Pečeme s Ivou: Netrápit se zaplétáním pramenů? Nádherná vánočka je pečená ve staré kameninové formě po mamince
22. 12. 2022 Vaření
Vánočka z formy je pro pracovné vytíženého člověka nebo toho, kdo se pletení pramenů z kynutého těsta obává, asi nejschůdnější řešení. “Zaplétaný” tvar podrží měkkému těstu při pečení kameninová forma, vymazaná máslem (sádlem) a posypaná plátky mandlí. Úplně stejně se dá upéct ve formě i vánočka podle jiných receptů, původně určená k zaplétání. Opět – pečení ve formě ušetří čas, výsledkem je nádherná vánočka a do příštích svátků to pletení určitě natrénujete!
Když pekařka promluví...
Po mamince mi zůstala nádherná stará vánočková forma (kdysi ji dostala od nějaké pra-tetičky, která už nepekla). Pro mě je to milá vzpomínka nejen na maminku, která tu s námi už dlouho není, ale na všechny ty generace žen, které kdysi formu braly do rukou, aby v ní upekly překrásnou a voňavou vánočku... Prostě - kdykoliv v téhle formě něco peču, vždy to má pro mě tajemný nádech velmi starých časů.
Co budeme potřebovat? Na velikou vánočku z formy o vnitřní délce 38 cm a objemu 2,3-2,5 litru:
240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky), 100 g mléka, 1 lžička medu nebo sladěnky, 500 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 3 žloutky, 140 g změklého másla, 50 g oleje, 150 g cukru, 2 vanilkové cukry, 100 g rozinek, strouhaná citronová kůra, půl rovné lžičky soli, kostka (42 g) čerstvého droždí
Co dělat, když je forma menší? Snížit množství surovin - menší vánočková forma: 160-180 g vody (podle velikosti žloutků), 70 g mléka, lžička medu nebo sladěnky, 350 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 100 g změklého másla, 30 g oleje, 90 g cukru, 2 vanilkové cukry, 70-100 g rozinek, strouhaná citronová kůra, třetina rovné lžičky soli, 27-30 g čerstvého droždí, (máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.
Jak budeme postupovat? Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.
Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.
Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopéme a pocukrujeme.
Drobečky z ošatky
- Zcela stejně, v sádlem vymazané formě, jde nechat vykynout a pak i upéct těsto na klasickou vánočku, pokud si netroufáte na její zapletení.
- Jak využít toho, když vánočka zbyde? Zapečte ji ve formě vynikající jemné žemlovky (jako v receptu výše)!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno 28. 3. 2024 12:59
Přečtěte si Zobrazit více
Jakou formu na pečení vybrat? Volíme klasiku po babičce nebo moderní silikon
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
Vyzkoušeli jsme aprílové žertíky s jídlem: Sladkým volským okem, falešnými vajíčky i colou ze sójovky napálíte koledníky