Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vynikající carpaccio z hub: To hříbkové podle původního italského receptu je originálním předkrmem
Zdroj: Toprecepty, varilamyskakasicku

Podařilo se vám v lese najít tak krásné hříbky, že si říkáte, že je až škoda z nich udělat smaženici? Na ty naložené do octa byste si museli počkat, stejně pikantní chuťovku si ale můžete dopřát, když z nich připravíte carpaccio. Pochutnáte si na něm stejně jako na tom ze svíčkové.


Carpaccio může být z ryb i zeleniny

Carpaccio je jeden z tradičních italských předkrmů. I když si každý pod carpacciem představí specialitu z hovězího masa, v současnosti se tato specialita dělá i z jiných surovin a pod tímto názvem se ukrývá jakýkoliv pokrm z obvykle syrových ingrediencí nakrájených na tenounké plátky. V restauracích tak třeba narazíte na carpaccio z lososa, pstruha, červené řepy, cukety, okurky nebo zrovna hub. Pokud se připraví z ovoce, může být i dezertem. Oblíbené je třeba carpaccio z na tenké plátky nakrájených jahod nebo ananasu doplněných o nějakou sladkou omáčku.

Syrové hovězí pro hraběnku

Původní carpaccio bylo opravdu z hovězího masa a dokonce z toho nejlepšího, tedy ze svíčkové. Slavná delikatesa vznikla až ve 20. století, konkrétně roku 1950 v Harry’s Baru v Benátkách. Jeho stálou zákaznicí byla tehdy jistá hraběnka Amalia Nani Mocenigo, které lékař doporučil na zdravotní neduhy dietu složenou ze syrového masa. Hraběnka už neměla chuť na tatarský biftek a tak se jí rozhodl majitel baru Giuseppe Cipriani jídelníček trochu zpestřit a předložil jí pokrm z hovězího masa nakrájeného na tenké plátky a pokapaného majonézou ochucenou hořčicí a worcesterskou omáčkou.

Hraběnce pokrm zachutnal, zmínila se o něm svým známým a brzy sem lidé na tuto zajímavou delikatesu začali záměrně chodit. A protože v té době žily Benátky výstavou Carpaccia (italského malíře benátské školy, který studoval u Gentile Belliniho) a barvy pokrmu připomínaly charakteristické žluté a červené barvy na plátnech tohoto velkého umělce, pojmenoval po něm Cipriani svůj vynález.  

I v Itálii dělají carpaccio z hub

Nyní si carpaccio můžete objednat v každé restauraci v Benátkách a v celé severní Itálii, a to nejen dochucené majonézou, ale třeba i jen pokapané extra panenským olivovým olejem. V Itálii se dokonce zrodila i houbová varianta carpaccia. I když jsme za národ houbařů považování my, v italské kuchyni jsou houby také poměrně oblíbené. Pokrm má ostatně i svůj název – Porcini Mushroom Carpaccio a je jím míněno carpaccio z hříbků. Pokud byste ale na hříbky nenarazili, dá se udělat i ze žampionů. Houbové carpaccio je tak ideální verzí této delikatesy pro vegetariány a také skvělou možností, jak netradičně upravit houby.

Výborné italské carpaccio z hříbků

Příprava houbového carpaccia je velmi snadná a bude vám na ni stačit jen pár ingrediencí, které se nijak neliší od těch na masové carpaccio. Jen je třeba se držet jedné z hlavních zásad italské kuchyně a vsadit na kvalitní suroviny, tedy extra panenský olivový olej, čerstvé bylinky a pravý italský parmazán. A jak na to?

Budete potřebovat: 4 větší hříbky, 2 lžíce olivového oleje, ½ citronu, sůl, čerstvě mletý pepř, hrst čerstvé petrželky a na hoblinky nastrouhaný parmazán.

Postup: Houby pečlivě opláchněte studenou vodou a ihned je osušte papírovými utěrkami. Nakrájejte houby na tenké plátky a rozložte je na talíř. Vymačkejte šťávu z citronu do misky. Postupně zašlehejte olej, až vznikne hladká směs. Houby pokapejte zálivkou a lehce osolte a opepřete. Petrželku nasekejte nahrubo a posypte jí houby. Nakonec pokrm dochuťte nastrouhaným parmazánem.

Zdroj: Lacucinaitaliana.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat