Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

žemlovka do ruky
Zdroj: Toprecepty, recepty73

V důsledku stále většího šetření se také nejspíš snažíte dojídat zbytky a vše zužitkovat. S tím nám pomůže i jednoduchá žemlovka do ruky. Z čeho ji vlastně připravit a jak si na ní pochutnat, když zrovna pospícháme?


Jaký je rozdíl mezi klasickou žemlovkou a zemlbábou do ruky

Žemlovka neboli zemlbába patří mezi naše tradiční sladká jídla. Připravíte si ji snadno ze zbytků pečiva, jako je rohlík, veka, vánočka, dále využijete tvaroh, ovoce v podobě jablek (výborná je ale i s hruškami), skořici, cukr a nakonec i vejce. Vše se zapéká v troubě, zhruba ¾ hodiny. Když ale pospícháte, je i necelá hodina příliš dlouhá doba. Přestože je výsledek výborný, potřebujete odpovídající náhradu, která bude chutnat skvěle a zároveň bude připravena během pár minut.

Co se hodí vědět

Jablka se v tomto případě budou hodit chuťově výrazná. Pokud budou obsahovat hodně šťávy, trochu ji vymačkejte, aby náplň nebyla příliš vodová. Jablečno-tvarohovou směs můžete dochutit skořicí, vanilkou, citronovou kůrou, hodí se ale i nasekané nebo rozemleté oříšky a malé rozinky.

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Jak připravit žemlovku do ruky

Na žemlovku do ruky si připravte plátky pečiva, měkký tvaroh, 2 střední jablka, 2 skořicové cukry, vanilkový extrakt/cukr, sůl, 2 rozšlehané vejce a máslo na smažení. Případně moučkový cukr na posyp.

Pečivo pokrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Omytá jablka nastrouhejte nahrubo a posypte je skořicovým cukrem. Přidat můžete i vanilkový extrakt nebo cukr a smíchejte vše s tvarohem. V misce rozšlehejte vejce s troškou soli a s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Mezi dva plátky naneste tvarohovou směs a jemně přitiskněte. Z obou vnějších stran obalte plněné plátky pečiva ve vaječné směsí a dejte na pánvičku s rozpáleným máslem. Trochu opečte z obou stran a hotovou žemlovku dejte na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Můžete kousky žemlovky ještě posypat moučkovým cukrem. Osvěžení přinese navrchu kopeček bílého jogurtu, variantou je i zakysaná smetana a v luxusním provedení porce šlehačky.

Jako ještě rychlejší a jednodušší variantu můžete využít tento recept na bleskovou zemlbábu do ruky z toastového chleba

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat