Slunečnicový chléb s melasou

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 3 názory

Suroviny

Rozkvas:
40 g kvásku
200 g vody
200 g žitné chlebové mouky
Dále do těsta:
200 g vody
400 g pšeničné chlebové mouky
cca 80 g slunečnicového semínka
2 lžičky melasy
12 g soli
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme a v teple místnosti necháme cca 12 hodin vykvasit.
    Slunečnicová jadérka můžeme nasucho opražit na pánvi - více voní.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek všech surovin, melasu rozmíchanou ve vodě. Uhněteme těsto, které necháme asi 1-2 hodiny kynout.

  3. Rozkynuté těsto zlehka propracujeme a vytvarujeme bochník, který uložíme kynout do moukou vysypané ošatky. Také na 1-2 hodiny.

  4. Včas rozehřejeme troubu na 230°C, vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech s pečící fólií a dáme upéct (45-50 minut).

Poznámka

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slunečnicový chléb s melasou

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    zizala: díky :-K

    Pajaja: nemám úplně všechny recepty s kváskem (i když - kvůli nové knize jsem vloni pekla téměř pouze s kváskem), ale co se týká chlebů, ty kváskové jsou opravdu bezkonkurenční!
    A jak píše zizala, uchovávat už rozběhnutý, silný kvásek je téměř brnkačka;-) Zkus o něj někoho v okolí poprosit.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Pajaja: Mně se kvásek povedl jen jednou, nějakou náhodou. Ale docela dobře mi šlo darovaný hotový kvásek krmit a péct z něj (dokud jsem ho vlastní vinou nezahubila). To není nic složitého. Po celé republice je spousta nadšených pekařů, kteří se o kvásek rádi podělí, většina z nich zadarmo nebo za symbolickou odměnu. Koukni sem: https://www.pecempecen.cz/
    Tady se dá najít kontakt na lidi nejblíže Tvému bydlišti, kteří kvásek po domluvě poskytnou. Naposledy jsem si pro něj byla u nás ve Zdravé výživě, tam taky mají kontakty.

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Škoda, že už máš teď všechny recepty a kváskem. Jednou jsem se do něj s nadšenim pustila, ale nepovedl se mi. Od té doby už nemám chuť to zkoušet znovu, ikdyž se mi tvoje chlebíky líbějí. ;-( Tak si nakonec musím vybrat recept klasický, bez použití kvásku.

    Odpovědět

Tématické fráze: recept s melasou

Zapomněl/a jsem heslo