Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.

I když se zdálo, že vaření na plynu bude vytlačeno indukčními varnými deskami, které byly jako nejmodernější zástupci vaření na elektrice vychvalovány jako výrobek číslo jedna, ukazuje se, že používání plynu při přípravě jídla má stále své příznivce, a to oprávněně.

Možná, že si vaření na plynu spojujete s představou starých, nemoderních kuchyní, které byly v módě před desítkami let, a zastáváte názor, že pro nadčasovou kuchyň současnosti je lesklá a hladká elektrická deska nezbytnou součástí. Plynové desky však patří k nejvyspělejším a designově nejpropracovanějším spotřebičům, takže z hlediska vzhledu snadno uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky.

 Moderní plochy plynových vařičů jsou zárukou kvality, neboť se vyrábějí ze špičkového nerezu či skla. Tyto materiály jsou vysoce estetické, skvěle se hodí do jakkoli laděné kuchyně a navíc se velmi snadno udržují. Stejně tak se i „obyčejné“ mřížky proměnily v dekorativní prvek celého spotřebiče, přičemž jsou i velmi praktické – pořiďte si mřížky dělené na dvě části a pohodlně je umyjete i v myčce nádobí. 

Není to však pouze design, co i přes velkou konkurenci udrželo plynové sporáky ve hře. O tom, že vaření na plynu má mnohá pozitiva, svědčí i fakt, že v kuchyních špičkových šéfkuchařů nenaleznete jiný typ desky, než je právě plynová. Vaření na plynu je energeticky úsporné, neboť nemusíte čekat, až se vám plotýnka rozehřeje, ale s vařením můžete začít prakticky ve vteřině. A díky okamžité regulaci plamene, tedy změně výkonu plynové plotýnky, je příprava jídla snadnější. Pokud si navíc pořídíte speciální nádobí na plyn, můžete zvýšit rychlost rozpálení až o 20%, a tím ještě více zefektivnit celé vaření. 

Pokud chcete vařit na plynu, ale líbí se vám vzhled sklokeramických desek, zkuste se poohlídnout po tzv. plynu na skle – tento model vám vaše (dříve protikladné) požadavky snadno vyplní. Moderní spotřebiče jsou navíc mnohdy vybaveny tříkorunovými hořáky, které zajišťují dobrý rozvod plamene pod hrncem. Novější sporáky mají také velmi pohodlné automatické zapalování; v takovém případě byste si však kvůli bezpečnosti měli pořídit sporáky s termoelektrickou pojistkou, která v případě zhasnutí plamene uzavírá přívod plynu. S tím, že se deska při vaření nebezpečně zahřívá, si neporadily ani ty nejmodernějším výrobky, proto je nutné s tímto faktem počítat a dbát určitých bezpečnostních opatření.

Plynové desky si můžete pořídit s mnohými vylepšeními – oblíbené jsou desky s mřížky oblých tvarů nebo sporáky se speciálním hořákem pro wok pánev či nadstandardně výkonným turbo-hořákem. Samozřejmostí je, že si můžete vybrat z desek s různým počtem hořáků v různém seskupení.

Více podobných článků naleznete na www.hyperbydleni.cz.

Komentáře

Marťulka

1. 2. 2014 21:46

Janyka: poznámka o čaji byl příklad. Taky ho vařím v konvici, ta by ovšem při výpadku proudu byla na prd .:-D

Janyka

26. 1. 2014 14:14

Dříve jsem vařila na plynu, ale posledních 15 let na sklokeramice. A neměnila bych ani za nic. A kdo dnes vaří čaj nebo kávu na sporáku? Měla jsem za to, že tento způsob již dávno vytlačily varné konvice a různé kávovary.:-O

Petulilie

24. 1. 2014 22:07

Plyn bych taky neměnila. Měla jsem sklokeramiku a než se mi ztlumil oheň, jídlo připálený. U plynu otočím kolečkem a hned ztlumeno. A úklid? To snad nebudeme řešit, těch pár vteřin navíc ne? :-) Hlavně k plynovému sporáku se vše nepřipálí tak, jako k těm ostatním, takže nad úklidem a jeho náročností bych trochu polemizovala :-)

to je jedno

23. 1. 2014 22:35

Obliba vaření na plynu stoupá? Copak, nejdou prodeje, tak je potřeba hodit PR článek?

Mně už plyn do bytu nesmí. Nepohodlné, blbě se to čistí, bordel kolem... Raději sklokeramiku, která je díky indukci už stejně rychlá, snadno se po vaření uklidí, paráda. Kecy o výpadku elektřiny neberu - za poslední rok jsem si dělal čárky za každý výpadek. A kolik jich bylo? Ani jeden! A i kdyby nastal, tak to, že si neuvařím čaj, je to poslední, co bych řešil.

Plyn beru ještě tak maximálně na topení, ale i tam jsou alespoň pro mne zajímavější alternativy.

d.inge

23. 1. 2014 14:07

já mám kombinaci indukce+ plyn a to je super,takže i bez elektřiny uvaříme čaj ;-)

Marťulka

22. 1. 2014 10:34

Taky vařím na plynu. Mám druhý rok novou kuchyň a rozhodně jsem chtěla robustní plynovou varnou desku. Údržba je sice malinko náročnější, ale neměnila bych :yes::yes: Nehledě na to, že při výpadku proudu si majitelé elektrických desek neuvaří ani čaj ;-);-);-)

Severinka Severinka

20. 1. 2014 15:20

To jsou krásné kuchyně a i ty sporáky:yes::yes::yes: Já mám klasický bílý sporák nahoře plyn a dole elektrická trouba;-);-);-) A plyn bych nedala, jsem na něho zvyklá odjakživa, už maminka vařila na plynu ;-);-);-) Je to rychlé a dnešní sporáky jsou spolehlivé;-);-);-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více