Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč nekyne těsto na vánočku? Máme pro vás hlavní důvody i jejich snadné řešení
Zdroj: Toprecepty.cz

Rádi byste domácí nadýchanou vánočku, kterou si mnozí z nás dávají na Vánoce k snídani? Příprava chce však alespoň nějaké povědomí o kynutých těstech a jejich potřebách. Tato těsta musí být hýčkaná, abyste docílili očekávaného výsledku.

Jak vyzrát na vánočkové těsto v domácích podmínkách? Stačí se předem detailně seznámit s receptem a poté postupovat přesně podle něj. Žádné experimenty. Pokud těsto nekyne tak, jak by mělo, nemusí být problém ve vašem postupu.

Proč nekyne těsto na vánočku

Máme pro vás výčet častých důvodů, v jejichž důsledku se vánočkovému těstu nechce kynout:

  • Čerstvé suroviny jsou samozřejmostí. Pokud je vaše čerstvé droždí viditelně seschlé, raději si doběhněte do obchodu pro nové.
  • Dodržujte recept a přesné množství surovin. U pečení neplatí pravidlo „přiměřeně“ či „od oka“. To lze praktikovat u vaření, nikoliv u pečení, pokud tedy nejste velmi zkušení pekaři.
  • Rozdílná teplota surovin je také příčinou špatného kynutí těsta. Vždy si veškeré suroviny připravte předem, aby při zadělávání těsta měly pokojovou teplotu.
  • Těsto je potřeba důkladně propracovat, protože málo propracované těsto špatně kyne a vánočka nebude tak nadýchaná, jak by měla být – k uvolnění lepku je potřeba pořádného hnětení. Pokud máte kuchyňského robota, využijte ho.
  • V chladném prostředí se může kynutí těsta prodloužit až na dvojnásobek času. Těsto tedy dejte kynout na teplé místo nebo mu dopřejte potřebný čas.

Musíme také připomenout, že i zapletená vánočka potřebuje svůj čas ke kynutí, než bude vložena do rozehřáté trouby. Díky názornému videoreceptu vám neunikne žádná část jejího zpracování:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více