Sekaná svíčková

recepty73 Kuchař: recepty73

Omáčky 5 názorů

Suroviny

Na sekanou :
800 g mletého masa z plece nebo kýty
cca 120 g uzeného špeku
sůl
pepř mletý
tymián
2 vejce
strouhanka ze dvou ne zcela tvrdých rohlíků
1 hrstka vody nebo mléka
1 cibule
1 větší stroužek česneku
olej nebo máslo
alobal
Omáčka:
250 g mrkve
200 g celeru
100 g petržele
1 ks cibule větší
cca 100 g másla
1 lžíce plnotučné hořčice
1 - 2 lžíce cukru krupice
7 kuliček nového koření
7 kuliček pepře
3 bobkové listy
sůl
ocet nebo citronová šťáva
250 ml smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs zahustíme čerstvou strouhankou z ne zcela tvrdých rohlíků, opět dobře promícháme a na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě (cca 1 cm) masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Plát pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do plátu alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy.

  2. Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli a hrubě nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme s osmaženou zeleninou lehce zkaramelizovat, přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.

  3. Omáčku podáváme s houskovým nebo kynutým knedlíkem a sekanou pokrájenou na plátky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 160 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sekaná svíčková

  • Nadja Nadja

    recepty73: moje maminka také zeleninu pasírovala; bylo to zdlouhavé a pracné. Já od doby, kdy mám ponorný mixer, pouze mixuji - je to rychlé a výsledek stejný jako při pasírování. Jen musím dávat pozor, abych tam nezapomněla bobkáč - ten se nerozmixuje, zůstanou tam kousíčky a pak je potřeba ještě pasírovat. ;-)

    Odpovědět

  • recepty73 recepty73(autor receptu)

    Eja57: adamos: Jupiterix: ...neřídím se mýty, ale svojí chutí a intuicí;-)
    ...máte pocit, že by tahle svíčková nedržela pohromadě nebo byla málo krémová? ...já ne, a to ani při dalším ohřívání ...proti lepku nemám žádné výhrady, ale tuhle omáčku prostě nezahušťuji a vůbec ne, z důvodu nějakých mýtů, prostě to není nutné;-) ...máslem občas také zjemňuji, ale ne zde, tuku je tam dost a předem píši, že proti tuku také nic nemám:-D;-)
    ...zkoušel jsem i zahuštěnou, že by to někdo poznal, se tedy nedá říct, a to mám doma dost "mlsných jazýčků";-)
    ...rádoby kuchař/ka je tu snad většina z nás;-) ...rád si přečtu nějaký váš recept...
    ...nemixovat, ale pasírovat a nevyndavat koření? ...a co je rychlejší? ...vyndat sítko a použít ponorný mixér nebo pasírovat;-):-D ...též si rád přečtu vaše nápady a postřehy ve vašich receptech;-)

    Odpovědět

  • Jupiterix Jupiterix

    Eja57: Souhlasím, navíc bych asi nemixoval, ale pasíroval. (V tom případě nemusím koření oddělovat, oddělí se při pasírování) ;-)

    Odpovědět

  • adamos adamos

    Do smetanové omáčky ( dle rádoby kuchařů " svíčkové " což je podle mne část dobytčete) přidávám na konci varu pár kostek másla zjemní a zahustí zdr. ad ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Zase to magické "abychom nemuseli zahušťovat...". Podle mne jeden z mýtů...
    Trocha lepku nemá nic společného se zahuštěním ( nebo by neměla mít), ale lepek udrží omáčku "pohromadě", hladkou, krémovou. Vyzkoušejte - na kotel omáčky stačí fakt dvě lžíce máslové jíšky, provařit....

    Odpovědět

Tématické fráze: sekana svíčková sekaná svíčková na smetaně sekaná svíčková omáčka svíčková se sekanou sekaná svíčková recept svičková sekana sekaná recept svíčková na smetaně se sekanou krémová svíčková sekanasvickova svíčková omáčka sekana svíčková omáčka s e sekanou svíčková na smetaně se na sekanou sekanasvičkovanasmetaně top recepty sekaná v v alobalu sekaná jako svíčková sekaná svíčková bez bez lepku svíčková že sekanou sekaná svickova rychlá sekaná svickova

Zapomněl/a jsem heslo