Obliba vaření na plynu opět stoupá
10. 1. 2014 Tipy a triky
I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.
I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.
Možná, že si vaření na plynu spojujete s představou starých, nemoderních kuchyní, které byly v módě před desítkami let, a zastáváte názor, že pro nadčasovou kuchyň současnosti je lesklá a hladká elektrická deska nezbytnou součástí. Plynové desky však patří k nejvyspělejším a designově nejpropracovanějším spotřebičům, takže z hlediska vzhledu snadno uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.
Moderní plochy plynových vařičů jsou zárukou kvality, neboť se vyrábějí ze špičkového nerezu či skla. Tyto materiály jsou vysoce estetické, skvěle se hodí do jakkoli laděné kuchyně a navíc se velmi snadno udržují. Stejně tak se i „obyčejné“ mřížky proměnily v dekorativní prvek celého spotřebiče, přičemž jsou i velmi praktické – pořiďte si mřížky dělené na dvě části a pohodlně je umyjete i v myčce nádobí.
Není to však pouze design, co i přes velkou konkurenci udrželo plynové sporáky ve hře. O tom, že vaření na plynu má mnohá pozitiva, svědčí i fakt, že v kuchyních špičkových šéfkuchařů nenaleznete jiný typ desky, než je právě plynová. Vaření na plynu je energeticky úsporné, neboť nemusíte čekat, až se vám plotýnka rozehřeje, ale s vařením můžete začít prakticky ve vteřině. A díky okamžité regulaci plamene, tedy změně výkonu plynové plotýnky, je příprava jídla snadnější. Pokud si navíc pořídíte speciální nádobí na plyn, můžete zvýšit rychlost rozpálení až o 20%, a tím ještě více zefektivnit celé vaření.
Pokud chcete vařit na plynu, ale líbí se vám vzhled sklokeramických desek, zkuste se poohlídnout po tzv. plynu na skle – tento model vám vaše (dříve protikladné) požadavky snadno vyplní. Moderní spotřebiče jsou navíc mnohdy vybaveny tříkorunovými hořáky, které zajišťují dobrý rozvod plamene pod hrncem. Novější sporáky mají také velmi pohodlné automatické zapalování; v takovém případě byste si však kvůli bezpečnosti měli pořídit sporáky s termoelektrickou pojistkou, která v případě zhasnutí plamene uzavírá přívod plynu. S tím, že se deska při vaření nebezpečně zahřívá, si neporadily ani ty nejmodernějším výrobky, proto je nutné s tímto faktem počítat a dbát určitých bezpečnostních opatření.
Plynové desky si můžete pořídit s mnohými vylepšeními – oblíbené jsou desky s mřížky oblých tvarů nebo sporáky se speciálním hořákem pro wok pánev či nadstandardně výkonným turbo-hořákem. Samozřejmostí je, že si můžete vybrat z desek s různým počtem hořáků v různém seskupení.
Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bagety s grahamovou moukou
Přidáno před 1 hodinou
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno 18. 3. 2024 07:45
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno 18. 3. 2024 07:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Pavla Kosinera se povedou hned napoprvé
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře
1. 2. 2014 20:46
26. 1. 2014 13:14
24. 1. 2014 21:07
23. 1. 2014 21:35
Mně už plyn do bytu nesmí. Nepohodlné, blbě se to čistí, bordel kolem... Raději sklokeramiku, která je díky indukci už stejně rychlá, snadno se po vaření uklidí, paráda. Kecy o výpadku elektřiny neberu - za poslední rok jsem si dělal čárky za každý výpadek. A kolik jich bylo? Ani jeden! A i kdyby nastal, tak to, že si neuvařím čaj, je to poslední, co bych řešil.
Plyn beru ještě tak maximálně na topení, ale i tam jsou alespoň pro mne zajímavější alternativy.
23. 1. 2014 13:07
22. 1. 2014 09:34
20. 1. 2014 14:20