

Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
Suroviny
- 2 kg rajčat
- 150 g hnědého cukru
- kousek skořicové kůry
- 4 bobkové listy
- hrst pokrájené máty
- 2 lžičky jemně postrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 nakrájené chilli papričky
- 120 ml vinného octa
- 2) Čatní s vínem,marmeládou a rozinkami:
- 1 kg rajčat (najemno nakrájet, nemusí se tak loupat slupka)
- 0,5 kg cibule
- 30 dkg čerstvých paprik
- 2 kávové lžičky sladké papriky
- 2 lžíce rybízové marmelády (nebo meruňkové marmelády)
- 0,5 palice česneku
- 1 dcl červeného vína
- 1 dcl vinného octa
- 2 lžíce medu (nebo hnědého cukru)
- hrst rozinek
- sůl
- pepř
- oregano
- tymián
- olivový olej (na pánev)
Postup přípravy receptu
Rajčata na jemno nakrájet (kdo chce, může na chvíli ponořit do horké vody a potom rajčata oloupat), vložit do hrnce všechny ostatní suroviny a dusit, dokud směs pěkně nezhoustne (občas promíchávat). Skořicovou kůru a bobkové listy vyndat a plnit do sklenic.
Cibuli, papriku na nudličky osmahnout na olivovém oleji a přidat všechny ostatní suroviny a za stálého míchání dusíme až do požadované hustoty (kdo bude chtít, může nakonec i rozmixovat).
Dochutit podle sebe, když je marmeláda kyselá, přidat cukru atd. Pokud chcete ostrou i tuto, přidat feferonku.
Naplníme sklenice, raději malé (po přesnídávkách atd.), je lepší otevřít menší dávku, kterou hned spotřebujete, než velkou sklenici, která otevřená nevydrží dlouho, tak jako každá zavařenina. Sterilujeme 15 minut na 85°C.
Poznámka od kuchařky
Rajčatové čatní se používá jak zastudena, tak i zatepla.
Každá omáčka je chuťově úplně jiná...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rajčatové čatní (omáčka pokaždé jinak)
-
Jak rajská omáčka, tak čatní z rajčat je o třídu chutnější, když použijete také bazalku. Stroužek česneku nic nezkazí, jenom zaplní chuť.
-
Je to docela dost dobré,akorát se mi to zdá troška více sladké,jinak mazec
-
Přes víkend jsem udělala první variantu - udělala jsem trochu ostřejší a výborné! posílám bod
-
Zdena: Zdenko,nedávám sůl. Není třeba, konzervuje cukr a vinný ocet. Ve druhém receptu sůl mám uvedenou, ale pokud nedáš, nebude na závadu.
Ani nevím, odkud ty recepty mám, ale i bez té soli vydrží min. 1 rok. Déle nevím, dělám každý rok znova do zásoby. -
Prosím, nechybí u prvního receptu sůl?:)
-
No, škoda, že v době, kdy se nám nastřádalo tolik rajčat ze zahrady jsme byli v Turecku, takže jsme je rozdali. takže příští rok
-
Ivo, připojuju se k Jahůdce, čatní fakt milujem a každá varianta musí být skvělá
-
IvanoCh, existuje hodně variant, mohla bys tu Tvoji sem napsat? Ráda bych ji zkusila. Mám nadúrodu rajčat, tak se snažím co nejvíce zpracovat. Díky
-
Rajčatové čatní znám, trochu jinak dělané.Teď zkusím tady ty obě varianty.
-
Jahoda
hned jak jsem četla název jsem
tušila
, že je receptík od Tebe
čatní jsem jedla jen jednou a bylo výborné
o chuti těchto nepochybuji
, ukládám k vyzkoušení a 5.bodík posílám
-
Tak čatní jsem jsem ještě nikdy neochutnala
ale myslím,že na něj dojde
+bodík
-
Jahůdko, čatní na jakýkoli způsob máme rádi, taky je dělám, tu 2. určitě zrealizuju, tu 1. dělám prakticky stejně