Sekaná svíčková

recepty73 Kuchař: recepty73

Omáčky 5 názorů

Suroviny

Na sekanou :
800 g mletého masa z plece nebo kýty
cca 120 g uzeného špeku
sůl
pepř mletý
tymián
2 vejce
strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
1 hrstka vody nebo mléka
1 cibule
1 větší stroužek česneku
olej nebo máslo
alobal
Omáčka:
250 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
1 ks cibule větší
cca 100 g másla
1 lžíce plnotučné hořčice
1 - 2 lžíce cukru krupice
7 kuliček nového koření
7 kuliček pepře
3 bobkové listy
sůl
ocet nebo citronová šťáva
250 ml smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs zahustíme čerstvou strouhankou z ne zcela tvrdých rohlíků, opět dobře promícháme a na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě (cca 1 cm) masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Plát pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do plátu alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy.

  2. Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli a hrubě nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme s osmaženou zeleninou lehce zkaramelizovat, přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.

  3. Omáčku podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem a sekanou pokrájenou na plátky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 145 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sekaná svíčková

  • Nadja Nadja

    recepty73: moje maminka také zeleninu pasírovala; bylo to zdlouhavé a pracné. Já od doby, kdy mám ponorný mixer, pouze mixuji - je to rychlé a výsledek stejný jako při pasírování. Jen musím dávat pozor, abych tam nezapomněla bobkáč - ten se nerozmixuje, zůstanou tam kousíčky a pak je potřeba ještě pasírovat. ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: adamos: Jupiterix: ...neřídím se mýty, ale svojí chutí a intuicí;-)
    ...máte pocit, že by tahle svíčková nedržela pohromadě nebo byla málo krémová? ...já ne, a to ani při dalším ohřívání ...proti lepku nemám žádné výhrady, ale tuhle omáčku prostě nezahušťuji a vůbec ne, z důvodu nějakých mýtů, prostě to není nutné;-) ...máslem občas také zjemňuji, ale ne zde, tuku je tam dost a předem píši, že proti tuku také nic nemám:-D;-)
    ...zkoušel jsem i zahuštěnou, že by to někdo poznal, se tedy nedá říct, a to mám doma dost "mlsných jazýčků";-)
    ...rádoby kuchař/ka je tu snad většina z nás;-) ...rád si přečtu nějaký váš recept...
    ...nemixovat, ale pasírovat a nevyndavat koření? ...a co je rychlejší? ...vyndat sítko a použít ponorný mixér nebo pasírovat;-):-D ...též si rád přečtu vaše nápady a postřehy ve vašich receptech;-)

    Odpovědět

  • Jupiterix Jupiterix

    Eja57: Souhlasím, navíc bych asi nemixoval, ale pasíroval. (V tom případě nemusím koření oddělovat, oddělí se při pasírování) ;-)

    Odpovědět

  • adamos adamos

    Do smetanové omáčky ( dle rádoby kuchařů " svíčkové " což je podle mne část dobytčete) přidávám na konci varu pár kostek másla zjemní a zahustí zdr. ad ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Zase to magické "abychom nemuseli zahušťovat...". Podle mne jeden z mýtů...
    Trocha lepku nemá nic společného se zahuštěním ( nebo by neměla mít), ale lepek udrží omáčku "pohromadě", hladkou, krémovou. Vyzkoušejte - na kotel omáčky stačí fakt dvě lžíce máslové jíšky, provařit....

    Odpovědět

Tématické fráze: krémová svíčková sekana svíčková jak dochutit sekanou sekana z kýty svickova na smetane s kotle sekaná ke svýčkové sekaná svíčková na smetaně sekaná se svíčková rychlá svíčková se sekanou svickova na smetane a sekana sekaná recept svíčková recept kuchar svickova svičková sekana rychlá svíčková na smetaně se sekanou

Zapomněl/a jsem heslo