlhký prostor, ve kterém lépe kyne.
  • I když je chléb slunečnicový, můžete použít semínka dýňová, pokud je máte raději.
  • Pokud semínka opražíte nasucho na pánvi, bude chleba ještě více voňavější.
  • Těsto můžete připravit s omládkem, bude lépe a více kynout.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více