Pospícháte a máte chuť na klasiku? Připravte si žemlovku do ruky a můžete hned vyrazit do práce nebo na výlet
19. 10. 2022 Vaření
V důsledku stále většího šetření se také nejspíš snažíte dojídat zbytky a vše zužitkovat. S tím nám pomůže i jednoduchá žemlovka do ruky. Z čeho ji vlastně připravit a jak si na ní pochutnat, když zrovna pospícháme?
Jaký je rozdíl mezi klasickou žemlovkou a zemlbábou do ruky
Žemlovka neboli zemlbába patří mezi naše tradiční sladká jídla. Připravíte si ji snadno ze zbytků pečiva, jako je rohlík, veka, vánočka, dále využijete tvaroh, ovoce v podobě jablek (výborná je ale i s hruškami), skořici, cukr a nakonec i vejce. Vše se zapéká v troubě, zhruba ¾ hodiny. Když ale pospícháte, je i necelá hodina příliš dlouhá doba. Přestože je výsledek výborný, potřebujete odpovídající náhradu, která bude chutnat skvěle a zároveň bude připravena během pár minut.
Mohlo by vás zajímat
Co se hodí vědět
Jablka se v tomto případě budou hodit chuťově výrazná. Pokud budou obsahovat hodně šťávy, trochu ji vymačkejte, aby náplň nebyla příliš vodová. Jablečno-tvarohovou směs můžete dochutit skořicí, vanilkou, citronovou kůrou, hodí se ale i nasekané nebo rozemleté oříšky a malé rozinky.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit žemlovku do ruky
Na žemlovku do ruky si připravte plátky pečiva, měkký tvaroh, 2 střední jablka, 2 skořicové cukry, vanilkový extrakt/cukr, sůl, 2 rozšlehané vejce a máslo na smažení. Případně moučkový cukr na posyp.
Pečivo pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Omytá jablka nastrouhejte nahrubo a posypte je skořicovým cukrem. Přidat můžete i vanilkový extrakt nebo cukr a smíchejte vše s tvarohem. V misce rozšlehejte vejce s troškou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Mezi dva plátky naneste tvarohovou směs a jemně přitiskněte. Z obou vnějších stran obalte plněné plátky pečiva ve vaječné směsí a dejte na pánvičku s rozpáleným máslem. Trochu opečte z obou stran a hotovou žemlovku dejte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Můžete kousky žemlovky ještě posypat moučkovým cukrem. Osvěžení přinese navrchu kopeček bílého jogurtu, variantou je i zakysaná smetana a v luxusním provedení porce šlehačky.
Jako ještě rychlejší a jednodušší variantu můžete využít tento recept na bleskovou zemlbábu do ruky z toastového chleba.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
Jablečné knedlíčky jen ze dvou ingrediencí : Skvělá lehká večeře nebo rychlý letní dezert!
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 9 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 9 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 10 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 10 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak uchovat citronovou kůru. Nastrouhaná citronová kůra provoní naši kuchyň a příjemně dochutí sladké moučníky a dezerty